“Emekli aylıkları sefalet düzeyinde”

Tüm Emekliler Sendikası Milas Temsilciliği, bir basın açıklaması yaparak, emeklilerin enflasyon karşısında eriyen maaşları nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle:

“Emekli aylıkları sefalet düzeyinde”

“EMEKLİLER OLARAK, İKTİDARDAN, GERÇEK ENFLASYON RAKAMLARININ VE HAYAT PAHALILIĞININ AÇIKLANMASINI İSTİYORUZ. : ÇÜNKÜ; EMEKLİ AYLIKLARI SEFALET DÜZEYİNDE

Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre, enflasyon geçen aya göre1,36 artarak yıllık bazda, 11,39 olmuş. Yıllardan beri yazıyoruz, söylüyoruz. İktidarın, TÜİK aracılığıyla açıkladığı enflasyon rakamlarının, gerçek hayatla, çarşı pazarla fiyatlarıyla, gıda ve diğer yaşamsal ihtiyaçlarımızın yükselişiyle, ülkede yağmur gibi yağan zam, vergi ve cezalarla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. İktidar, devletin her kurumunu, kendine bağladığı ve emrettiğini yaptırdığı gibi, TÜİK de, emir üzerine her ay, iktidarın istediği, ama gerçek hayatımızla ilgisi olmayan rakamları açıklıyor. Zamların yağmur gibi yağdığı, fiyatların ve ithal gıdaların döviz artışı nedeniyle yükseldiği, emeklilerin akşamları Pazar artıklarını toplamak zorunda kaldığı bir ortamda, TÜİK, bu rakamları nereden bulduğunu bir türlü açıklayamıyor. İşin özü şudur: Temmuz ayında yeni zam oranları açıklanacağı için, iktidar, Temmuz öncesi, hayali rakamlarla enflasyonu düşük gösteriyor. Bu rakamlara dayanarak da ,emekliye ,kamu çalışanlarına düşük zamlar veriyor. Yıllardır bizlere hep aynı tezgahı kuruyorlar.

Emekliler, yıllardır, bu iktidarın, uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalarla, yoksulluk ve açlık sınırında yaşamaya mahkum edildiler. Her gün, ülkemizin geliştiğini, refahın arttığını, milli gelirin yükseldiğini söyleyen iktidarın, dedikleri doğruysa, bu refahın ve iyileştirmenin, artık emeklilere de yansımasını ve bütçe kaynaklarının buna göre düzenlenmesini istiyoruz. Emeklilerin, insanca yaşamalarına olanak verecek, ekonomik ve sosyal düzenlemeler istiyoruz. Sebebi olmadığımız ekonomik krizlerin faturasını, emekliler dahil, çalışan halk kesimlerine yıkan iktidar, artık,ülke ve bütçe kaynaklarından emeklilere de pay ayırmalıdır. Emekliler, insanca yaşamak istiyor.

Artan krizlerin faturası bizlere ve yoksul toplum kesimlerine çıkıyor. 2005 de 100 lira ile74,6 dolar veya 5,52 gram altın alınırken, 2020de, aynı 100 lira ile, 14,1dolar veya 0,25 gram altın alınabiliyor. Geçen 15 yıllık AKP iktidarında, en az beş kat yoksullaştık. Buna rağmen, 2002 de, kişi başı dış borç,1963 dolar iken, 2020 ilk üç ayı itibariyle, 5224 dolar oldu ve üzerimizdeki borç da, katlandı. Yani krizin faturası bize çıktı. Hayatımız, daha da zorlaştı. Yoksulluğumuz, daha da arttı.

Emekliler olarak, hayatımızın onlarca yılını, çeşitli birimlerde çalışarak, vergimizi ödeyerek, bu yaşlara geldik ve emekli olduk. Yıllardır, iktidarca, yoksulluğa mahkum edildik. Yoksulluk ve açlık, kaderimiz değildir. İnsani haklarımızı ve kaynakların adaletli bölüşülmesini istiyoruz. Çünkü emekli aylıkları, sefalet düzeyinde. Emekliler, özellikle, Covid 19 salgını nedeniyle, her açıdan risk altındalar. Emeklilerin yoksulluğu, toplum için ciddi bir tehlikedir. Milyonlarca emeklinin maaşı, asgari ücretin ve hatta son açıklanan açlık sınırının bile, altındadır. Bu nedenle, en düşük emekli aylığının, acilen asgari ücretten az olmamak üzere ve yaşadığımız enflasyon ve hayat pahalılığı da dikkate alınarak, mutlaka yeniden düzenlenmelidir. Çünkü emekli aylıklarıyla ilgili gerçekler, iktidarca saklanıyor. 2000 yılı öncesi, emekli aylık bağlama oranı % 70 iken, 2000-2008 arası % 60 a, 2008 sonrası da, % 42,2 ye düşürüldü. ‘Emeklilik Reformu’ safsatasıyla, emekli aylıkları, düşmeye devam edecek ve ses çıkarmazsak, asgari ücretin, % 35-40 a kadar gerileyecektir.

EMEKLİLER OLARAK İKTİDARDAN TALEPLERİMİZ :

Hayali enflasyon rakamlarını değil, hayatın gerçeklerine uyan enflasyon rakamlarına ve hayat pahalılığına göre tedbirler almalıdır

Emeklilerin sefalet düzeyindeki aylıklarının insanca yaşanacak düzeye getirici iyileştirmeler sağlamalıdır

Kaynaklar yetersiz, kriz var, virüs salgını oldu vb. bahanelere sığınmadan, memleketin kaynaklarını ve bütçe imkanlarını toplumda adaletli dağıtmalıdır. Vurgun talan düzenine son verilmelidir, Ranta,Saraylara ve yandaşları zengin eden yatırımlara değil, istihdam yaratacak alanlara yatırım yapılmalıdır.

Virüs salgını ve ekonomik kriz nedeniyle zor duruma düşen emeklilere en az 2000 lira sağlık yardımı yapılmalıdır.

Bayram ikramiyeleri , en az 2000 lira olarak ve yılda dört defa ödenmelidir.

Emeklilerden, muayene ve ilaç kesintisi yapılmamalıdır.

Emeklilerin örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılmalı, statü yasası çıkarılmalıdır. Emeklilerin, toplu sözleşme yapmalarının yasal zemini sağlanmalıdır.

Toplumumuzun, Anayasal Demokratik Hak ve Özgürlüklerinin önündeki baskı ve yasaklar kaldırılmalıdır. STK’lar, Barolar, TTB ve TMMOB yapılarını değiştirme girişimleri ve basın yayın üzerindeki baskılara son verilmelidir. Anayasal Demokratik haklar genişletilmelidir.

YAŞASIN TÜM EMEKLİLER SENDİKASI VE SENDİKAMIZIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELESİ.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık