Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

En iyi zeytinyağı ödülleri sahiplerini buldu

“Zeytinyağı Kalite Yarışmasının” ikincisi yapılarak, en iyi zeytinyağı ödülleri sahiplerini buldu.

En iyi zeytinyağı ödülleri sahiplerini buldu

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2 yıldır yürütülen ve Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen, Tarımsal Yayım Projesi ‘Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi’nin birparçası olan ‘Zeytinyağı Kalite Ödül Töreni’ gerçekleştirildi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü hizmet binası bahçesinde yapılan 
törene Vali Orhan Tavlı, Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, İl veİlçe protokolü, STK temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak'ın ev sahipliği yaptığı yarışmaya 2020 yılında 79 yarışmacı katıldı. Yapılan kimyasal ve duyusal analizler sonucu katılımcılardan 35 kişi katılım belgesi verilirken,   6 kişi Bronz, 10 kişi  Gümüş, 22 kişi Altın ve  6 kişi Jüri Özel ödülü aldı.

Tören folklor gösterisi ve Zeytin Çekirdekleri adlı çocuk gösterisiyle başladı. Protokol konuşmalarının yanı sıra İl Müdürlüğü hizmet binası yapım aşamaları, yarışma serüveni ve çiftçilerle yapılan yalnız değilsiniz mesajlı ara ara kısa film gösterileriyle devam etti. Jüri üyeleri, yarışma değerlendirme aşamaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Duyusal Analiz Panelistleri tarafından tüm katılımcılara duyusal analizin nasıl yapıldığı uygulamalı olarak gösterildi.    

‘Zeytinyağı Kalite Ödül’ töreninde konuşan Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Muğla önemli bir turizm kendi olmasının yanında nüfusunun yüzde 53’ü kırsalda yaşıyor. Bu anlamda önemli bir tarım kentiyiz. Turizm ile tarımın ayrı sektörler olasına rağmen, aslında birbirini tamamlayan sektörler. Göreve geldiğimiz gün şunu söyledik. Muğla’da tarım ile turizmi asla karşı karşıya getiremeyiz. Aksine iki sektörü kol kola birlikte yürütmek zorundayız. Bu tür etkinliklerdeki amacımız, üreten çiftçilerimizin ürettikleri ürünlerin kalitesini arttırmak ve daha iyi gelir elde etmelerini sağlamak. Bu ödül töreni de bunun için yapılıyor. Proje ile  amacımız Muğla’da zeytinyağının hasattan sofraya gelinceye kadar olan aşamalarda yapılan yanlış uygulamalar sonucu ürün ve kalite kaybını azaltmak. Bu eğitim ve yarışma ile çok yol kat ettiğimiz ortada. Geçen yıl başvuru yapan yağların % 17’si kriterlere uygun olmayan ambalaj ile teslim edilirken bu yıl sayı %3’lere düştü. Pandemiye rağmen katılım güzel oldu. Üreticimize teşekkür ediyorum. Yarışmanın tüm aşamaları titizlikle gerçekleştirildi. İlk defa on-line duyusal analiz yapıldı. Amacımız marka sayısını  ve kaliteyi arttırmak . Bu bizim için çok önemlidir.”dedi. 

Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan konuşmasında  “Ankara’da bana Zeytinyağını Muğla'nın hangi yöresinden almalıyım?” diye sorulduğunda  mutlu oluyorum. Bu önemli bir şey. Fethiye'nin mi Milas'ın mı zeytinyağı daha güzel? Bu aslında Muğla olarak zeytinyağı anlamında nereden nereye geldiğimizin de önemli bir kanıtı. Bu anlamda herkese teşekkür ediyorum. Daha iyi hizmet vermek adına yapımı tamamlanan yeni hizmet binasının da hayırlı olmasını diliyorum. " diye konuştu.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, 2020 yılı verilerine Muğla’da 17 milyon zeytin ağacı varlığı ile Türkiye’de 4’üncü sırada yer aldığını söyledi. Vali Tavlı, “Muğla olarak 200 adet marka almış işletmemiz var. Milas’ın zeytinyağı 2020 yılı Avrupa Coğrafi işaret alması nedeniyle önem kazanmış, markamız bir kez daha AB tarafından tescillenmiştir. Ama en önemlisi 5 bin yıldır Muğlalı zeytin ağacını sahip çıkmış, zeytin yaşatmıştır. Zeytin denilince dikimi, bakımı, yetiştirilmesi, hasadı, işlenmesi bunlar meşakkatli işler. Zeytinin değeri ve kıymeti de buradan geliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bakanlarımızın ve milletvekillerimizin desteği ile eğitimden sağlığa, tarımdan ulaşıma kadar her alanda alt ve üst yapı yatırımları yapılmakta. Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığımızın bu yılki ödeneği 3 katına çıkmıştır.”dedi.
“Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi” kapsamında düzenlenen “Zeytinyağı Kalite Ödül Töreninde”   başta Muğla Valisi Orhan Tavlı ve protokol üyeleri tarafından altın jüri özel ödülleri ile altın, gümüş ve bronz ödülleri sahiplerine verildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis