CİĞERLERİMİZ YANARKEN..

Süleyman Girgin yazdı...

CİĞERLERİMİZ YANARKEN..

Günlerdir yüreğimizi yakan orman yangını haberleriyle sarsılıyoruz.

İzmir-Ödemiş, Çeşme ve Buca’da başlayan yangınlara havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen yangınlar sürüyor.

Ödemiş'te yangında hayatını kaybeden İbrahim Erkan’a ve yine Ödemiş’te yangını söndürmek için Konya’dan gelen ve şehit olan orman işçisi İbrahim Demir’e Allah'tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum

Yangınların bir an önce söndürülmesi ve başka can kayıplarının olmaması en büyük dileğimiz…

Her yangın sonrası ciğerlerimiz yanıyor. Gerekli dersleri çıkarmadığımız sürece yanmaya da devam edecek.

Bir kıvılcımla aslında yanan orman değil sadece. Bir ömür, bir nefes, bir gelecek kül olup gidiyor.

Adlarını bilmediğimiz, çoğu zaman da göremediğimiz sessiz kahramanlar olan ateş savaşçılarımıza bin selam olsun!

Canları pahasına çalışıyorlar.

İzmir valisi Çeşme’deki yangının elektrik hattından çıktığını söyledi.

Yüzde 68’i orman olan Muğlamızda da son 5 yılda çıkan  yangınlarda yüzde 8’lik ormanımız kül olmuş ve Tarım ve Orman Bakanlığı, yangınların önemli bir bölümünün enerji nakil   hatlarından  çıktığını söylemişlerdi. Hatta 2022’de Datça’da meydana gelen orman yangınında Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yangının bir elektrik trafosundan çıktığını açıklamıştı.

ENERJİ NAKİL HATLARI

Şunu herkes öğrendi;

Enerji nakil hatları yangınların nedenidir. Denetimi OGM’dedir, ancak kimse denetlemiyor. Hatlar için gerekli önlem alınmıyor. Örneğin, hatlarda soğutucu trafolar yok. Oysa sıcaklık 40 dereceyi geçince trafo devreye girer ve kabloların esnemesi engellenir. Türkiye genelinde hiçbir hat üzerinde soğutucu yok. Denetleyen olmadığı için soğutucu da konulmuyor. Bunları Tarım-Orman İş Sendikası söylüyor.

İnsan kaynaklı yangınlar var ama en büyük yangın riski enerji nakil hatlarından kaynaklanıyor. Bakanlık denetlerse ve yangınların nakil hatlarından çıktığını belirlerse, şirketlerin büyük tazminatlar ödemesi gerekiyor.

ÖZELLEŞTİRMENİN SONUÇLARI

Oysa özelleştirmelerle elektrik dağıtım işini alan firmaların mevsimsel ve yıllık olarak, nakil hatlarının çevresinde gerekli bakımları yapmaları, bunun için belirli bir yatırım yapmaları gerekiyor.

Enerji nakil hatlarından ve trafolardan kaynaklı orman yangını çıktığı belirtilmesine karşın, en az konuşulan konu maalesef ‘alınması gereken önlemler’..

Tarım Orman İş Sendikasının yaptığı açıklamalara göre, iktidarın koruması(!)altında olan enerji şirketlerinin ‘Maliyeti yüksek’ gerekçesi ile enerji hatlarına bakım yapmadığı ve yangınların büyük çoğunluğunun enerji nakil hatlarından çıktığı aşikar.

Ayrıca bu hatlar şiddetli rüzgârda ya kopuyor, ya da birbirlerine değerek kıvılcım şelalesi yaratıyorlar.

Hatların altındaki orman örtüsünün de maliyet gerekçesi ile temizlenmediği, her yangın sonrası iddia ediliyor. Oysa Orman Genel Müdürlüğü ile enerji şirketlerinin yaptığı sözleşmelerde ‘Bakım şartı’ açıkça yer alıyor.

Bu bakımların yıllık ve mevsimsel olarak (kışlık ve yazlık) düzenli olarak yapılması şirketlerin sorumluluğundadır.

Pekalâ; bu sorumluluklarını yerine getiriyorlar mı? Ya da ne kadarını yerine getiriyorlar?

Bilmiyoruz. Çünkü kamuoyuna açıklanmıyor.

SAYIŞTAY UYARISI

Şu soruları tekrar soruyoruz;

-Sayıştay raporlarında da sürekli dikkat çekilmesine rağmen dağıtım şirketlerinin enerji nakil hatları için yıllık ve mevsimsel yapılması gereken bakım ve yenileme işlemini yapıp yapmadığı konusunda bakanlık niye denetim yapmaz?

 

-Orman Genel Müdürlüğüne bağlı Orman Bölge Müdürlükleri ile Vali başkanlığında orman yangınlarının önlenmesi, tedbirlerin alınması için düzenli toplantı yapılır.

Pekalâ; yapılan toplantıya ilişkin komisyon kararları da olduğuna göre, ilimizdeki toplantılar sonrası bu kararların uygulanıp uygulanmadığı, bizzat sahada gerekli çalışmaların yerine getirilip getirilmediği takip edilmekte midir?

-Alınan kararlar hangi kurum tarafından takip edilmektedir?

Bu takipler için ilgili kuruma bir raporlama yapılmakta mıdır?

İzmir’de Muğla’da ve başka illerde olası orman yangınlarının yaşanmasına zemin hazırlayan durumların önlenmesi için İl Risk Azaltma Planı kapsamında hangi tedbirler alınmıştır?

Bütün bunlar liyakatli kadrolar eliyle yapılır.

Peki, Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda ne kadar liyakatli?

ORMANCILIKTAN ANLAYAN VAR MI?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz “Acaba Bakanlık üst yönetiminde aralarında Ormancılık’tan anlayan tek bir kişi var mı?” Diye soruyor ve açıklıyor;

Tarım ve Orman Bakanı: İbrahim Yumaklı-İktisatçı,

Bakan Yardımcıları: Ebubekir Gizligider-Avukat, Ahmet Gümen-Veteriner, Ahmet Bağcı-İktisatçı, Abdulkadir Polat-Siyasal Bilgiler

Yani, Orman Bakanlığı’nda ormancı yok. Tıpkı Adalet’te adaletin, Sağlık’ta sağlığın kalmadığı gibi…

Liyakat buhar oldu, ormanlarımız ile birlikte.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık