Girgin: “Sendikal özgürlüğe ket vuranlar dikene su verenlerdir”

​​​​​​​TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasadaki düzenlemelerden biri de %2’den az üyeye sahip kamu emekçileri sendikalarının üyelerinin toplu sözleşme ikramiyesi hakkının ellerinden alınmasına dair idi. Teklif AKP ve MHP oyları ile kabul edildi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaparak düzenlemeyi eleştirdi.

Girgin: “Sendikal özgürlüğe ket vuranlar dikene su verenlerdir”
  • 26 December 2022, Monday 11:31

“Bu toprakların büyük değeri Mevlâna der ki: "Adalet nedir? Ağaçları sulamak. Zulüm nedir? Dikene su vermek." Kamu emekçilerinin sendikal özgürlüklerine ket vuranlar dikene su verenlerdir” diyen Girgin şöyle devam etti:

DÜZENLEMEYİ GETİRENLER KAMU EMEKÇİLERİNİ SEFALETE İTENLERDİR

“Kamu emekçileri bu düzenlemeyi getirenleri çok iyi tanıyor; kamu emekçilerini enflasyona ezdiren, açlığa, sefalete, yokluğa iten onlardır, yandaş sendikaları kamu gücüyle büyütenler onlardır.

Bu düzenlemeyi yapan sömürü düzeninin bekçileri de kamu emekçilerini çok iyi tanıyor.

KOYMAYA ÇALIŞTIKLARI BARAJ KAMU EMEKÇİLERİNİN ANCAK PAÇASINI ISLATIR

Nereden mi? "Devlet memuru sendika kuramaz, sendikalı olma hakkınız yok." denildiğinde, sokakta direnerek sendikalarını kabul ettiren onlardır; darbelerin kıskacında zincirlerini kırarak mücadeleyle bugünlere gelen onlardır; ne pahasına olursa olsun, farklılıklarımızı bir arada, eşitlik ve özgürlük içinde savunun onlardır. İşte, bu yüzden, bu düzenlemeyi getirenler, barajlar kurarak kamu çalışanlarını rehin alacaklarını sananlar hafızasını şöyle bir yoklasın. O zaman görecekler ki koymaya çalıştıkları baraj kamu emekçilerinin ancak paçasını ıslatır.

YÜZDE 2 BARAJI İKTİDARLARIN KAPI KULU OLMAYI REDDEDEN TÜM EMEKÇİLERİN SORUNUDUR

Hedef sadece yüzde 2 barajının altındaki sendikaları tasfiye değildir; aynı zamanda, sendikal hak ve özgürlükleri tamamen ortadan kaldırmak, iktidar güdümlü sendikacılığı daha da büyütmek, diğer sendikaları hedefe koymaktır. O yüzden, sorun sadece yüzde 2 barajı altında bırakılmak istenen sendikaların ve üyelerinin değil; sendikal hak ve özgürlükleri savunan, iktidarların kapı kulu olmayı reddeden tüm emekçilerin sorunudur.

DANIŞTAY BU DÜZENLEME AYRIMCILIĞA YOL AÇAR DEMİŞTİ

Danıştay 12. Dairesi 11 Ocak 2022 tarihinde bir karar aldı. Neydi bu karar? Toplu sözleşme ikramiyesinin o iş kolunda yüzde 1'den fazla üyesi olan sendikaların üyelerine ödenmesi şeklindeki 6'ncı Dönem Toplu Sözleşme Kararı. İşte, Danıştay bunu iptal etti.

Gerekçesi neydi? Bu madde sendikalar arasında ayrıma yol açacak, sendikaların kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesini önleyici şekilde üye kaybına sebebiyet verecek, kamu emekçileri arasında eşitsizlik yaratması suretiyle çalışma barışını da olumsuz yönde etkileyecek; çok açık ve net.

Şimdi, hem bu kanunla üye barajı yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkarılarak Danıştayın yürürlüğünü durdurduğu maddeden bile daha fazla haksızlığa yol açacak bir sistem getirilmek isteniyor hem de sendikalar tamamen yandaş olsun isteniyor.

DEVLET POLİSİNE İNFAZ KORUMA MEMURUNA 707 LİRA VERMEKTEN ACİZ Mİ?

Kanun teklifi ne getiriyor? Yüzde 2 barajını aşan sendika üyeleri 2119 gösterge rakamına göre 707 TL toplu sözleşme ikramiyesi almaya devam edecek ancak yüzde 2 barajının altında kalan sendika üyeleri ise 250 TL alacaklar. Sendika kurma hakkı olmayan hâkimler, savcılar, askerler, polisler ve infaz koruma memurları, yaklaşık 500 bin kamu çalışanı ise bu haktan hiç yararlanamayacak. Bu devlet polisine, infaz koruma memuruna 707 TL ödemekten aciz mi? Eğer bu kanun bu hâliyle kabul edilirse yani sendikaların kurulmasının önünü kapatacak, mevcut sendikalardan yüzde 2 barajını aşamayanlar üye kaybedecek, üye kaybeden sendikalar uzun vadede kapanacak, kamu emekçileri ekonomik nedenlerle istemedikleri sendikalara üye olmak zorunda kalacak. İşte, iktidarın kamu emekçilerine vaat ettiği budur; bu ayrımcılıktır, bu haksızlıktır, bu, dikene su vermektir.

VAR MISINIZ SENDİKA AİDATLARININ ÜYELERİ TARAFINDAN ÖDENMESİNE!

Kamu emekçilerine yüzde 2 barajı getiren teklif Anayasa'ya aykırıdır, Danıştay kararlarına aykırıdır, uluslararası sözleşmelere aykırıdır, AİHM kararlarına aykırıdır. Bu iktidar Anayasa'ya uymuyor, Danıştay kararlarına uymuyor, uluslararası sözleşmeleri tanımıyor, AİHM kararlarına uymuyor, her şeyden önemlisi yüz binlerce kamu emekçisinin itirazına kulak asmıyor.

İktidara sesleniyorum: Var mısınız kamu sendikalarında da sendika aidatlarının üyeler tarafından ödenmesine? Var mısınız sendikaların özgürce örgütleneceği bir çalışma hayatı yaratmaya?

Yüzde 2'lik baraj teklifi sarı sendikacılığını savunmaktadır. Sendikal örgütlenme barajlara sığmaz, bu kanun geri çekilmelidir.

KAMU EMEKÇİLERİ HANGİ SENDİKAYA ÜYE OLACAKLARINI SİZE Mİ SORACAKLAR?

Son sözüm de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına: "Sendikaları güçlendirelim." diyorsunuz. Eğer samimiyseniz, yeni engel getirmek yerine mevcut engelleri kaldırırsınız; eğer samimiyseniz toplu iş sözleşmelerindeki yetki sürecini kısaltırsınız. Örgütlenen işçileri mahkemelerde süründürerek cezalandırmanın önüne geçersiniz. Sendikaları böyle mi güçlendireceksiniz? Kamu emekçileri hangi sendikaya üye olacaklarını size mi soracaklar? Bilemiyorlar mı onlar hangi sendikayı seçeceklerini? Yandaş sendikaların en çok kamu emekçilerine zarar verdiğini görmüyor musunuz?

Emekçiler bugüne kadar önlerine kurulan her barajı aştı, bu da onlara vız gelir; sendika hakkı oylanmaz, buna cüret etmeyin.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık