Elazığ 6.8’lik depremle sarsıldı. Onlarca ölü var..

Cuma günü saat 20.55’te Elazığ’ın Sivrice ilçesi merkezinde meydana gelen depremde onlarca kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Depremin ardından Milas’taki 5 kişilik UMKE ekibi deprem bölgesine sevk edildi.

Elazığ 6.8’lik depremle sarsıldı. Onlarca ölü var..

Elazığ geçtiğimiz akşam saat 20.55’te AFAD verilerine göre merkez üssü Sivrice olan 6.8 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Deprem Malatya başta olmak üzere tüm çevre illerde hissedildi. Depremin ardından Muğla’dan 26 kişilik UMKE, 12 kişilik 112 personeli,4 UMKE aracı, 1 ambulans ekip, sürdürülen arama kurtarma çalışmalarına destek için yola çıktı. Milas’tan ise 5 personel desteğe gitti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremle ilgili, hayatını kaybedenlerin, yaralananların isimlerini öğrenmek ve vatandaşların yakınlarına ulaşmak için 184 hattını arayarak bilgi alabileceklerini söyledi. 
AFAD ise, deprem bölgesinde yaşayan yakınlarına ulaşmak isteyen vatandaşlar için bir duyuru yayınladı. Duyuruda, “Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önem taşır. Haberleşmelerinizi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının! Telefon görüşmelerinizi kısa tutun.” denildi.
Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise, depremden dakikalar sonra sosyal medya hesabından yardım kampanyası başlattıklarını duyurdu. Kınık, “Bölgedeki vatandaşlarımızın olumsuz şartlardan korunması için ihtiyaç duyulan malzemeleri bölgeye sevk ediyoruz. Destekleriniz için ‘DEPREM’ yazıp, 2868’e SMS yollayarak 10 lira katkıda bulunabilirsiniz.” dedi. Ancak depremden 4 saat önce Kızılay’ın Suriye’de ücretsiz kıyafet mağazası açıldığına dair paylaşımını, genel başkanlık için boğaz manzaralı köşk kiralandığını ve 1999’dan bu yana toplanan deprem vergilerine atıfta bulunan vatandaşların tepkisi üzerine paylaşım silindi.
Cumartesi günü gazetemiz yayına hazırlanırken AFAD, ölü sayısının 20’ye, yaralı sayısının ise 1015’e ulaştığını, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Konunun uzmanları, köylerden henüz sağlıklı bilgilerin gelmediğini ve ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe edildiğini bildirirlerken, konunun uzmanları da, Sivrice’deki 6.8’lik depremin, Doğu Anadolu Fay Hattı’nın çok uzun yıllar sonra uyandığının işareti olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde benzer büyüklüklerde başka depremler beklenebileceğini ve geçmişte bütün uyarılara karşın bu bölgede gerekli tedbirlerin alınmadığını açıkladılar. 

PROF.DR. NACİ GÖRÜR: “BU DEPREM ENDİŞE VERİCİDİR, HAT UYANDI” 
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ’da meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremin ardından, ‘Bu deprem kanaatimce endişe vericidir. Doğu Anadolu Fay’ı uzun zamandır sessizdi. Şimdi uyandı’ dedi. Görür şunları yazdı:”Deprem Elazığ’ın 25-30 km doğusunda Sivrice’de oldu. Deprem Doğu Anadolu Fay’ı (DAF) üzerinde meydana geldi. DAF yaklaşık 600 km uzunluğunda, sol yönlü ve doğru atımlıdır. Bu fay ve depremle ilgili bilgileri maddeler halinde sıralayacağım: 1-Bu depremin olduğu yerde 1874 yılında 7.1, 1875’de 6.7 büyüklükte iki deprem olmuş. 2-Bu depremden sonra Sivrice-Bingöl ve Sivrice-Pütürge-Çelikhan arasına özellikle dikkat edilmelidir. 3-Deprem hattı üzerindeki kırsal yerleşim alanları yapı stoku bakımından deprem güvenli değildir. Bu bakımdan yapısal hasar fazla olabilir. İnşallah can kaybı fazla olmaz. Şu an itibariyle köylere henüz ulaşılamadığı için doğru hasar tespiti yapmak mümkün değildir. 4-Bu deprem kanaatimce endişe vericidir. DAF uzun zamandır sessizdi. Şimdi uyandı. Kuzey Anadolu Fayı (KAF) gibi davranacağından endişe ediyorum. Biliyorsunuz KAF 20. asırda 1939-1999 tarihleri arasında çok sayıda 7’nin üzerinde deprem üreterek enerjisini boşalttı (İst hariç). Aynı şeyi belirli bir süreçte DAF da yapabilir. Nitekim bu fay boyunca 1513 Maraş civarı7.4; 1872 Amanos, 7.5; 1874 Sivrice-Palu arası, 7.1; 1875 Sivrice 6.7; Çelikhan 7.1. Gördüğünüz gibi bu depremler üzerinden bir hayli zaman geçmiş.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık