Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Coğrafi işaretli Milas zeytinyağcıları MİTSO'da toplandı:

​​​​​​​"COĞRAFİ İŞARETLİ ZEYTİNYAĞINDA KALİTEYİ KORUMAK İÇİN DENETİM ŞART"

Coğrafi işaretli Milas zeytinyağcıları MİTSO'da toplandı:
  • 10 February 2021, Wednesday 9:25

            Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan aldığı coğrafi işaret tescilinin ardından Avrupa Birliği'nden de coğrafi işaret almış ilk Türk zeytinyağı olan Milas zeytinyağının kalitesinin korunabilmesi için denetimin şart olduğu vurgulandı. Toplantıda dile getirilen görüş ve öneriler MİTSO tarafından bir rapor haline getirilerek TOBB'a ve ilgili bakanlıklara sunulacak.

            Coğrafi işaret belgeli Milas zeytinyağı üreticileri Milas Ticaret ve Sanayi Odasında buluştular. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'in daveti ile bir araya gelen zeytinyağı üreticileri, Milas zeytinyağının AB'den almayı başardığı coğrafi işaret tesciliyle birlikte çok iyi bir yere geldiğini belirterek, bu kalitenin korunabilmesi için çok sıkı denetim yapılması gerektiğini belirttiler. MİTSO'da yapılan toplantıda konuşan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, coğrafi işaret standartlarında Milas zeytinyağı üreticilerini kutlayarak "Sizler kendi markalarınızı oluşturup coğrafi işaret standartlarında zeytinyağı ürettiğiniz için çok önemli bir iş başardınız. Sizleri kutluyorum. Bundan sonra coğrafi işaret standartlarında üretimimizi arttırmalıyız. Kaliteyi korumalıyız. Tanıtıma önem vermeliyiz" diye konuştu.

            Toplantıya katılanlardan Flos Olei'nin yaptığı dünyanın en iyi 500 zeytinyağı değerlendirmesine girmeyi başaran Menteşe Som markalı zeytinyağının üreticisi Ali Osman Menteşe, AB coğrafi işaretinin önemini belirterek "Ancak bundan sonra hedefimiz AB pazarlarına girmek olmalı. AB'nin Türk zeytinyağına uyguladığı kota kısıtlamasının kaldırılması için çaba gösterilmeli, Gümrük Birliği mevzuatının revize edilmesi için talepte bulunulmalı" dedi.

            Milas'ın Flos Olei'nin dünyanın en iyi 500 zeytinyağı sıralamasına girmeyi başaran ikinci Milas markası olan Karios zeytinyağının üreticisi Cem Çelikoğlu da Milas zeytinyağına AB coğrafi işaret alınması nedeniyle MİTSO'ya teşekkür ederek zeytinyağında kalitenin korunması ve arttırılabilmesi için zeytin ağaçlarının çok iyi bakımının yapılması gerektiğini vurgulayarak zeytin ağaçlarını budayacak kişilerin eğitilmesini ve eğitim belgesi olmayanların budama yapmasına izin verilmemesini istedi.

            Coğrafi işaretli Ata Ağaç zeytinyağının üreticisi Prof. Dr. Selçuk Aktürk coğrafi işaret tescilinin bir değer kazanabilmesi için sık sık denetimler yapılması gerektiğini belirterek kötü kaplar içinde, tağşişli zeytinyağı satışına izin verilmemesini istedi ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini ifade etti.

            Coğrafi İşaretli Uzunyuva zeytinyağlarının üreticisi ve Muğla Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen de konuşmasında son günlerde zeytinyağı ithalatı yapılacağına ilişkin haberlere dikkat çekerek "Eğer zeytinyağı ithalatı yapılırsa bu sektörün yıkımı olur" dedi. AB'nin kota uygulayarak Türkiye'den sadece 100 ton zeytinyağı ithalatına izin verdiğini ve 100 tondan fazlası için yüksek gümrük vergisi uyguladığını belirterek "AB ile görüşmeler yapılmalı coğrafi işaretli zeytinyağlarına kota uygulanmamalı" dedi.

            Milas'ın diğer coğrafi işaretli zeytinyağlarından Karianda zeytinyağının üreticisi Ali Sever Drupa'nın üreticisi İbrahim Zeybek, Selene'nin üreticisi Özgür Özdemir, Garandere'nin üreticisi Cenk Altuntaş ve Alaboğaz zeytinyağının üreticisi Dr. Çağlayan Üçpınar da konuşmalarında AB coğrafi işareti alınması nedeniyle MİTSO'ya teşekkür ederek coğrafi işaret kalitesinin korunabilmesi için markasız, sağlıksız kaplar içinde satışa sunulan tağşişli zeytinyağı satışlarına karşı sık sık denetim yapılmasını istediler.

            Toplantının bitiminde coğrafi işaretli Milas zeytinyağı üreticilerine teşekkür eden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, toplantıda dile getirilen görüşlerin bir rapor haline getirilerek TOBB'a ve ilgili bakanlıklara sunulacağını belirtti.

           

           

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis