CHP’Lİ GİRGİN, 2 BAKAN’A ‘’ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE HAPİSHANELERDE ANNELERİYLE YAŞAYAN ÇOCUKLARIN’’ DURUMUNU SORDU

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladığımız bu haftada iki ayrı soru önergesiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e çocuk işçiliği ile anneleriyle birlikte cezaevlerinde yaşamakta olan çocukların durumunu sordu.

CHP’Lİ GİRGİN, 2 BAKAN’A ‘’ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE HAPİSHANELERDE ANNELERİYLE YAŞAYAN ÇOCUKLARIN’’ DURUMUNU SORDU

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yönelttiği soru önergesiyle;

“Çocuk işçiliği, sosyal ve ekonomik açıdan çok önemli bir insan hakları sorunudur, emek sömürüsünün en vahşi biçimidir. Ekonomik eşitsizliklerin, göçlerin ve işsizliğin artması ile çocuk işçiliğinin yaygınlaşma riskine karşı gerek Türkiye’de ve gerekse dünyada sistemli bir mücadele gerekmektedir.

Eğitimden yoksun kalma, yetişkin işsizliği, kayıt dışı çalışma, sendikal hak ihlalleri, esnek ve güvencesiz çalışma koşullarının girdabında, ailelerin yoksulluğu, çocuk emeğinin istismarını artırmakta, eğitimden yoksun kalmalarına neden olmaktadır. Yine 4+4+4 sistemi ile eğitim alanında yapılan düzenlemelerle bu süreç beslenmektedir.

Uluslararası Çalışma Örgütünün raporuna göre, tüm dünyada 73 milyonu "tehlikeli" işlerde olmak üzere 152 milyon çocuk işçi bulunuyor.

RAKAMLAR BAYRAM OLMAKTAN UZAK

Türkiye’de ise yapılan bağımsız araştırmalara göre 82 milyon 3 bin 882 kişiden oluşan nüfusunun 22 milyon 920 bin 422'sini çocuklar oluşturuyor. Son 1 yılda istihdam edilen çocuk sayısı 7 bin artarak 678 binden 685 bine yükseldi. İşsiz 112 bin çocuğu da hesaba katarsak rakam 797 bine yükseliyor.Son 7 yılda 340’tan fazla çocuk iş cinayetlerine kurban gitti."diyen Girgin, ‘’Bugün 23 Nisan; TBMM’nin kuruluşunun 99. yılı. Mustafa Kemal Atatürk , 23 Nisan Bayramı’nı 1920’de çocuklara armağan etti.Üzerinden 99 yıl geçti, rakamlar bayram olmaktan uzak’’diyerek şu soruları yöneltti;

“1) Türkiye’de çocuk işçiler devlet tarafından tespit edilmekte midir?

2) Tespit edilmekteyse Türkiye’de çocuk işçi sayısı nedir?

3) Türkiye’de 2018 yılı içerisinde iş kazalarında ölen çocuk işçi sayısı kaçtır?

4) Zorunlu ilköğretim süreci sonrası eğitim hayatı ile ilişkisi kesildiği belirlenen kaç kız çocuğu vardır?

5) Bakanlığınızca kayıt dışı çocuk işçiliğinin önüne geçmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

6) Çocuk işçiliği ile mücadelede, yoksul ailelerin çocuklarını okula gönderebilmeleri için, bu ailelere yönelik ekonomik ve sosyal destek politikalarının hayata geçirilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

7) Çocuk işçiliğinin en önemli nedenlerinden olan yoksulluğu ortadan kaldıracak, ailelerin ve toplumun ekonomik sorunlarına çözüm üreten çalışmalarınız var mıdır?”

CEZAEVLERİNDE YAŞAMLARINI SÜRDÜREN HÜKÜMLÜLERİN ÇOCUKLARINI SORDU.

CHP’li Girgin Cezaevlerinde hükümlü anneleriyle birlikte yaşamlarını sürdüren çocukların durumunu da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e verdiği yazılı bir soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

BEBEK NE YER, NE İÇER, NEREDE UYUR, NEREDE BÜYÜR?

Anneleri ile beraber hapse atılan masum çocuklar üzerinde ömür boyu silinmeyecek travmatik izler kalacağını söyleleyen CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin çocukların cezaevi koşullarından olumsuz etkilenmemesi için Üniversitelerden, pedagoglardan ve uzmanlardan görüş alınarak tedbirler alınmasını istedi. Ve konuyla ilgili toplumun da ciddi anlamda duyarlılığına ve ilgisine haiz soruları Bakan Gül’e yöneltti.

“1) 23 Nisan 2019 Tarihi itibariyle cezaevlerinde annesiyle beraber tutulan kaç çocuk bulunmaktadır.

2) Annesiyle beraber cezaevlerinde bulunan çocukların yaş aralığı nedir?

3) Cezaevi koşulları çocukların sağlığı, eğitimi, gelişimi ve sağlıklı şekilde yetiştirilmesi bakımından elverişli midir?

4) 2019 Yılı itibariyle cezaevlerinde kaç kadın doğum yapmıştır?

5) Annesiyle beraber cezaevlerinde kalırken hayatını kaybeden çocuk var mıdır?”

Diyerek yönelttiği sorularıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında toplumun tüm katmanında ve yaşamlarını devam ettirmek mecburiyetiyle bulundukları her yerde varolma mücadelesini sürdüren çocukların sorunlarına bir kez daha dikkat çekti.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık