Elektrik zammına miting gibi protesto! “YANAN FATURALAR DEĞİL CEBİMİZ”

Milas Kent Konseyi öncülüğünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Milas’ta yaklaşık 300 kişinin katılımıyla fatura eylemi gerçekleştirildi. Saat 12.30’da Menteşe Caddesi’ndeki Aydem Hizmet Merkezi önünde toplanan Milas halkı, sloganlar atarak hükümeti protesto etti. Faturaların da yakıldığı eylemde, protestoya katılanlarla polis arasında, yolun kapatılması nedeniyle küçük çaplı gerginlikler de yaşandı.

Elektrik zammına miting gibi protesto!  “YANAN FATURALAR DEĞİL CEBİMİZ”

Milas Kent Konseyi’nin öncülüğünde 20’yi aşkın siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu organizasyonuyla yüzde 125’e varan elektrik zammı, Milas’ta protesto edildi. Milas halkının da yoğun katılım gösterdiği protesto, saat 12.30’da Menteşe Caddesi’ndeki Aydem Hizmet Merkezi önünde yapıldı.

Eylem öncesi, parti binası önünde toplandıktan sonra sloganlar atarak yürüyen CHP Gençlik Kolları üyelerine, polis ekipleri uyarılarda bulundu. Yaşanan gerginlik, büyümeden önlendikten sonra gençlik kolları üyeleri Aydem önüne geldi. Eylem öncesi konuşma yapan CHP Gençlik Kolları yönetiminden Yiğit Dönmez, “AKP’nin faşizmine, zulmüne, fahiş zamlarına boyun eğmedik, eğmiyoruz. Sizlere söz veriyoruz. Bu karanlık saltanatı yıkacağız. Söz veriyoruz. AKP’nin, en derin kuvvetleri, mafyaları çeteleri gelsin. Vazgeçmeyeceğiz, halkın ideolojisi tükenmez. Halk yenilmez!” dedi.

Protesto toplantısına CHPli eski milletvekilleri Fevzi Topuz ve Fahrettin Üstün’ün yanısıra Milas Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Ateş ve Halil Mutlu,CHP İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya, İYİ Parti İlçe Başkanı Kasım Özkan, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Murat Sora, DEVA Partisi İlçe Başkanı Süleyman Demirtaş, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Yeşil Sol Parti, EMEP ilçe başkanları ile pek çok Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı protesto eyleminde,

Etkinliğin düzenleyicisi Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun da gelmesiyle birlikte “Elektrik zammı geri alınsın”, “Halkımız burada, soyanlar nerede?”, “Aydem elini cebimizden çek”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” şeklinde sloganlar atılarak, elektrik zammını gerçekleştiren hükümet ve yüksek faturalar ödedikleri halde sık sık elektrik kesintilerine maruz bırakan Aydem protesto edildi.

Eylemin başlamasıyla ilk konuşmayı Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Üçpınar yaptı. Üçpınar, yapılacak açıklama öncesi, vatandaşları, salı günü gerçekleştirilecek olan Tüm Emekli-Sen’in imza kampanyası ile İkizköy Akbelen Ormanı’nda yapılacak bilirkişi keşfine davet etti.

Milas Kent Konseyi’nce hazırlanan bildiriyi ise Kent Konseyi Sözcüsü Serap Türker okudu. Bildiri şöyle:

“Sevgili Milaslı Hemşerilerimiz,

Bugün burada bulunmamızın sebebi son dönemlerde iğneden ipliğe yapılan zamlardır. Öyle zamlar ki, bunların getirdiği yükle belimiz değil bükülmek, kırılma noktasına gelmiştir.

TC Anayasasının 56. Maddesi: Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür demektedir. Ancak bu zamlar beden ve ruh sağlığımızın sağlıklı olarak sürdürmesini imkansız hale getirmiştir.

Elektrik, akaryakıt, yakacak ve gıda maddelerine yapılan zamlar bizlerin hayatını çekilmez hale getirmiştir. Bu zamların arasında bir tanesi var ki akıllara durgunluk verecek düzeyde. Evet, elektrik zammından bahsediyoruz.İşçinin ,memurun emeklinin maaşına %25-30 arasında zam yapılırken,elektriğe % 127 zam yapılmıştır.Bu da emekçinin aldığı maaş farkının bile üzerine çıkmıştır.

Asgari ücretin temel ücret haline geldiği ülkemizde yapılan harcamaları karşılayabilmek mümkün değildir. Isınmak için yaktığı odunu kömürü düşünmek zorunda kalan , klimasını elektrikli ısıtıcısını kapatmak zorunda kalan, aydınlanmak için ampullerini söndürüp adeta karartılmış mekanlarda yaşamak zorunda kalan, tüpgaz bitmesin diye yeniden odun ateşinde yemek pişirmeye başlayan, ocaktaki tencereyi doldurmakta zorlanan, arabasına koyacağı akaryakıtı düşünen, kırmızı ışıkta beklerken kontak kapatıp yokuş aşağı inişlerde vitesten atan bu halk bu zulmü hak etmiyor.

Yıllardır sürdürülen özelleştirme uygulamalarıyla Devletin sorumluluklarından kurtulmaya çalışmasını anlamak mümkün değildir. Kamu imkanlarıyla kurulan tüm kuruluşların ürettikleri kamunun malıdır ve halk için kullanılmalıdır. Kamunun ürettikleri başkalarına peşkeş çekilemez. Öncelikli talebimiz özelleştirmelere son verilerek halkın malının halka iade edilmesi, halk için üretim yapılmasıdır.

Elektrik üretiminin özelleştirilmesinden sonra dağıtımının da özelleştirilmesi, bu sistem üzerinden beslenenlerin sayısını arttırmış, kazançlarını düşürmüştür. Elektriğe yapılan insafsız zamların asıl sebebi üretim-dağıtım maliyetlerinin artması değil, sistemden beslenen asalakların sayısının artmasıdır.

Bu zamlı fiyatlarla elektriği kullanmamız mümkün değildir.Ev ve işyerlerimizde kullanamadığımız elektriğin bize ne faydası olacaktır? Ay sonunu bile getiremeyen hemşerilerimizi tepkimizi göstermek üzere elektrik faturalarımızı simgesel olarak yakmaya çağırıyoruz. Lütfen hepimiz faturalarımızı kovaların içine atarak görevlilerce yakılmasını bekleyelim.

Sen yanmasan, ben yanmasam, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa!”

Eylem, konuşmaların ardından, bir teneke içinde faturaların yakılmasıyla sona erdi. Kalabalığın dağılmaması ve yürümek istemesi üzerine polis ekipleri vatandaşlara uyarılarda bulundu. Vatandaşlar Salı Pazarı’na doğru yolu kapatarak dağılırken,  polis ekipleri; yürüyüşe izin verilmediğini, bu şekilde yürüyüşün suç olduğunu belirterek kalabalığın dağılmaması halinde gözaltı işlemlerinin uygulanacağını ifade etti. Toplanan vatandaşlar, kaldırımdan yürüyerek dağıldı.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık