CHP’Lİ GİRGİN: “HERKES HERŞEYİ BİLSİN”

ÖNDER Haber / Mustafa KARATAŞ

CHP’Lİ GİRGİN: “HERKES HERŞEYİ BİLSİN”
  • 16 November 2018, Friday 6:07

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM’de gerçekleşen ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da hazır bulunduğu Sağlık Bakanlığı Plan ve Bütçe Görüşme tutanaklarını basınla paylaştı.

Yaşanan ve kendisini üzen bazı olayların kamuoyu tarafından bilinmesi gerektiğini belirten Girgin; ‘’ Vatandaş neyin nasıl olduğunu bilmeli, sorunları başından beri takip ederek bakanlık nezdinde hızlandırılması için girişimlerde bulunuyoruz. Sağlık Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında Muğla ile ilgili gelişen başlıca konu ve konuşmaları tüm halkımız en iyi ve objektif şekilde bilsin diye bu tutanakları siz değerli basınımızla paylaşmak istedim.’’ Diye konuştu.

İşte; Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde geçen, başta uzun süredir gündemi meşgul eden anjiyo merkezi ve Muğla’nın hastane ve genel sağlık sorunlarıyla ilgili CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in yaptığı konuşmalar:

“Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarımız, sayın basın, Sevgili Bakan; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın Bakanım, size 03 Ağustos 2018 tarihinde Muğla bölgemizle ilgili bir bilgi notu göndermiştim. Muğla 3. basamak Eğitim ve Araştırma Hastanesinde anjiyo merkezinin bulunmamasından, Muğla'nın yaz nüfusunun en az 5 milyon olduğundan dolayı bir yığılma olduğunu ve acil gelen hastaların ya felç kaldığını yahut başka il dışına gitmeleri nedeniyle ölümle sonuçlanan vakalar meydana geldiğini anlatmıştım, siz de bilgi notu istemiştiniz. Ben samimiyetimle söylemek istiyorum. Sizin o anki yaklaşımınızdan dolayı bunu kamuoyuyla paylaşmadım. Niye paylaşmadım? Belki acilen bu sorun çözülür, anjiyo merkezi kurulur diye.

Türkiye'de yetişmiş 22 hekimden 1'inin Muğla üniversite hastanesinde olduğunu, Anjiyo merkezinin gelmesiyle birlikte kardiyoloji ve onkoloji bölümündeki yani nöroloji bölümündeki problemin çözüleceğini düşünerek bu konu çözülünce kamuoyunda size teşekkür etmek istemiştim. "Siyaset yapmayalım yani sağlıktan siyaset yapılmasın."diye konuyu çözme yönündeki yaklaşımınızdan dolayı böyle düşünmüştüm.

Muğla il sınırları içerisinde kamu hastanelerinin hiçbirinde anjiyo merkezinin bulunmaması ciddi mağduriyetlere yol açmaktadır. Özellikle acil vakalarının yoğun yaşandığı yaz dönemi ve turizm sezonu için mağduriyetler iyice artmaktadır. Kalp hastaları ya özel hastanelerde tedavi olmak zorunda kalmakta ya da il dışına sevk edilmektedir. Bu nedenle, yapılması gereken acil tedavi uygulamaları gecikmekte, bu durum hastaların zarar görmesine yol açmaktadır. Bize gelen şikâyetlere göre, anjiyo merkezinin olmaması nöroloji hastalarını da oldukça olumsuz etkilemektedir. Böyle bir merkezin eksikliği nedeniyle, başarı oranı çok yüksek tedavi seçenekleri yerine başarı şansı daha az olan yöntemler uygulanmaktadır. Bu yüzden, birçok hasta ya hayatını kaybetmekte ya da hayatına engelli olarak devam etmektedir. Hem kardiyoloji hem de nöroloji bölümlerinde deneyimli uzman doktorlar olmasına rağmen teknik altyapı eksikliği nedeniyle gerekli tedavilerin uygulanabilmesi mümkün olmamaktadır.

    Hastanemizin bir eğitim araştırma hastanesi olduğu, anjiyo merkezinin kalp damar cerrahisi, çocuk kardiyolojisi, radyoloji bölümleri tarafından da kullanılacağı dikkate alındığında, 2 adet anjiyo ünitesinin ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır. Edindiğimiz bilgilere göre anjiyo ünitesinin temini için ihale sürecinin başladığı bilinmekle birlikte bu sürecin hızlandırılması, bürokratik engellerin aşılması ve Muğla'mızın bu hayati ihtiyacının öncelikli olarak giderilmesini istemişiz.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA - 2 tane anjiyo için sözleşme de imzalandı bu dönemde.

SÜLEYMAN GİRGİN (Muğla) - Tamam. Bunu ben niye söylüyorum Sayın Bakan?

    SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA - Ama kamuda ihalelerin nasıl yapıldığını siz benden daha iyi biliyorsunuz.

SÜLEYMAN GİRGİN (Muğla) - Evet, biliyorum.

    SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA - O günden bu yana süreci takip ediyoruz, 2 tanesiyle ilgili de sözleşme yapıldı. Bütün itirazlar yapıldıktan sonraki son durum.

    SÜLEYMAN GİRGİN (Muğla) - Tamam, ben bunu sizin ağzınızdan duymak için özellikle bunu söyledim.

    SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA - Tamam, söylüyorum, 1 değil diyorum, 2 tane. Sözleşme imzalandı, 2 tane.

SÜLEYMAN GİRGİN (Muğla) - İhale iptal edilmiş, sonra tekrar sözleşmesi imzalanmış.

    Şimdi, Sayın Bakan bunu niye söylüyorum? Biz, bölgedeki AK PARTİ milletvekili arkadaşlarımızla da görüştük, bu konuyu nasıl çözebiliriz diye. Ve bizim bu girişimimizden sonra sizden ben bir yanıt bekledim. Bu konuda sizi eleştiriyorum Sayın Bakanım. Daha sonraki iki tarihte sizden randevu istedim ben. Sadece bu konu değil, Menteşe Devlet Hastanesiyle de ilgili şimdi bir soru önergem oldu, bir de Seydikemer Devlet Hastanesiyle ilgili bir soru önergem oldu. bunların hepsini konuşmak için sizden randevu istedim, iki kez randevu istedim Sayın Bakan ve maalesef randevuma olumlu bir cevap alamadım. Bu konuda tavrınızı eleştiriyorum.

    Bir diğer konu, Muğla Merkez ilçe konumunda bulunan Menteşe ilçemizde biri devlet hastanesi, diğeri SSK hastanesi olmak üzere 2 adet ikinci basamak hizmet hastanesi hizmet vermekteyken SSK ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinin birleştirilmesi sonucu bu iki hastane tek bir hastane olarak hizmet vermeye başlamıştı. Sağlık Bakanlığına bağlı bu hastane, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ortaklaşa kullanılmakta ve şehrin tam merkezindeydi. 21/12/2017 tarihli Bakanlık oluru ile Muğla Sıtkı Kaçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi şehir dışındaki yeni hizmet binasında A1 rolünde hizmet vermeye başlayınca şehir merkezinde bulunan mevcut hastane kapatılmıştır. Bu hastanenin kapanmasıyla şehirde bir ikinci basamak hizmet hastanesi kalmamıştır. Bunun sonucu olarak halk ikinci basamak hizmet hastanesinden alması gereken teşhis ve tedavi hizmetlerinin yanı sıra enjeksiyon ve pansuman gibi hizmetlerini de alamaz olmuştur. Buna ek ikinci basamak hizmet görevinin de eğitim ve araştırma hastanesine yüklenmesiyle Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin asli işlevi olan eğitim ve araştırma işlerinde de akşamalar yaşanmaktadır.

    Bu ihtiyaç, Bakanlığınızca da takdir edilmiş ve Muğla il merkezinde bulunan eski hastane binasının "Menteşe Devlet Hastanesi" adı altında 100 yatak kapasiteli C grubu rolünde hizmet vermesi 9/5/2018 tarih ve 1181 sayılı Bakanlık makam onayı ile uygun görülmüştür. Bu bağlamda, aradan geçen altı aylık süre içinde 100 yataklı hastaneyle ilgili neler yapılmıştır?     Bakanlığınız 9/5/2018 tarih ve 1181 sayılı Bakanlık makam onayıyla olur verdiği hastaneyi ne zaman açmayı planlamaktadır?

    Bu konuda da Sayın Bakan, geçen gün Muğla'daki AK PARTİ milletvekilleri basına bir açıklama yaptı, muhtemelen sizden aldığı bilgiler doğrultusunda bunun açıklamasını basına yaptılar. Ben de istiyorum ki Sayın Bakan, yani sizlerle görüşme talep etmişiz, tabip odası başkanlarıyla görüşmüşüz, Seydikemer, Menteşe ve anjiyo sistemini görüşelim, sizlerden bir bilgi alalım. Ancak bizlere bilgi verilmiyor, bunların cevabı için geri dönülmüyor, ben bunların cevabını AK PARTİ'li milletvekillerinden öğreniyorum. Bu tavrı da takdirlerinize bırakıyorum.

    Bir diğer olay: 12 Kasım 2012'de Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 6360 sayılı Kanun'la ilçe olan Seydikemer, 64 mahallesi ve 60 bin nüfusuyla, Saklıkent, Girdev Gölü, Letoon Antik Kenti gibi birçok turizm bölgesini sınırları içinde barındırır. Ayrıca İzmir, Antalya, Denizli, Burdur gibi illerin ana ulaşım güzergâhı üzerinde yer alır ve bir geniş ve dağınık bir arazi yapısına sahiptir. Fakat; gerek nüfus, gerek arazi, gerekse konum itibarıyla Muğla'mızın gözbebeği olan bu yeni ve büyük ilçemiz ne yazık ki bir devlet hastanesine sahip değildir. Hastalar, özellikle acil durumlarda Antalya veya Fethiye'de bulanan hastanelere yetişmek için zamanla yarışmaktadırlar. 2012 yılından beri başladı başlayacak diye her seçim öncesi burası için vaatler verilir, ancak bunun dışında şu ana kadar elle tutulur hiç bir şey yoktur.

    Bu bağlamda, her seçim öncesi yapılacağı söylenen Seydikemer Devlet Hastanesi projesi ne aşamadadır?     Bakanlığınızca başlatıldığı, iktidar partisi yetkililerince defalarca yinelenen Seydikemer Devlet Hastanesi projesi ne zaman tamamlanacaktır?

    Son olarak Sayın Bakan, Muğla'daki mevcut hastanemizle ilgili, mevcut hastanede daha doğrusu Muğla'da kamuya ait hiçbir hastanede radyasyon onkolojisi ve radyoterapi uygulanmamaktadır. Bir üniversite hastanesinde bunun olmaması kabul edilemez. Muğla'daki tek radyoterapi merkezi Bodrum Acıbadem hastanesindedir.

    Diğer yandan, personel eksikliği nedeniyle mevcut hastanenin 15 ameliyathanesinin 2'si tüm cihazları ve ekipmanı tam olduğu hâlde kullanılmamaktadır.

    Bunları da bilginize sunuyorum, teşekkür ediyorum.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık