CHP’li Süleyman Girgin: “YEREL BASINA ACİL DESTEK VERİLMELİDİR”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında, zaten bir süredir yaşamını sürdürme konusunda zorlanmakta olan yerel basının birer birer kapılarına kilit vurmak zorunda kaldığını belirterek acil destek verilmesi gerektiğini söyledi.

CHP’li Süleyman Girgin: “YEREL BASINA ACİL DESTEK VERİLMELİDİR”

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yerel basınla ilgili açıklamalarda bulundu. İl ve ilçelerde yayın yapan yerel basın organlarının son gelişmeler sonrasında çok kötü bir duruma düştüğünün altını çizen Girgin, “Yerel basın zaten bir süredir yaşamını sürdürmekte zorlanmakta ve birer birer kapılarına kilit vurmak zorunda kalmaktadır. Coronavirüs pandemisi sonrasında ise bütün dünyada olduğu gibi, ekonomiler büyük sıkıntı yaşarken alınan kimi önlemler sonrasında, en büyük finansman kaynakları resmî ilanlar olan yerel gazeteler daha zor bir duruma düşmüşlerdir. Mahkeme ve icra ilanları, takibatlar durdurulmuş olduğu için yoktur, pek çok kamu kurumu ihale yapmamaktadır ve bu nedenle ihale ilanları da durmuştur, esnafın durumu ortada, reklam veren kalmamıştır. Bu, Anadolu'nun dört bir yanında yerelin nabzını tutan ve sorunlarını dile getiren, vatandaşı bilgilendiren 1050 resmî ilan alma hakkına haiz gazete için tam bir ölüm fermanıdır, on binlercee basın emekçisinin aileleriyle birlikte açlığa mahkûm olmasıdır, bu tahribatı ülkemiz kaldıramaz, yerel basına çok acil destek verilmelidir. Anadolu'da bulunan yerel medya şirketleri, en az dört işçi çalıştıranlar, KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonundan veya KOSGEB'ten kredilendirilmelidir. Resmî kurumlara olan ödemeler, SGK ve Maliye gibi, en az bir yıl süreyle ertelenmelidir. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5'e düşürülmelidir, yerel radyo ve televizyon kuruluşlarının telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ve frekans bedelleri de bir süre alınmamalıdır. TÜRKSAT uydu bedeli ödemeleri bir süre ertelenmeli ve döviz değil, TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkânı sağlanmalıdır. Kamu spotu yayınları ücretlendirilmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK'le mahsuplaşma sağlanmalıdır. Medya sektörünün sahip olduğu emekçiler aynı geminin içindedirler. Polis ve sağlık görevlileri gibi hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan gazeteciler ve medya çalışanları da ücretlerini sağlıklı olarak alamamaktadır.” dedi.
Girgin, “Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir. Ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar, isteğe bağlı olarak, beş yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. Devletin toplumsal mesaj içeren duyuruları ilgili Bakanlıkça resmî ilan olarak yayınlatılmalıdır. Kamu kurumlarının resmî ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'u yerel basına ayrılmalı ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla eşit olarak dağıtılmalıdır. Yerel medyanın dijital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkânı sağlanmalıdır. Son olarak, gazete basımında kullanılan kâğıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışından etkilenmemesi sağlanmalı, bu gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır. Bu konuda mutlaka bir düzenleme yapılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık