Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Euromos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı

​​​​​​​İlimizde yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, İlimizin tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile Euromos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Euromos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı

Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl Emniyet Müdürü Süleyman Dilberoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Milas Müze Müdürü Mehmet Çelebi’nin yanı sıra Kazı Başkanlığını Doç. Dr. Abuzer Kızıl’ın yürüttüğü Milas ilçesine bağlı Euromos Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.

İlimiz Milas İlçesi, Selimiye Mahallesi sınırları içinde yer alan ve doğusundaki Kızılbayır dağının eteklerine yayılan Euromos Antik Kenti Milas’a yaklaşık 12 km. mesafededir. Antik Romalı yazar yaşlı Plinius tarafından “Eurome” olarak adlandırılan kent, daha erken dönemde Kyromos, Hyromos ve Hellenistik Dönemde de kullanılmış olan Europos isimleriyle de anılmıştır. Büyük İskender’in fethinden sonra Euromos Makedonya, Mısır ve Suriye kralları arasında el değiştirmiştir. Kent M.Ö. 201-196 yılları arasında Makedonya Kralı V. Philippos’un denetimine girmiştir ve kentin adı Philippoi olmuştur. M.Ö. 188 Apameia Anlaşmasıyla Karia’nın geri kalanı gibi Euromos Rodoslulara devredilmiş ve izleyen yıllarda kent komşu kentler olan Mylasa ve Iasos ile ittifak yapmaya mecbur bırakılmıştır. Roma İmparatorluk Çağında gelişen bağımsız bir şehir olan Euromos, Bizans Döneminde Mylasa piskoposluğu içerisinde varlığını sürdürmüştür.

18. Yüzyıldan itibaren Karia Bölgesi’ni ziyaret eden Avrupalı gezgin araştırmacıların Euromos’ta gözlemledikleri kalıntılar hakkında  verdikleri bilgilerin yanı sıra yaptıkları tapınak gravürleri değerli birer belge niteliğindedir. Kentte ilk kazı ve restorasyon çalışmaları 1969-75 yılları arasında Ümit Serdaroğlu tarafından gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 40 yıllık bir kesintiden sonra, 2011 yılında Muğla Sıtkı Koçman  Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abuzer Kızıl başkanlığındaki bir ekip tarafından, Bakanlar Kurulu Kararı ile yeniden başlatılmış ve çalışmalar halen devam etmektedir. Kalıntılar; Zeus Lepsynos Tapınağı, Kuzey ve Güney Nekropolleri, Agora, Tiyatro, Hamam, Surlar ve Şapel görülebilecek başlıca kalıntılardır.

2011 yılından itibaren yürütülen çalışmalar kapsamında kentin haritası, temizlik, çevre düzenlemesi, gezi yolları, seyir terası, tapınak kazısı ve restorasyon projesi, hamam temziliği ve kısmi kazısı, agora kazısı ve kuzey stoa projesi, tiyatro kazısı ile kent surlarında yapılan çalışmaların bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı ise hala devam etmektedir. En kısa sürede tapınak, agora ile tiyatro kazı ve restorasyonu ile ilgili yayın ve tanıtım yer çalışmalarının yapılması planlanmıştır.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki tarihi kültürel değerlerin önemine vurgu yaparak imzalanan protokol ile antik kentlerin Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğünün yanı sıra diğer kurumlarla da iş birliği içinde yürütülecek çalışmalarla daha aktif hale getirilmesini hedeflediklerini ifade etti.

Toplantının sonunda Kazı Başkanları da yaptıkları kazılarla ilgili kısa bilgiler sunarak bilgilendirme yaptı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis