DATÇA YANGINI ÖNCEKİ GECE BOYUNCA SÜRDÜ

Muğla’nın Datça ilçesi Mesudiye Mahallesinde önceki gün öğle saatlerinde başlayan orman yangını gece de sürerek, sabah saatlerinde rüzgarın hızı azalınca ilerleyişini durdurdu.

DATÇA YANGINI ÖNCEKİ GECE BOYUNCA SÜRDÜ

CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan, Süleyman Girgin, Burak Erbay ve Mürsel Alban yangın söndürme çalışmalarını yakından takip ederek, Bakanlığın yine orman yangınlarına karşı laf üretmekten başka bir şey yapmadığını belirttiler ve sık sık, “hani gece görüşlü helikopterler 4 Temmuz’da göreve başlayacaktı, gece oldu yangın hala devam ediyor” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Gece görüşlü yangın söndürme helikopterlerinin 4 Temmuz’da göreve başlayacağı, Tarım ve Orman Bakanı tarafından Marmaris yangını sırasında söylenmesine karşın, gecenin ilerleyen saatlerinde iki adet gece görüşlü helikopterin yangına su atmaya başladığı belirtildi.

Yaklaşık 600 hektar alanda etkili olan orman yangını için sabahın ilk ışıkları ile havadan yoğun bir müdahale başladı. Havadan 12 uçak ve 27 helikopter yanan saha üzerine sürekli sorti yaparak su atmaya başladı. Dün öğlen saatlerinde bir açıklama yapan Orman Bakanı Kirişçi, yangının ilk tespitlere göre bir trafo merkezinden çıktığını, kapsamlı araştırmanın devam ettiğini belirtti. Jandarma Skorsky helikopterlerinin yanında 1 amfibik CL-215, 1 Antonov-32 tanker uçak ve 3 adet Air Tracktor yangın söndürme uçağı olmak üzere yoğun duman kaplı alanlara su attı. Sabah saatlerinde rüzgarın şiddetini azaltması ile bölgede alevler yerini yoğun dumana bıraktı. Yanan sahalarda alev görünmezken, yoğun duman örtüsü ile kaplanan alanda hem havadan, hem karadan müdahale devam etti.

Yangın alanlarının organizasyonu ve farklı hizmetler için birçok büyükşehir personeli de alevlerin kontrol altına alınması için mücadele etti. Datça ilçesindeki orman yangınlarının ilk gününden bu yana teyakkuz halinde olan Büyükşehir, personel, araç ve yardımcı ekipmanları ile sahada aktif olarak görev aldı.

Hava Radar Mevzi Komutanlığı altı, Mesudiye Mahallesi Girtepe ve Domuz Çukuru bölgesinde meydana gelen yangın, dün öğleden sonra kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının devam ettiği orman yangınında ilk belirlemelere göre yaklaşık 728 hektar alanın zarar gördüğü tespit edildi. Soğutma çalışmalarının devam ettiği orman yangınında Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, tahliye çalışmaları için yoğun mesai harcadı. Orman yangını esnasında Meşe Çukuru Mahallesi’nde 10, Döşeme Mevkii’nde 15 ev, Mesudiye Hayıtlıbükü ve Mezitli Mahalleleri’nde konaklama tesislerinde bulunan 3 bin 520 kişinin tahliyesi sağlandı.

Yangınlarda alevlerden ve dumandan etkilenen hayvanlara kısa zamanda müdahale eden Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleri, onlarca hayvanı hayata döndürdü. Hasar tespiti yapılan yerlerde ekipler, yangından zarar gören hayvanların yanık ve yaralarını tedavi etti. Yangınlar esnasında 28 büyükbaş, 35 küçükbaş hayvanın tahliyesi sağlandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi sağlık ekipleri tarafından orman yangını bölgesinde dumanlardan etkilenen vatandaşlara ilk yardım desteği ve gerekli durumlarda ise sağlık kuruluşlarına hastaların sevkini sağladı. Yangınlar esnasında Büyükşehir Belediyesi sağlık ekipleri tarafından oksijen desteği, pansuman, göz yaşı damlası uygulaması, tansiyon ve şeker ölçümü, ambulans nakil hizmeti verdi. Ayrıca gelen talepler doğrultusunda vatandaşlara hekim ve klinik psikoloğu desteği de sağlandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Datça ilçesinde yaşanan orman yangınlarında mücadele eden ekiplere araç, ekipman ve personeli ile önemli bir destek sağladı.  Mobil bakım araçları ile yangın yerlerinde arızalanan araçların bakım onarımlarını yapan Büyükşehir ekipleri, araçlara su takviyesi de yaparak görevlerine devam etmelerini sağladı.  

Orman yangını bölgesinde görev yapan Büyükşehir Belediyesi, personel ve vatandaşların yemek ihtiyaçlarını da giderdi. Büyükşehir Belediyesi’nin ikram araçları ile yangın bölgesinde görev yapan personel ve vatandaşlara kumanya, soğuk içecek ve çorba dağıtımı yapıldı.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık