Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Define avcıları Latmos’u delik deşik ediyor

Tarihi Neolotik çağlara dayanan Latmos’a, maden ocaklarının yanı sıra kaçak kazıcılar da göz dikiyor. Önceki yıllarda balyoz ve keskilerle çalışan kaçak kazıcılar, taktik değiştirerek şimdi dinamitleri kullanarak önlenemez tahribatlar yaratıyor. Çevre dernekleri, 10 metreyi aşan devasa çukurlar açan kaçak kazıcıların önlenmesi için ‘Latmos’a hep birlikte sahip çıkalım’ çağrısında bulunuyor.

Define avcıları Latmos’u delik deşik ediyor
  • 16 February 2022, Wednesday 10:08

Geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapan, medeniyetlerin binlerce yıl barınmalarını ve beslenmelerini sağlayan Kutsal Dağ Latmos (Beşparmak) Dağları, define arayıcılarının tehdidi altında. Aynı zamanda maden faaliyetleri nedeniyle geri dönülmez tahribatların yaratıldığı bölge, kaçak kazıcıların da göz dikmesiyle büyük bir değişime uğradı.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD), “Latmos’a hep birlikte sahip çıkalım’ çağrısıyla kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşları sorumluluk almaya çağırdı. EKODOSD, “Latmos’a her geldiğimizde gerek kültür varlıklarında gerekse eşsiz doğasında büyük değişimler görmekteyiz. Kaçak kazılarla kültür varlıkları üzerinde, maden faaliyetleriyle de muhteşem doğasında geri dönülmez tahribatlar meydana gelmektedir. Önceki yıllarda balyoz ve keskilerle çalışan kaçak kazıcıların, şimdi dinamitlerle binlerce yıllık eserleri parçaladığı görülüyor. Yarım kalmış bir kaya mezarının arkasında bile define çıkabilir umuduyla, binlerce yıllık bir kültür varlığı bilinçsizce paramparça ediliyor. Yaklaşık 10 metrelik devasa çukurlar açılarak belki de tarihe ışık tutacak birçok bulgu yok oluyor.” dedi.

Bölgenin önemli bir turizm noktası olan Bodrum’a tatile gidenlerin geçmişte mutlaka Bafa Gölü’nün kıyısından geçerken arabalarını durdurarak, gölün Latmos’la bütünleşen muhteşem görüntüsünde bir anı fotoğrafı çektirdiklerini anımsatan EKODOSD’un açıklamasında, “Günümüzde bu harika doğal peyzaj değişmeye başladı. Eğer bir an önce buna dur denilmezse, bu dağlar köstebek çukurlarına dönecek ve o güzel peyzaj bütünlüğü geçmişin fotoğraflarında kalacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

EKODOSD, tüm bu değerlerin kaybedilmemesi için Latmos’u insanıyla, doğal ve kültürel varlıklarıyla bütüncül bir şekilde korunması için ilgili ve yetkili tüm kurumları göreve davet etti.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis