CHP’Lİ GİRGİN; SAĞLIKTA MÜLAKAT DEĞİL LİYAKAT

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak sözlü mülakat sonrası bakanlığa alınacak 29 689 sözleşmeli personelin durumunu yazılı bir soru önergesiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

CHP’Lİ GİRGİN; SAĞLIKTA MÜLAKAT DEĞİL LİYAKAT

CHP’li Girgin kamuya alınacak personele sözlü mülakat yapılmasını eleştirdi. CHP’li Girgin; “Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada alınacak 29 bin 689 sözleşmeli sağlık personelin bundan sonra sözlü mülakat ile alınacağı belirtildi.

Bizler şunu söylüyoruz;  Mesleki yeterlilik diploma ile belirlenmişken sağlık alanında işe alımlarda KPSS gibi bir sınav şartı koymak zaten başlı başına bir problemdir. KPSS gibi merkezi bir sınavın içeriği, niteliği, neyi ölçtüğü tartışmalıdır. Bu durum ortadayken bir de sözlü mülakat ile yeni bir problem alanı oluşturulmaktadır.’’

YAPILAN HER SÖZLÜ SINAVDA NE YAZIK Kİ KUL HAKKININ YENDİĞİ, LİYAKATIN GÖZ ARDI EDİLDİĞİ DURUMLAR YAŞANIYOR

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; “11 aydır atama bekleyen Sağlıkçılar, üzerlerinden bu mağduriyeti atlatamamışken, şimdi bir de mülakat geldi.

Bakanlık Hukuka ve Danıştay’ın önceki kararlarına da aykırı olan sözlü mülakat sistemini ne yazık ki şimdi de sağlık alanında uygulamak istemektedir.

Yapılan her sözlü sınav, ne yazık ki kul hakkının yendiği ve liyakatın göz ardı edildiği bir uygulamaya dönüşmektedir” diye tepkisini dile getirdi.

BUNCA EMEK ÇÖPE Mİ GİDECEK?

CHP’li Girgin; “Bakınız en son Sağlık Bakanlığı’nın şube müdürlüğü kadrosu ile ilgili olarak yaptığı sözlü sınav sonucunda, yazılı sınavın Türkiye birincisinin sözlü sınavda başarısız sayılarak elendiğini hatırlıyoruz. Böyle bir rezalet olabilir mi?

Bir senedir atama bekleyen on binlerce sağlıkçıya yapılabilecek en büyük haksızlık mülakattır” dedi ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya aşağıdaki soruları yöneltti:

“1- Sağlık eğitimi almış bir sağlıkçının sözlü mülakat ile istihdam edilmesi doğru mudur?

2- Sağlık konusunda mülakat imkansızdır. Hastaların üzerinde uygulamalı mülakat mı yapılacak? Yoksa alakasız sorular ile emekler çöpe mi gidecektir?

3- Mesleki yeterlilik diploma ile belirlenmişken, işe alımlarda KPSS gibi bir sınav şartı koymak zaten başlı başına problemlidir. KPSS gibi merkezi bir sınavın içeriği, niteliği, neyi ölçtüğü tartışmalıdır; sınavın adaleti tartışmalıdır, KPSS'yi düzenleyen merkez, komisyon ve kişilere toplumun güveni yoktur.

Bu durum ortada iken, yapılması gereken KPSS sorununun ortadan kaldırılması, bu sınavla ilgili tüm problemlerin çözülmesidir. Oysa böyle bir sorun yokmuş gibi yeni bir problem alanı oluşturulmaktadır. Sağlık alanı için belirlenecek merkezde 5, illerde 3 kişiden oluşturulacak sınav komisyonları güven vermekte midir?

4-Türkiye’de mülakat sınavına dayalı tüm uygulamaların siyasal kadrolaşmanın önünü açarak sayısız haksızlığa neden olduğu, aldıkları puanlara bakılmaksızın iktidarın dünya görüşüne uygun olanlar sürekli başarılı olurken, iktidarın dünya görüşüne yakın olmayanların, farklı kimlik, inanç ve siyasi düşünceye sahip olanların, iktidara eleştirel ve muhalif yaklaşan herkesin taraflı ve kasıtlı değerlendirmeler üzerinden elendiği ya da saf dışı bırakıldığı örnekler ile ilgili görüşünüz nedir?

5- Daha önce özellikle eğitim alanında yapılan mülakatlarda sorulan sorulara baktığımızda komisyon üyeleri, adaylara diledikleri keyfi soruları yöneltmektedir. Bu sorular, bilgi ve beceri ölçmek için mi sorulmaktadır? Diğer alanlarda sorulan sorular ortadayken sağlık alanında da benzer soruların sorulmayacağının garantisi nedir?”

ATAMALAR GÜVENCELİ VE KADROLU OLMALI

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, personel alımları noktasında kamu vicdanını yaralayan sözlü mülakat uygulaması ile ilgili tepkisini dile getirerek; “Haksızlık kokan ve liyakattan yoksun bu tür uygulamaların sonuna kadar takipçisi olacağız; işsizlik yüzde 15’lere ulaşmış, gençlerimiz umutsuz. Bir bakanlık personel alacaksa bunu objektif kriterlere göre belirlemek zorunda. Kimse kimsenin ahını almasın. Mülakata dayalı ve sözleşmeli istihdamından vazgeçilmeli, atamalar güvenceli ve kadrolu olarak yapılmalıdır” diye konuştu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık