Diş Protez Teknikerlerinden Atama İsyanı (Özel Haber)

Diş Protez Teknikerlerinden Atama İsyanı (Özel Haber)
  • 23 March 2021, Tuesday 10:20

Sevda ARSLAN (DİYARBAKIR YENİGÜN)
Türkiye’de her yıl Diş Protez Teknolojisi ön lisans bölümünden birçok Diş Protez Tekniker öğrenci mezun olmakta. Mezun sayısına rağmen yetersiz atamalarla birlikte çıkarılan kanuna göre yetkisiz ve belgesiz kişiler tekniker olarak çalışabiliyor. Yönetmelik ile mağdur olan Diş Protez Teknikerleri yaşadıkları mağduriyetini anlattı.

Diş Protez Teknolojisi mezunu atama bekleyen 20 bin Diş Protez Teknikeri olduğunu belirten Trabzon Avrasya Üniversitesi Diş Protez Teknolojisi mezunu Çilem Balçın, Diş Protez teknikerleri olarak son 12 yılda 426 kişilik sözleşmeli personel alımı yapıldığını, her yıl bölümden binlerce mezun verilirken, 18 binlik alımda 19, 12 binlik alımda 7 kişilik kadronun verilmesinin diş̧ protez teknikerleri açısından olumsuz bir durum olduğunu kaydetti. İhale sisteminin, sertifikalıların olduğu surece binlerce atanmayı bekleyen mezunların işsiz gezdiğini ifade eden Balçın, aynı zamanda Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü ile karıştırılmalarının kendilerine dezavantaj sağladığını söyledi.

"MESLEKTEN SOĞUTULDUK"

Diş Protez Laboratuvarlarında sağlıksız, bilinçsiz üretimin önüne geçilmesi için halk sağlığı düşünülerek usta çırak ilişkisinin kaldırıldığını belirten Balçın, “Diş Protez Teknolojisi Ön lisans olarak kuruldu. Bu seferde mezun olan bizler Laboratuvarların sağlıksız çalışma ortamı ve kalitesiz protezlerin yapılmasından dolayı meslekten soğutulduk. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde de yeterli alım yapılmıyor. Yeni yetişen teknikerler başka sektörlere yöneliyor.” dedi.

"İHALE SİSTEMİ KONTROL ALTINDA TUTULMALI"

Mesleğin ölmemesi için yapılması gereken şeyin ihale sisteminin kontrol altında tutulması olduğunun altını çizen  Balçın, devletin yetkili birimlerine seslenerek, "Mesleğin devamlılığı için diş protez teknolojisi bölümünden alım şarttır” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık