Girgin: “Çiftçiler borç batağında, haberiniz var mı?”

​​​​​​​CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Çiftçiler borç batağında haberiniz var mı?” diye sordu ve çiftçilerin Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ve sulama birliklerine olan borçlarının tüm faizlerinin silinmesi ve kalan miktarın uzun vadeli taksitlere bölünmesi çağrısında bulundu. Konu hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi de verdiklerini belirten Girgin, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Girgin: “Çiftçiler borç batağında, haberiniz var mı?”

ÇİFTÇİLER ÜRETİM YAPAMAZ HALE GELDİ

Girgin şu açıklamalarla devam etti: “pandemi ve kuraklık nedeniyle borç batağına giren çiftçilerin mağduriyeti giderilmelidir. 2020-2021 döneminde pandemi, kuraklık, ekonomik kriz ve ithal edilen mazot, ilaç, yem, tohum, gübre ve bazı tarım girdi fiyatlarında dolara bağlı yüksek artış, üreticileri üretim yapamaz hale getirmiştir.

Üretim maliyetleri artan bitkisel ve hayvansal üretim yapan üreticiler, gelir kaybına uğradığı için tarımsal kredilerini ödeyemez duruma düşmüş, icra ve iflas davaları İle karşı karşıya kalmıştır. Tarımsal piyasalar bozulmuş, sebze ve meyve fiyatlarında fahiş artışlar görülmüştür. Çiftçi borçlarının faizi silinmeden, tarımda sürdürülebilirlik şansı görünmemektedir.”

AKP VE MHP ÇİFTÇİ BORÇLARININ SİLİNMESİNE YÖNELİK ÖNERGELERİMİZİ REDDETTİ

Girgin, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yürürlüğe giren, 7326 sayılı “ Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun”un Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri esnasında, çiftçilerin borçlarına dair verdikleri önergelerin reddedildiğini söyledi.

Girgin önergelerin içeriğini şu sözlerle anlattı: “Çiftçilerimizin geçmiş tüm tarımsal kredi borçlarına (Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri, sulama birlikleri) ilişkin faizlerinin silinmesi, başlatılmış bulunan ceza davalarının durdurulması, bu borçları nedeniyle kredi kullandırılmayan üreticilere yeniden kredi kullandırılması hakkındaki önergelerimiz AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.”

İLK SEÇİMLERDE İKTİDARA GELECEĞİZ VE ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ

Son olarak “İnatla, çiftçilerimizin sorunlarını gündeme tutmaya devam edeceğiz. İlk seçimlerde iktidara gelince, çiftçilerimizin sorunlarını ivedilikle çözeceğiz” diyen Girgin’in Bakan Elvan’a sorduğu sorular şöyle:

1)Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandığı ve vadesi gelmiş tüm borçları ne kadardır?

2)Bu borçların her türlü faizinin silinmesi ve borcun takside bölünmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

3)Çiftçilerimizin sulama birliklerine olan borçlarının her türlü faizinin silinmesi ve borcun takside bölünmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık