Girgin’den kanun teklifi: Evde ağır engelli bakan annelere sigorta ve emeklilik hakkı tanınsın!

Girgin’den kanun teklifi: Evde ağır engelli bakan annelere sigorta ve emeklilik hakkı tanınsın!
  • 12 January 2023, Thursday 14:20

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin evde engelli bakımını üstlenenler hakkında kanun teklifi verdi. Girgin’in kanun teklifiyle, başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde engelli olanlara asgari ücretin bir buçuk katı oranında; sağlık kurulu raporu ile engelli olduklarını kanıtlayanlara ise bir asgari ücret tutarında; engelli bakım hizmetini fiilen gerçekleştirenlere de bir asgari ücret tutarında aylık bağlanması düzenlenmiştir. Engellinin ve bakımı gerçekleştirenin bu aylıkları alma şartı kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücret ve asgari ücretten az olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Ayrıca engelli bakımını üstlenenlerin sigortalı sayılmaları, emeklilik hakkına sahip olmaları ve asgari ücret düzeyinden hesaplanan sosyal güvenlik primlerinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanması sağlanmıştır.

Girgin teklif ile ilgili şunları söyledi:

DEVLETİN GÖREVİ OLAN BAKIM İŞİNİ BÜYÜK ORANDA AİLELER ÜSTLENMEKTEDİR

“Anayasanın 60’ncı maddesinde “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır...’’demektedir. Anayasaya hükmü olmasına rağmen, devletin görevi olan bakım işini büyük oranda aileler üstlenmektedir.

Uzmanların açıklamalarına göre engelli çocukları olan annelerin gelecek kaygı, anksiyete ve depresyon sıklığının daha yüksek oranlarda olduğu, engelli çocuklar büyüdükçe ve evdeki nüfus arttıkça zorlukların arttığı, bunlara sosyo-ekonomik sorunlar da eklendiğinde baş edemediklerini ifade ediyorlar. Bazı araştırmalar böyle annelerin yüzde 30’unun depresyon belirtileri yaşadığım, sosyal çevre desteği ve ailenin geliriyle depresif belirtiler arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ve kaygılarının azaldığını göstermektedir.

ENGELLİLERİN BAKIMINI ÜSTLENENLERİN YÜZDE 91 ’İ KADIN!

SOSYAL YAŞAMDAN TAMAMEN KOPUYORLAR!

“Ankara Engelli Anneleri ve Gönüllüleri Demeği açıklamalarına göre engellilerin bakımını üstlenenlerin yüzde 91 ’i kadınlardan oluşmaktadır. Bakım veren kadınlardan onlarcası ameliyatını ertelemek zorunda kalıyor, okulunu ya da işini bırakmaktadır. Sosyal yaşamdan tamamen kopmakta, gelecek kaygısı yaşamaktadır.

ENGELLİLİK VE YOKSULLUK KARDEŞ

Türk-İş’in açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verilerinde dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 26.485 TL’yi, açlık sınırının 8.130 TL’yi aştığı ortamda engelli çocuğuna bakan bir anneye 4 bin 340 lira vermek, ‘siz yaşamayın’ demekle eş değerdir. Her gün artarak devam eden zamları da düşününce engelli ailelerin geçinmeleri imkânsız hale gelmektedir. Çünkü engelli bakımı özel beslenme, hijyen koşulları vs. isteyen bir durumdur.

Sosyal devlet bütün vatandaşlarının eğitim, barınma, sağlık, hak ve özgürlüklerinden sorumludur ve üzerine düşeni yapmalıdır.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık