Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

CHP’Lİ GİRGİN; KÖYLÜLERİN İMAR MAĞDURİYETLERİNİ MECLİSE TAŞIDI..

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Menteşe İlçesi Kıran, Kuyucak ve Sarnıç Mahallelerinde yaşanan imar sorunu ile Şenyayla köylülerinin yıllardır unutulan tapu sorununu meclis gündemine taşıyarak köylülerin yaşadığı mağduriyetin bir an önce çözülmesini istedi.

CHP’Lİ GİRGİN; KÖYLÜLERİN İMAR MAĞDURİYETLERİNİ MECLİSE TAŞIDI..

KIRAN, KUYUCAK VE SARNIÇ KÖYLERİNİN TESPİTLİ YERLEŞİK ALANI İÇİ SİT’TEN ÇIKARILSIN..

400 yıllık köylü, atasından kalan evinde işgalci ve kaçak duruma düştü ve imar barışına başvurmak zorunda kaldı.Bu mağduriyetin giderilmesi için köyün tespitli yerleşik alanı içinin SİT’ten çıkarılması gerektiğini söyleyen CHP’li Girgin, Kıran, Kuyucak ve Sarnıç mahallelerinin Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 11.12.1986 gün ve 2753 sayılı kararı ile I.derece doğal sit alanı olarak ilan edildiğini belirtti.

Girgin; ‘’Kıran Mahallesi köy yerleşik alan sınırı Muğla il İdare Kurulu’nun 24.11.1988 tarih 772 sayılı kararı ile Sarnıç Mahallesi köy yerleşik alan sınırı Muğla il İdare Kurulu’nun 30.01.2002 tarih 185 sayılı kararı ile Kıran Mahallesi köy yerleşik alan sınırı Muğla il İdare Kurulu’nun 13.11.202 tarih 1476 sayılı kararı ile onaylanmıştır.

Sarnıç Mahallesi yerleşik alan sınırı içinde kalan alan Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 29.09.2001 tarih 641 sayılı kararı, Kuyucak Mahallesi yerleşik alan sınırı içinde kalan alan Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 23.08.2002 tarih 1117 sayılı kararı, Kıran Mahallesi yerleşik alan sınırı içinde kalan alan Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 26.04.2011 tarih 6965 sayılı kararı ile sit derecesi değiştirilerek III.derece doğal sit alanı olarak tescil edilmiştir.

Söz konusu yerleşmelerin sit alanı ilanından bugüne kadar 2863 sayılı Kanun doğrultusunda Koruma Amaçlı İmar Planları 644,648 Kanun Hükmünde Kararnameler ve 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ne göre yetkili olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanmamıştır.

06.12.2016 tarih 12556 sayılı Bakanlık oluru ile Kıran – Kuyucak ve Sarnıç Mahallelerinin köy yerleşik alan sınırları içerisinde kalan alanlar Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı, köy yerleşik alan sınırları dışında kalan alanlar Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilmiştir.

Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edilmesinde sonra bu alanlar için Belediyesi tarafından, Bakanlıkça yapılacak olan koruma amaçlı imar planları hazırlanıncaya kadar geçiş dönemi yapılanma koşulları hazırlanarak Muğla Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonuna gönderilmiştir. 27.10.2017 tarih 424 sayılı Muğla Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu kararı ile uygun görülen geçiş dönemi yapılanma koşulları onaylanmak üzere 02.11.2017 tarih E.10762 sayılı yazı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Ancak Bakanlık tarafından bu güne kadar herhangi bir işlem yapılmamış ve geri dönüş sağlanmamıştır.” Diye konuştu.

 

VATANDAŞ KENDİ KÖYÜNDE KENDİ TOPRAĞINDA KAÇAK DURUMA DÜŞÜRÜLMESİN

 

CHP’li Girgin; “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanında kalmakta olan Kıran- Kuyucak ve Sarnıç Mahallelerinde Koruma Amaçlı imar planları yapılıncaya kadar köy yerleşik alanlarında geçiş dönemi yapılaşma koşulları onaylanmadığı için ve bu bölgelerde inşaat izni verilememekte, vatandaşların talepleri karşılanamamaktadır.

Ayrıca geçmişte yapılan yapılarda 6360 sayılı Kanunun Geçici 1. Maddesi 14. Fıkrasından faydalanamamakta ve vatandaşlar imar barışına başvurmak zorunda kalmaktadırlar.’’ diyen Girgin köylülerin mağduriyeti bir an önce giderilsin dedi.

 

ŞENYAYLA KÖYLÜLERİNİN ATA TOPRAKLARI BEDELSİZ İADE EDİLSİN

Bu köylerimiz 300-400 yıllık geçmişi olan kadim yerleşim alanları olup, gerek Osmanlı gerek ise Cumhuriyet dönemlerinde vatan toprağının bekçileri, ormanların koruyucuları olmuş vatandaşlarımızın kurduğu köylerdir. Bu vatandaşlarımız kırsalda yaşamlarını sürdürmek istemelerine rağmen kendi öz topraklarında tespitli yerleşik alanı içerisindeki atasından kalan ev yataklarında evlenen çocuklarına dahi yeni bir ev yapamamakta olup, atadan dededen kalan evleri dahi kaçak yapı konumuna düşmektedir. Bu kırsal orman köylüsü vatandaşlarımız barınma ihtiyaçlarını karşılayamadıkları gibi, diğer yetkili idarelerce de mahalleye hitap edecek yatırımlardan mahrum kalmaktadır.” Diyerek vatandaşların mağduriyetine dikkat çekti ve Sit ilanından önce kurulmuş 300-400 yıllık geçmişi olan bu kadim köylerin, tespitli yerleşik alanı sınırları içerisinde kalan kısımlarının sit alanı dışına çıkarılarak burada yaşayan köylülerin diğer köylerde olduğu gibi yasal haklardan faydalanabilmesi için Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Sit alanı dışına çıkarılmayacak ise Bakanlığınızca bu yerleşimler için koruma amaçlı imar planı yapılacak mıdır? Sorularını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yöneltti.

 

ŞENYAYLA KÖYÜ KADERİNE TERKEDİLEMEZ

Menteşe’ye bağlı Şenyayla köyünde yaşanan mağduriyete de dikkat çeken CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; “Menteşemize bağlı Şenyayla mahallesi Dokuzçam köyü mezrası iken 1979 yılında da Şenyayla köyü olarak ayrı tüzel kişilik kazanmış ve halen mahalle konumundadır. Bu köyümüzde yaşayan vatandaşlarımız yıllardır atadan deden kalma yerlerini kullanırlarken, 2006 yılında kadastro çalışmaları sırasında 1946 tarihli bir eski tapu kaydı var diye bu yerlerinin Maliye Hazinesi adına tapulandığını gördüler.

Bu köyümüz bizim dağ-orman köyü olup en mağdur vatandaşlarımızın yaşadığı bir köydür. Yörük Türkmen kültürüne sahip bu vatandaşlarımız durumu kabullenemeseler de devletin kestiği parmak acımaz diyerek boyun eğmiş, ne itiraz etmiş ne dava açmış ne de devlete karşı olumsuz bir his duymuştur.

Şu anda bu mahalledeki 560 taşınmazdan 267 adedi Maliye Hazinesi adına kaydedilmiştir. Bu 267 taşınmazın içerisinde 20 adedinde evi ahırı olan vatandaşımız, 165 adedinde de tarımsal amaçla kullanan vatandaşımız tapu kayıtlarında işgalci duruma düşmüştür ve atadan dededen kalma bu yerlerinde icar adı altında kiracı durumuna gelmiştir.” Diyerek Şenyayla mahallesinde yaşanan bu sorununda derhal çözülmesini istedi ve Şenyaylalı vatandaşlarımızın üzerinde yaşadıkları ve tarımsal faaliyetlerini sürdürdükleri atadan kalma toprakların uygun koşullarda vatandaşa verilmesi ve yaşanan mağduriyetin giderilmesi ile ilgili bir çalışma olup olmadığını Bakan Kurum’a sordu. CHP’li Girgin Şenyayla köylüsünün kangrene dönmüş bu büyük sorunu derhal çözülmeli, bu sorunun sonuna kadar takipçisi olacağız.” dedi.

BİZLER “SU KULLANANIN, TOPRAK İŞLEYENİN, NE EZEN NE EZİLEN HAKÇA BİR DÜZEN.” DİYENLERİN EN GERÇEK SİYASİ MİRASÇILARIYIZ. VE MECLİSİN İMAR SORUNLARINA CİDDİ MESAİ HARCAMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; “Bu sorunlar sadece Kıran’da Sarnıç’ta, Kuyucakta ya da Şenyayla’da yaşanmıyor. Bakınız Ula’da Yeşilçam mahallemiz var burada da vatandaş mağdur. Bizler; “Su kullananın, toprak işleyenin.” Diyenlerin, köylüden, emekçiden, üretenden, halktan yana siyaset yapanların mirasçılarıyız. Bu sorunlarla ilgili toprak ve insan odaklı bakış açımız bize onlardan miras. Her zaman bu sorunların takipçisi olacağız. Muğla’nın ve ülkemizin her yerinde imar ve imar uygulamaları ile ilgili sorunlar var. Toprak kanununa meclis mutlaka ciddi mesai harcamalı. Garibana, fakire, fukaraya başını sokacak bir dam çok görülmemeli. Bu topraklar onlara ata yadigarı. Siz fakirin garibin sorununa eğilmeyeceksiniz fakat konu rant olunca herkesten önde gideceksiniz. Böyle şey olmaz. Ne gerekiyorsa yapmakta bizim boynumuzun borcudur.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık