“Derdimiz, küçük çiftçilere destek olmak”

Oktay ÇAYIRLI -

“Derdimiz, küçük çiftçilere destek olmak”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Kırsal Kalkınma Faaliyetleri kapsamında “Ot, yem tarladan, et, süt Muğla’dan” sloganıyla başlatılan çalışmalar kapsamında ilçemizdeki çiftçilere de çeşitli yem bitkisi tohumu dağıttı…

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Hayvan Yetiştirme ve Besleme Programı dahilinde Ziraat Odaları aracılığıyla “Ot, yem tarladan, et süt Muğla’dan” sloganı ile başlatılan çalışmalar devam ediyor. Milas Ziraat Odası’nın organizasyonu ve desteğiyle ilçemizde başlatılan çalışmalar sonucunda dün Selimiye – Milas karayolu üzerinde bulunan Milas Ziraat Odası’na ait binada ilçemizdeki üreticilere çeşitli yem bitkisi tohumları teslim edildi.

 

Küçük çiftçilere destek

Tohumların teslimi öncesinde, yapılan çalışma hakkında açıklamalarda bulunan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Odamızın organizasyonuyla yeni binamızın olduğu yerde tohumlarımızı üreticilerimize teslim edeceğiz. Derdimiz, küçük çiftçilere destek olmak, sertifikalı tohumları geliştirmek ve kullanımını sağlamak. Bugün tohum alamayan üreticilerimize önümüzdeki günlerde teslim edilebilecek. Bu anlamda sizin adınıza ben Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Daire Başkanımıza teşekkür ediyorum. Gelecek yıllarda bu tür desteklemelerin devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

 

Tahliller yapılıyor

Atıcı’nın ardından söz alan Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan ise “Oortak akıl ile İlçe ve İl Tarım Müdürlüklerimiz ile Ziraat Odalarımız ve üniversitemizle birlikte, ‘Muğla tarımına nasıl katkıda bulunabiliriz’ diye düşünerek yola çıktık. Odalarımız ve üniversitelerimizle, öncelikle ortak bir Toprak, Su Analiz Laboratuvarı oluşturduk. Ziraat odalarımıza gelen numuneler buradan alınarak, üniversitemizdeki laboratuvarda tahlilleri yapılıyor. Ama maalesef uygulama çok az. Lütfen bizlere inanın, hem gübreden hem de verimizin artması konusunda çok güzel çalışmalar olacak. Bunları takip edelim” dedi.

 

Hastalık çok ilerlemiş

Konuşması sırasında, bölgemizin önemli tarım ürünü olan zeytine de değinen Tufan, “Zeytin bölgesiyiz, zeytinde halkalı leke hastalığından dolayı son zamanlarda özelikle ova kısımlarında verimin çok düşük olduğunu söylediler. Bizler tüm ekip olarak hastalığın tespitini yaptıktan sonra olmazsa olmazın ilaçlama olduğu kanaatine vardık. İki ilaçlamayla bu hastalığın yenilebileceği belirtiliyor. Ama hastalık o kadar çok ilerlemiş ki biz üç ilaçlama kararı aldık ve Milas’ta belirlenen 17 çiftçiye ait zeytinlik arazilerde örnek ilaçlama çalışmalarına başlanıldı” dedi.

 

Biz turizmin yanısıra

bir tarım kentiyiz

“Biz, turizmin yanısıra bir tarım kentiyiz. Tarım kenti olduğumuzdan dolayı nüfusumuzun yüzde 60’ı köylerde, yüzde 40’ı şehirde ikamet ediyor” diyerek konuşmasını sürdüren Tufan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim köylümüzün önce bir üretim yapması lazım. Ve ürettiği ürünü de satması. Bununla ilgili bizim nasıl bir desteğimiz olabileceğini düşündük. Geçen yıl il genelinde patateste bir desteğimiz oldu. Gayet de güzel verimler aldık. Bu yıl, yine ortaklaşa aldığımız karar doğrultusunda küçük ve orta ölçekli çiftçilerimize hayvancılığı destekleme konusunda yem bitkileri konusunda destek olalım dedik. Bizim tabii her ilçedeki köyleri tek tek dolaşarak bu tespitleri yapmamız söz konusu değildi. Ziraat Odalarımıza bu görevi verdik. Ziraat Odalarına kayıt yaptıran yaklaşık bin çiftçiye ücretsiz olarak değişik yem bitkilerini aldık sırasıyla da bunları dağıtılıyoruz. Bundan sonra yine siz üretici kardeşlerimize meralarla ilgili çalışmamız olacak. Tarımla turizmi birleştirerek daha iyi gelirler elde etmeye çalışacağız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından tohumlar üreticilere teslim edildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık