Festivalde 2’nci gün…

Bu sene 3-4 Mayıs tarihleri arasında 3’ncü kez düzenlenen Balık Festivali ve Çocuk Oyunları Şenliği’nin 2’nci günü, Güllük’teki etkinliklerle devam etti. Sahilde balık tutma ile başlayan program; balık figürünün açılışı, balık pişirme yarışması, tekne ile balık çiftlikleri ve Iasos Antik Balık Pazarı gezisi ile devam etti. Festival programı, Güllük’te Grup Pusula konseri ile noktalandı.

Festivalde 2’nci gün…

Hafta sonu güneşli bir havada Güllük Sahili, renkli görüntülerle güne başladı. Büyük-küçük eline balık oltasını alan vatandaşlar, Milas Kaymakamı Eren Arslan başta olmak üzere ilçemiz protokolü ile birlikte sahilde balık tutmaya çalıştı. 4 Mayıs Cumartesi günü sabah saat: 10.00’da başlayan ve yaklaşık 1 saat süren olta ile balık tutma etkinliğine, Milas Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri de gitarları ve şarkılarıyla eşlik ettiler.

Sahilde balık tutma etkinliğinin ardından Milas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Kız Meslek Lisesi) öğretmenlerinden Hüdayi Baş ve Ahşap Oyma Ustası Mesut Avcı tarafından projelendirilerek yapılan Balık Figürünün açılışı, öğrencilerin halk oyunları gösterisinin ardından gerçekleşti.

Açılış öncesinde kısa bir açıklama yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan; “Havanın da çok güzel olduğu böyle bir günde, muhteşem deniz manzarası eşliğinde Balık Festivali ve Çocuk Oyunları Şenliği’nin 2’nci gün etkinliklerimizi Güllük Mahallemizde gerçekleştiriyoruz.

Biraz sonra açılışını yapacağımız balık figürümüz; özellikle bu yılki balık festivalimizin de ana teması olan denizlerimiz ve çevremizin korunması, gelecek nesillerimize sağlıklı bir çevre, sağlığımız için vazgeçemeyeceğimiz balık ve diğer deniz ürünlerinin devamını sağlayabilmek, bu noktada farkındalık oluşturup, bu konudaki yanlışlıklarımıza ve eksikliklerimize dikkat çekmek temalı olarak tasarlandı.

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara göre bugün hayatımızın her alanında kullandığımız plastik atık ve malzemeler doğaya kontrolsüz bir şekilde bırakıldığı zaman büyük bir çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Özellikle denizlerimizde bunlar yok olmadan küçük parçalara ayrışarak uzun yıllar varlıklarını denizin bünyesinde sürdürmekte, dolayısıyla denizlerdeki canlı yaşamını büyük bir riske ve tehlikeye atmaktadır.

Yine bilim adamlarının verdiği rakamlara göre bu tür atıklar, 2025 yılında denizlerdeki balık varlığını yüzde 30 oranında azaltacağını gösteriyor. Bu konuda bir farkındalık oluşturmadan, kontrolsüz bir şekilde ve bu hızla denizlerimizi, doğamızı kirleterek yaşamaya devam edersek, belki de gelecek kuşaklara bizim tadını ve ismini bildiğimiz balık türlerinin birçoğunu devredemeyeceğiz.

Bizler bu dünyayı, yaşadığımız bu ülkeyi atalarımızdan gelecek kuşaklara bırakmak üzere bir miras ve emanet aldık. Bizden sonraki kuşaklara, çocuklarımıza, gelecek nesillere emanet etmek zorundayız. Elbette ki kullanacağız, ancak korumak da temel ilkemiz olmalı.

İşte biz bu çalışmada, özellikle bu farkındalığı vurgulamaya ve dikkat çekmeye çalıştık. Hafta sonu, havaların da güzel olmasına rağmen, bu tatil gününde bizlerle burada bulunan, etkinliğimize katılan siz değerli hemşehrilerime çok teşekkür ediyorum. Aramızda çocuklarımız, gençlerimiz var. İnşallah onlar bizlerden daha bilinçli ve duyarlı, doğa ve çevreyle barışık bir yaşam şeklini seçerler.

Bu balık figürünün oluşmasında emeği geçen bütün öğretmenlerimize, teknik ekibe, katkı veren herkese ama özellikle de Hüdayi Baş Hoca’mıza teşekkür ediyorum. Çünkü hocamız çok büyük emek sarfetti.

Son olarak bu sene 3’ncüsünü düzenlediğimiz festivalimizin ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini, özellikle de ilçemizin ve ilimizin tanıtımına katkıda bulunmasını temenni ediyorum” dedi.

Milas Kaymakamı Eren Arslan’ın konuşmasının ardından etkinliğe katılan protokol üyeleri tarafından balık figürünün açılışı yapıldı.

Açılışın ardından Kaymakam Arslan, çocukların isteklerini geri çevirmedi ve onlarla balık figürünün önünde fotoğraf çektirdi. Bu arada Hüdayi Baş tarafından tasarlanan balık figürünü ahşap malzeme kullanarak yapan Mesut Avcı’ya, Milas Kaymakamı Eren Arslan, balık oltası hediye etti.

 

Balık Pişirme Yarışması, Tekne Gezisi ve Konser…

 

Balık figürünün açılışının ardından bu kez festival alanında balık pişirme yarışması yapılırken, bir yandan da halka ücretsiz balık ekmek dağıtıldı. 1 saat süre verilen yarışmada, adaylar farklı usullerle balık pişirdiler. Jüri bu zaman diliminde adaylara; hijyen, lezzet ve verilen süreye uyma gibi değerlendirmelerde bulunarak puan verdi. Yarışmanın ardından ilk üçe giren adaylara çeşitli ödüller, festival programına katılan protokol tarafından verildi.

Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Milas Kaymakamı Eren Arslan, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Hayrettin Fidan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan, Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kır, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, okul müdürleri, öğretmenler, festivalde görevli kurum personelleri ve vatandaşların katıldığı ikinci gün etkinlikleri, daha sonra tekne ile balık çiftliklerine düzenlenen gezi ve ardından yine tekne ile tarihin bilinen ilk balık halinin bulunduğu Kıyıkışlacık Antik Balık Pazarı gezisi ile devam etti.

3’ncü Balık Festivali ve Çocuk Oyunları Şenliği, Cumartesi günü akşam Güllük’te, Grup Pusula’nın sahne aldığı konser ile sona erdi.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık