Evde bakım yönetmeliği beklentileri karşılamaktan uzaktır!

Türkiye Sakatlar Derneği Milas Şubesi Başkanı Hüsnü Tevşi, yaptığı açıklamada, Engelli evde bakım aylığı kriterleri, engellinin sorunlarını çözüme kavuşturmadığı gibi dün yayınlanan yeni yönetmeliğin de engellileri evlerine hapsettiğini, hane geliri kriterinin baz alınmasının zaten kendisine yetmekte olan engellinin sıkıntılarını daha içinden çıkılmaz hale getirmektedir.” Dedi.

Evde bakım yönetmeliği beklentileri karşılamaktan uzaktır!

“Bu bağlamda evde bakım aylığı ile ilgili yeni yayınlanan yönetmeliği ve genel merkezimizin konu ile ilgili basın bültenini sizlerle paylaşmak istiyorum” diyen Tevşi, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz’ın yeni yayımlanan evde bakım yönetmeliğine ilişkin basın açıklamasını paylaştı.

Açıklama şöyle:

“Resmi Gazete’nin 26 Mayıs 2023 tarihli sayısında “Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği” yayımlanmıştır.

Yazılı medyada da haber konusu olan yönetmeliğe ilişkin olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapıldığı söylenen açıklamada “kurumsal bakımın yanısıra ‘birey odaklı’ hizmet anlayışı ile engelli ve yaşlı bireylerin kendi sosyal çevrelerinden ayrılmadan bakılmasını sağlayan bakın hizmet modellerine ağırlık” verildiğinden söz edilmektedir.

Oysa Yönetmeliğin 5/a maddesinde birey odaklı bir anlayıştan eser bulunmamaktadır. Yıllardır belirttiğimiz gibi yine yardım yapılmasının “hane halkı geliri” üzerinden verilmesi tümüyle yanlıştır.

Bu haliyle Yönetmelik evde bakım yapmak zorunda kalan engelli ve yaşlı ailelerinin beklentilerini karşılamaktan çok ama çok uzak kalmaktadır.

Hane halkı gelirinin kişi başına düşen miktarının asgari ücretin 2/3’ünden az olması şeklinde bir düzenleme, her şeyden önce asgari ücretin bir kişinin sadece gıda giderlerini karşılamaya bile yetmediği gerçeğini unutmuş görünmektedir.

Bunun dışında yine mali ölçütler bakımından her hangi bir gelir getirmese dahi sahip olunan taşınmaz veya araçların varlığı bile yardım bağlanmasını engelleyecek unsurlar arasında yer almaktadır.

Bu haliyle yönetmelik, amacına ulaşmamış, binlerce evde bakıma ihtiyaç duyan engelli ve yaşlı ile aileleri destekten mahrum kalmış olacaktır. Bu düzenleme mutlaka değiştirilmeli, aceleyle çıkarılmış bu yönetmelik geri çekilerek beklentileri karşılayacak şekilde düzenlenmelidir.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık