Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Girgin, otizmli bireylerin sorunlarını meclise taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, pandemi dönemiyle birlikte sorunları katmerlenen otizmli bireylerin sorunlarını dile getirdiği yazılı soru önergesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmalarını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

Girgin, otizmli bireylerin sorunlarını meclise taşıdı

Bu sorunları otizmli bireylerin ailelerinden dinlediğini vurgulayan Girgin, “hem ailelerin hem alandaki uzmanların çalışmalardan edindikleri sonuçlara göre otizmli bireylere nitelikli, kesintisiz, yoğun bir eğitim verilmesi hayati bir öneme sahiptir” dedi. “Bu hem bilimsel bir gereklilik hem de anayasal bir zorunluluktur” diyen Girgin, “Anayasamızın 42’nci maddesinde “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir” denildiğini vurguladı.

OTİZMLİ BİREYLERİN İHTİYACI NİTELİKLİ, KESİNTİSİZ VE YETERLİ EĞİTİM!

Ülkemizde otizmli bireylerin eğitimi konusunda büyük sorunların yaşandığını söyleyen Girgin, ailelerin bu sorunları şöyle özetlediğini söyledi:

“--Özel eğitim sınıfları yetersizdir ve daha da önemlisi bu sınıflarda “kadrolu alan öğretmeni” sıkıntısı vardır. Basına yansıyanlara göre ülkemizde 10 bin özel eğitim öğretmeni açığı vardır ancak özel eğitim gibi hassas bir alanda maalesef başka alanlardan mezun üniversite mezunları ücretli öğretmen olarak çalıştırılmaktadır.

-Özel eğitim sınıflarının fiziki şartları yetersizdir.

-Otizmli bireylerin okulun olmadığı ara tatiller ve yaz tatillerinde de eğitime devam etmemesi büyük bir eksikliktir. Zira otizmli bireylerin eğitimlerinin kesintisiz bir şekilde sürmesi gerekmektedir.

Diğer öğrencilerle birlikte aynı sınıfta okuyan kaynaştırma öğrencilerine gerekli destek eğitimleri yeterince verilmemektedir, kendilerine büyük ölçüde destek verecek yardımcı (gölge öğretmenler) öğretmenler çoğunlukla mevcut değildir.

-Okullarda, özel eğitim sınıfları (maksimum 4 öğrencili) yeterince bulunmamakta, açılanların fiziki durumu yetersiz kalmaktadır. Kömürlükten bozma, kötü şartlara sahip bu sınıfların büyük bölümünde özel eğitim için gerekli eğitim malzemeleri bulunmamaktadır.

-Diğer çocuklarla birlikte okuyan kaynaştırma öğrencileri hakkında, çocuğu otizmli olmayan velilerinin şikâyetleri bahane edilerek bazı okul idarecileri tarafından olumsuz yaklaşımlar sergilenmektedir. Bu çocukların ve ailelerinin alaya alınması ve dışlanması engellenmemektedir.

-Otizmli çocuklar için spor faaliyetlerinin çok faydalı olduğu uzmanlarca belirtilmesine karşın bu çocuklarımız için Bakanlık destekli herhangi bir spor programı bulunmamaktadır. Okul içi ve okul dışı spor faaliyetlerinin mevcut olmaması büyük bir eksikliktir, acilen bu konularda bir aksiyon alınması gerekmektedir.  Ayrıca, özel eğitimde yaşanan kesintiler bireylerin gelişimine büyük sekte vurabilmektedir. Bu kapsamda, uzun yaz tatili dönemlerinde otizmli bireyler için eğitim planlaması yapılması çok hayati bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır, oysaki bu konuda da Milli Eğitim Bakanlığı’nın geliştirdiği bir program mevcut değildir.”

KÜRESEL KORONAVİRÜS SALGINI OTİZMLİ BİREYLERİN SORUNLARINI KATMERLEDİ

“Uzmanlar ‘yaşadığımız Küresel Koronavirüs Salgını sürecinde maalesef Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen bir model bulunmamaktadır’ demektedir” diyen Girgin şöyle devam etti: ” 2020 yılı mart ayı ortasından beri eğitimleri sekteye uğrayan otizmli öğrenciler için bu dönemde, (sonradan) birkaç uzaktan eğitim programı ve EBA TV gibi uygulamalar hayata geçirilmeye çalışılmıştır.  Bununla birlikte, eğitimcilerin ve uzmanların da çok iyi bildiği gibi özel eğitim; uygulama odaklı, bireye özgü ve fiziki ortamda olması gereken bir eğitim modeli içermelidir. Bu anlamda, özel eğitim raporu olan ve örgün eğitim kurumlarına devam eden otizmli öğrencilerin herhangi bir şekilde uzaktan eğitim almaları verimsiz ve etkisiz olmaktadır.

Bu çerçevede, tüm öğrenciler içinde çok büyük bir yüzde oluşturmayan ve kendilerine ait özel eğitim sınıflarında eğitim alması icap eden otizmli öğrencilerin okulların boş olduğu bu günlerde gereken sağlık tedbirleri alınarak "yüz yüze" eğitime başlamaları faydalı olacaktır. Ayrıca, diğer öğrencilerle aynı sınıfta devam etmesi uygun görülen daha hafif dereceli "kaynaştırma" öğrencilerinin de yine okulların boş olduğu bu günlerde kendilerine gereken destek eğitimlerini yüz yüze almaları hem büyük bir fırsat hem de elzem bir ihtiyaçtır.”

ERGEN VE YETİŞKİN OTİZMLİ BİREYLER İÇİN ADIMLAR ATILMALIDIR

Girgin, otizmli bireylerin aileleriyle yaptıkları görüşmelerde öne çıkan hususlardan birinin de ergen ve yetişkin otizmli bireylerin pandemi sonucu katmerlenen sorunları olduğunu vurguladı. Girgin “Dünyada yapılan birçok bilimsel araştırma otizmli bireylerin ömür boyu bireysel desteğe ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Örgün öğretim çağından çıkmış olan yetişkin otizmli bireyler için çeşitli ülkelerde sosyal beceri eğitimleri, spor ve iş eğitimi gibi faaliyetleri içeren yoğun bir eğitim programı devam etmektedir. Ülkemizde ise halk eğitim kursları adı altında verilen meslek kursları hiçbir şekilde istihdama yönelik olmadığı gibi yine uygun olmayan fiziki koşullarda yapılmakta ve sadece vakit öldürmeye yaramaktadır. Pandeminin otizmli bireylerde kaygı seviyelerindeki artış nedeniyle ciddi öfke nöbetlerine sebep olduğu, bu nöbetlerin ne yazık ki ailelere yönelik şiddete kadar vardığı bilinmektedir. Bu nedenle yetişkin otizmli bireyler konusunda da acil olarak adımların atılması gerekmektedir” dedi.

GİRGİN ZİYA SELÇUK’A SORDU

Girgin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1)Pandemi öncesinde özel eğitim sınıfına devam eden öğrencilerin kendi öğretmenleri ile "yüz yüze" rutin derslerine başlamaları ve diğer sınıflarda kaynaştırma öğrencisi olarak devam edenlerinin de yine "yüz yüze destek eğitimi" almaları hususunda bir çalışmanız var mıdır?

2)Özel eğitim alan öğrenciler için bire bir eğitim miktarını artırma açısından evde yüz yüze eğitim, hafta sonu okulda ek eğitimler gibi telafi edici eğitim modellerini geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

3)Uygun görülen özel eğitim öğrencileri için bire bir spor faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca ortak bir program başlatmayı düşünüyor musunuz?

4) Yetişkin otizmli bireylerin pandemi ile birlikte katmerlenen sorunlarını gidermeye yönelik ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

Editör: Şahin ŞAHİN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis