Gayrimenkul sektörü 2020’yi nasıl geçirdi?

Milas Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Kırkık, hem emlakçılık sektöründe yer alacaklarla ilgili yapılan kanuni düzenlemeler, hem de 2020 yılının büyük ölçüde pandemi sürecinde geçmesi sonrasında, emlakçılık sektöründeki gelişmeleri özetleyen bir değerlendirme yaptı.

Gayrimenkul sektörü 2020’yi nasıl geçirdi?
  • 06 January 2021, Wednesday 10:06

Mehmet Kırkık, yaptığı yazılı açıklamayla, 2020 yılı boyunca emlakçılık sektöründeki gelişmeleri, şöyle değerlendirdi:

“2020 Yılının İlk aylarında iyi bir hareket varken, mart aylarında tüm dünyayı etkisi altına alan Covit-19 vakaları ve yasaklar, herkesi olduğu gibi bizleri de çok derinden etkilemiştir.

Haziran ayı gibi özellikle  devlet bankalarının görülmemiş faiz indirimi ile %0.64-0.74  sektör çok ciddi bir ivme kazanmış, neredeyse satılmadık ev, küçük arazi kalmamış seviyesine geldi.

Gerek sıfır, gerekse ikinci el konutlarda çok hızlı bir el değiştirme yaşanmıştır.

Tabi bu hız, Kurban Bayramı sonrası faizlerin tekrar yükselmesi ile tekrar durağan hale gelmiştir.

PANDEMİ DÖNEMİNDE BAHÇELİ MÜSTAKİL EV ARANDI

“Pandemi döneminde bölgemizin önemi bir kez daha ön plana çıkmış, özellikle hobi bahçesi ve müstakil bahçeli evler oldukça revaçta olmuştur.

Büyük şehirlerden ve yurt dışından sürekli bu yönde artan talepler gelmiştir.

Tapu dairesi çok fedakarca çalışıp işlemleri  sonuçlandırma çabası içinde olmuştur.

Ben buradan Milas Tapu Müdürlüğü çalışanlarına şahsım ve meslektaşlarım adına, yaptıkları özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum.

Bu kadar sıkıntılı bir dönemde bile, geçen yıla göre alınan yevmiye sayısı 1347 daha fazla olup, geçen yıl 30.264 olan yevmiye sayısı bu yıl 31.611 olmuştur.

2020 Yılı için de 5.267.000 TL döner sermaye 58.988.000 TL tapu harcı müdürlükçe kazanç sağlanmış, 6.000 düz satış 1.405 ipotekli işlem gerçekleştirilmiş olup, yurt geneline bakıldığında bir çok  ilden çok daha fazla işlem gerçekleşmiştir. Geçen yıl Türkiye genelinde ilk 18'in içinde yerini alan Milas Tapu Müdürlüğü, bu yıl da üst sıralara yükselme başarısını göstermeyi başarmıştır.

Kaldi ki pandemi hepimizi etkilemiş ve tapu müdürlüğümüzde müdür ve personelde çıkan Covit-19 testlerin pozitif çıkmasıyla, zorunlu olarak karantina altına almak zorunda kalınmıştır.

YENİ YIL NASIL GÖRÜNÜYOR?

Vermiş Olduğumuz rakamlarla bakarak, yeni yıldaki beklentimiz 2021 yılının tüm meslektaşlarımıza önce sağlık sonra bol kazançlar ve güzellikler getirmesini diliyorum.

5 Haziran 2018 tarihinde yayınlanıp 14.10.2020 tarihinde revizyondan çıkmış haliyle yürürlükte olan yönetmelik hem meslektaşlarımızı hem vatandaşlarımızı koruma altına almış, artık yetki belgesiz Emlakçılık yapılamayacağı gibi satıcı ile Sorumlu Emlak Danışmanı arasında, gerek satılık gerekse kiralık gayrimenkullerde yetki anlaşması olmadan internet sitelerine ilan girilemeyecektir.

Zaten yetki belgesi olmadan ilan sitelerine ilan da girilemeyeceği göz önüne alınırsa, sektör epeyce bir disiplin altına alınmış olacak,

14.10.2020 tarihinden sonra ofis açmak isteyen arkadaşlar en az lise mezunu olacak, mesleki yeterlilik belgesi seviye 5, ardından en az 100 saatlik eğitim sertifikası, oda kaydı, vergi kaydı, son olarak da lise mezunu olan arkadaşlar bir yıl, üniversite mezunu arkadaşlar 6 ay staj yapma zorunluluğu getirilmiştir.

Artık bu güzide meslek, daha ehil kişilerin yaptığı, Avrupadaki gibi saygın bir meslek olma yoluna girmiştir.

Sözlerime son verirken, gerek satış, gerekse kiralamalarda  vatandaşlarımız Meslektaşlarımızla  "YETKİ" anlaşması imzalamaktan çekinmesinler.

Gönül rahatlığıyla imzayı atıp Sorumlu Emlak Danışmanı arkadaşlarımıza güvensinler.

2021 yılında tüm dileklerin gerçek olması dileğiyle,

Sağlık Mutluluk Huzur Dolu Bol Kazançlı Güzel Bir Yıl Diliyorum..”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık