Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Eşence Barajı 13 mahalleyi sulayacak

​​​​​​​Milas'ın Kızılcayıkık Mahallesi sınırları içerisine yapılması planlanan Eşence Barajı'nın ÇED Halkın Katılımı Toplantısı düzenlendi. Akgedik Barajı'ndan daha büyük olacak baraj, sulama sistemleri tamamlandığında 13 mahalledeki 2587 hektar tarımsal arazinin sulama sorununu ortadan kaldıracak. ÇED toplantısına katılan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da projeyi desteklediklerini belirterek, projenin Milas tarımı için çok önemli olduğunu söyledi.

Eşence Barajı 13 mahalleyi sulayacak
  • 16 June 2022, Thursday 16:01

Yunus Erman Doğruyol/ ÖNDER Haber

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Eşence Barajı'nın ÇED Halkın Katılımı Toplantısı, Kızılcayıkık Mahallesi'nde düzenlendi. Köy kahvesinde vatandaşlarla buluşan yetkililer, baraj projesini tanıttı. Kızılcayıkık ve çevre mahallelerde yaşayan çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Çevre Mühendisi Özgür Özkun sunum yaptı.

Proje kapsamında 2587 hektarlık tarımsal alan sulanacak. 1 baraj 2 regülatör, gerekli malzemenin temini için 4 malzeme alanı, dolguda kullanılması için kırma eleme tesisi ve beton santrali oluşturulacak.

Proje, temelden 69 metre yükseklikte, 334 metre genişliğinde kil çekirdekli kaya dolgu sistemiyle yapılacak. Malzemeler, çevredeki 4 ocaktan elde edilecek.

Projenin aktif hacmi 33,13 hm3, göl alanı ise 1,67 km2  olacak.  Baraj nedeniyle 167 hektarlık alan da kullanım dışı kalacak. 5 yıl sürmesi planlanan inşaat süresince 140 personel istihdam edilecek, çalışmalar sadece gündüz saatlerinde yapılacak.

Eşence Barajı, 2587 hektarlık sulama alanının sulanması için, tarlalarda sadece damlama ve yağmurlama sistemi ile kullanılacak. Proje hayata geçtiğinde bölgedeki tarlalarda verim artacak, çiftçinin gelir kaynağı dekar başına en az 1650 lira artacak. 

Kızılcayıkık Mahallesi merkezine 400 metre uzaklıkta olan baraj alanında mera alanı, hazine arazisi ve zeytinlik araziler bulunuyor. 5 yıl boyunca çeşitli bölgelerde kazı çalışmaları yapılacak. Toprak, kil ve kaya malzemesi dökülecek. Kamulaştırma aşaması için 167 hektarlık alanda kamulaştırma çalışması yapılacak. Buna göre takdir komisyonunin belirlediği bedellerle kamulaştırma takdir bedelleri ödenecek.

Baraj dolayısıyla Milas-Karpuzlu Karayolu'nun 1160 metrelik kısmı su altında kalacak. Yeni yolun yapılmasıyla bu sorun ortadan kalkacak. 

Toplantıya katılan Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da bugünün tarihi bir gün olduğunu belirterek, "Oda başkanlığımın çoğu DSİ ile sular, barajlar, arıtmalarla geçti. Milas’ta 25 bin dönüm sulanıyor. Akgedik ve Derince Barajları faaliyette. Bu proje, yıllardır dillendirdiğimiz bir proje, biraz da geciktiğini düşünüyorum. Geriye değil, ileriye bakmamız gerekiyor. Baraj suları, kaliteli sular. Su olmadan çiftçilik de yok, hayat da yok.” diye konuştu. 

Atıcı, ifadelerinin devamında, “Burası bir zeytinlik alan, devlet istimlak edecek. Zeytinlerimiz telef olacak. Biz zeytinci bir ilçeyiz. Zeytinlerin kıyılmasına gönlümüz razı değil ama fayda-zarar meselesini düşünmek lazım. Zeytin olursa ne olacak, baraj olursa ne olacak... Eğer baraj faydaysa, baraja sahip çıkmalıyız. Eğer barajı başaramazsak, bundan sonra bu barajın tekrar gündeme gelmesi mümkün değildir. Buradan çağrım şudur: Tüm ilgili kurumlarımıza çağrım. Kimse bu baraja engel olmamalı. Başladığı gibi en kısa zamanda çiftçilerimize verilsin. Gündemde olan en büyük şey iklim krizi, kuraklık ve sıcaklık. Bunun da önlenmesinin tek yolu yüzeysel sularımızı kullanmaktır. Artık yer altı sularından herkes bıktı. Akarsuları değerlendirerek, tarıma kaliteli suyu sunmak lazım.” ifadelerini kullandı.

Sadece tarımsal sulama için kullanılması planlanan Eşence Barajı’nın damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine su sağlayacağı mahalleler şöyle;

Kızılcayıkık, Bahçeburun, Epçe, Kafaca, Küçükdibekdere, Dibekdere, Köşkköy, Karakuyu, Kızılcakuyu, Hacıahmetler, Ovakışlacık, İçme, Damlıboğaz.

Çevresel Etki Değerlendirme Halkın Katılımı Toplantısı, çeşitli mahallelerden gelen vatandaşların sorularının yanıtlanmasıyla devam etti.


 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis