Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

CHP’Lİ GİRGİN; “KAYALARIN ALTINDA KALAN SADECE İŞÇİLERİN CANSIZ BEDENLERİ DEĞİL, AKP’NİN YANLIŞ MADEN POLİTİKALARIDIR.”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin;  Milas'ın Sarıkaya Mahallesi Yumrutaş mevkiinde, feldspat madeni çıkarılan ocakta meydana gelen ve 3 işçinin hayatını kaybettiği maden kazası sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle yazılı birer soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

CHP’Lİ GİRGİN; “KAYALARIN ALTINDA KALAN SADECE İŞÇİLERİN CANSIZ BEDENLERİ DEĞİL, AKP’NİN YANLIŞ MADEN POLİTİKALARIDIR.”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; ‘’Burada kayaların altında kalan sadece işçilerin cansız bedenleri değil, burada kayaların altında kalan; Enerji Bakanlığıdır, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıdır, MİGEM’dir, AKP’nin yanlış maden politikalarıdır” dedi.

Girgin, “Maliyetleri düşürmek için de işletmeci firmalar madeni ucuz yollardan üretme yollarına giderek, kazalara adeta davetiye çıkarmaktadırlar. İlgili kurumlar bu duruma müdahale etmeli ve gerekli düzenleme yapılmalıdır.

Bu tür açık işletmelerde, kazılabilirliği kolaylaştırma için, delme patlatma yapılarak çalışılmaktadır. Görgü tanıklarının ifadelerine göre çalışma alanında doğru dürüst şevlendirme ve basamak oluşturulmadan çalışıldığı, düşen / kayan blokların haftalardır “ben düşeceğim” diye kendini gösterdiği, ancak yetkililerin daha az para harcayarak üretim yapma hevesi veya birşey olmaz mantığı nedeniyle, göz göre göre bu kazanın olduğu iddia edilmektedir. Maliyetleri düşürmek için uygulanan vahşi, kar odaklı ve insan hayatını hiçe sayan bu düzen, ne yazık ki bu tür kazalara davetiye çıkarmaktadır’’ diyerek, aşağıdaki sorularını sorumlu iki bakana yöneltti.

“1-Bu sahada böyle bir etüt çalışması yapılmış mıdır?

2-Sahanın işletme projesine uygun çalışıp çalışmadığı denetimlerde dikkate alınmış mıdır?

3-Mevcut sahada MİGEM’den ve diğer ilgili kurumlardan gerekli izinler alınmış mıdır, eğer izinler alındı ise projesine uygun çalışılmış mıdır?

4-MİGEM ve Çalışma Bakanlığı tarafından yapılması gereken denetimler zamanında yapılmış mıdır ve hangi kriterlere göre denetim yapılmıştır?

5-Maden Kanununa göre olması gereken;  Çalışanların Zorunlu Ferdi Kaza sigortaları var mıdır? Eğer yok ise MİGEM burada çalışmayı neden durdurmamıştır?

6-Sahanın daimi nezaretçisi var mıdır?

7-Daimi nezaretçi sürekli ocakta mıdır, yoksa sadece prosedür yerine gelsin diye gösterilen bir daimi nezaretçi midir?

8-Bahsi geçen maden ruhsatının hukuki durumu nedir? Firmanın kendi ruhsatı mıdır, yoksa firma rödovansçı mıdır?

9-Ruhsatın Kömürcüoğlu gruba ait olduğu, ancak kaza mahallinde çalışan firmanın taşeron olduğu söylentileri vardır. Eğer öyleyse, bu kaza, ehil olmayan insanların işi bilmeden ucuz işçilikle ve ucuz üretim sağlama hırsının bir sonucu mudur?

10-Mevzu bahis madende Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müfettişleri ve MİGEM yetkilileri tarafından en son ne zaman bir denetim yapılmıştır?”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis