CHP’Lİ GİRGİN; “İHALELER KİMLERE?”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM’de verdiği yazılı soru önergesiyle, AKP dönemde gerçekleşen kamu ihalelerini Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK’a sordu.

CHP’Lİ GİRGİN; “İHALELER KİMLERE?”

CHP’li Girgin, son dönemde kamuoyunda sıkça konuşulan ve halk arasında ciddi huzursuzluk yaratan ‘’İhaleler yandaş şirketlere mi gidiyor?’’ söylentilerini TBMM gündemine taşıdı.

Özellikle son dönemlerde bazı devlet ihalelerinin daha uygun teklif veren şirketler dururken  AKP’ye yakın şirketlere verilmesi ve bu olayların basın yoluyla vatandaşın gündeminde geniş yer alması üzerine, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Bakan Albayrak’a;

“1- 2003 -2018 yıllarında kamu tarafından gerçekleştirilen ihalelerde en çok ihale alan ilk 10 şirket hangileridir?

2- Bu şirketlerin 2003 – 2018 yıllarında devletten aldıkları ihalelerin toplam bedeli ne kadardır?

3- Bu şirketlere, almış oldukları ihaleler karşılığında alım garantisi verilmiş midir? Verilmiş ise, ne kadar garanti verilmiştir?

4- Bu şirketlere, devlet tarafından verilen ihaleler için kredi temin garantisi verilmiş midir?

5- Bu ihaleleri alan firmaların alacağı dış krediler için ne kadar hazine kefaleti verilmiştir?

6- Bu şirketlere verilen ihalelerin bir bölümü kamu-özel iş birliği modeli ile mi gerçekleşmektedir? Bunlar hangileridir?

7- Eğer bu projeler kamu-özel iş birliği modeli yerine direkt olarak kamu kaynaklarından finanse edilmek ve kamu tarafından direkt olarak dış borç bulunmak suretiyle gerçekleştirilse idi bu yatırımlar nedeniyle kamunun vazgeçmiş olduğu işletme gelirleri ve verdiği garantiler ile katlanacağı maliyet arasındaki fark konusunda bir hesaplama yapılmış mıdır? Bu durumda kamunun uğrayacağı olası zarar ne kadardır?” sorularını yöneltti.

BU SORULARA VERİLECEK CEVAPLAR; SADECE EKONOMİYE DEĞİL HAKKA, HUKUKA, HAKKANİYETE VE ADALETİN DURUMUNA IŞIK TUTACAK..

CHP’li Girgin; ‘’Bu sorular tabi ki önemlidir. Fakat bu sorulara verilecek cevaplar daha önemlidir.

Hükümetin en önemli görevi kamu kaynaklarını en etkili ve en tasarruflu şekilde kullanmaktır.

Devletin malı deniz anlayışı ile kamu menfaati gözetmeksizin yandaş şirketlere verilen yağlı ihaleler tam anlamıyla vatandaşa ihanettir.

Milletin ayakta duracak dermanı kalmadı. Özel sektörde ayakta durmak zor, her özel sektör sizin yandaş şirketler gibi devlet destekli değil, şanslı değil, sırtında bin tane yük var. Kurallara uyan, zamanında vergisini veren, çalışanın ücretini, sigortasını zamanında yatıran, devlete borçlu kalmak istemeyen özel sektör işyerleri yandaş şirketler gibi şanslı değil.

Sen har vurup harman savuracaksın ondan sonra tasarruf yapmasını vatandaştan bekleyeceksin, böyle bir anlayış olamaz! Sorularımıza bakalım nasıl cevaplar verilecek, her geçen gün vergi yükü altında ezilen vatandaştan toplanan paralar nasıl harcanmış bunun takipçisi olacağız’’ diye konuştu

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık