Eğitim-Sen Muğla Şubesi: “MERKEZİ SINAVLAR ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR EDİYOR”

Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, merkezi sınavların öğrencileri mağdur ettiğini belirtti. Yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Eğitim-Sen Muğla Şubesi: “MERKEZİ SINAVLAR ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR EDİYOR”

“6 şubat 2023 saat 04.17 de Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.7 ve7.6 büyüklüğündeki depremler tüm ülke açısından büyük travmaya neden olmuştur. Depremden direk etkilenen illerdeki vatandaşlar evlerini ya kaybetmişler ya da evleri ağır hasarlı olduğu için çadırlarda yaşamak zorunda kalmışlardır. Birçok vatandaşımızda başka illere yönlendirilmiş ve KYK gibi kurumlara yerleştirilmişlerdir. Bu illerdeki öğrenciler birçok mağduriyet yaşamışlardır. Okullarına devam edememekte olan bu öğrenciler, çadırlarda veya kalabalık ortamlarda barınmakta olup ders çalışma imkânlarına ne yazık ki sahip değillerdir. Ders çalışmak için gerekli materyal ve öğretmen desteğinden yoksundurlar. Ve her şeyden önemlisi yaşadıkları travmatik olayın etkisi hala sürmektedir.  Birçok öğrenci ne yazık ki ebeveyn kaybı yaşamıştır.  Aile ve yakınları içerisinde yaşanan vefat durumundan dolayı öğrencilerde oluşan duygusal karmaşa ya da boşluktan kaynaklı derslere odaklanamama, öğrencilerin bu durumdan dolayı travma yaşamış olmaları ve post travmatik stres bozukluğu belirtileri göstermeleri ve hala bir çok temel ihtiyaçlarına ulaşmada büyük zorluk yaşama gibi sorunlarla baş başa kalmışlardır.

Tüm bu sayılan nedenlerden dolayı bu öğrencilerin eğitim hayatlarını kökten etkileyecek bir sınava diğer bölgelerdeki öğrencilerle birlikte ölçme değerlendirme ve yerleştirmeye tabi tutulmaları büyük bir adaletsizlik yaratacaktır.

Eğitimin bir yarışma ve rekabet alanı olmadığını belirtmemiz gerekmektedir. Eğitim, tüm öğrencilerin yarışmadan, rekabet etmeden kullanacağı temel bir kamu hizmetidir. Bir hakkın sınavla şekillenmesi ve bu haktan bazılarının daha çok, bazılarının daha az yararlanması hak kavramının kendisine aykırıdır. Kamusal eğitim hakkının öne çıkması eğitim aracılığı ile yaşamında değişiklik yapma umudu taşıyan milyonlarca öğrenci açısından vazgeçilmez öneme sahiptir.

Tüm bunlara rağmen sınav takvimi işletilmeye devam etmektedir.

Eğitim Sen olarak, uzun vadede standartlaşmış merkezi sınavların kaldırılmasını, kısa vadede de MEB ve YÖK’ün alınan kararları gözden geçirmesini ve yaşadığımız dönemin gerçekliğine uygun şekilde yeniden bir planlama yapması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu öğrencilere farklı imkanlar sağlanmalı ve sınavlardan muaf tutulmaları ve sonrasında planlanacak bir sistemle lise ve üniversitelere yerleştirilmeleri sağlanmalıdır.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık