Gökçeler/Kemikler Barajı ÇED toplantısı yapıldı

Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü tarafından, Milas’a yapılması planlanan Gökçeler / Kemikler Barajı ile ilgili olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan köylüler, barajın çevreye, doğaya olan etkilerini kendilerince ifade ederek “Biz bu barajı istemiyoruz. Zaten zaman zaman yağan yağmurlardan dolayı köyümüzün bir bölümü sular altında kalıyor. Barajla bu tehlike daha da artacak” derken, bazı köylüler ise barajın yapımı için açılacak olan beton santrali, taş ocağı konusundaki tereddütlerini “Daha önce de havalimanı için ocak açtılar fakat kapatılmadı. Şuanda o bölgede yapılan çalışma ve patlatmalardan dolayı bölge halkı şikayetçi. Aynısı bizim başımıza da gelecek” diyerek kaygılarını dile getirdiler.

Gökçeler/Kemikler Barajı ÇED toplantısı yapıldı

Uzun yıllardan bu yana Gökçeler bölgesinde yapılması planlanan fakat daha sonra yapılan çalışmalarla Yakaköy - Kemikler Mahallesi sınırlarında inşa edilmesi uygun görülen Gökçeler – Kemikler Barajı ile ilgili olarak DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecine halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı düzenlendi.

Kemikler Mahallesi’nde düzenlenen toplantıya bölgede yer alan mahallelerin muhtarlarının yanı sıra vatandaşlar katıldı.

BARAJIN AMACI SULAMA

Kemikler Barajı ve Sulaması, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme Yıkama Tesisi ve Beton Santrali Projesi ile ilgili yapılan bilgilendirmede, projenin planlandığı bölgede son yıllarda şiddetli kuraklık görüldüğü belirtilerek, “Bölgede su ihtiyacı hızla artmakta. Baraj projesi su ihtiyacı hızla artan bölge için önemli bir proje. Kemikler – Gökçeler Barajı’nın ana maksadı sulama. Regule edilen sularla Ekinanbarı Ovası’nın sulanması amaçlanıyor. Söz konusu projenin uygulanmasının tarım arazilerine çok büyük katkısı olması bekleniyor. Ürün çeşitliliğinde artış gözlenecek olup, sulu tarıma dayalı üretim yapılacak. Verim açısından büyük bir artış söz konusu olacak” denildi.

KAMULAŞTIRMA YAPILACAK

Sulama sistemi olarak basınçlı borulu sistemle yağmurlama ve damlama sistemlerinin kullanılacağı barajın Gökçeler, Ekinambarı, Ağaçlıhöyük, Akyol, Koru, Yaka, Baharlı, Bahçeyeni mahallelerini kapsadığı böylelikle 1335 hektarlık alanın sulamasının yapılması planlandığı ifade edildi. Projedeki baraj alanında 918 dekar tarım, 292 dekar orman ve maki, 270 dekar hazine ve dere yatağı bulunuyor. Proje alanında yer alan şahıs arazileri ise kamulaştırılacak.

BETON SANTRALİ KURULACAK

Baraj için ayrıca malzeme ocakları oluşturulacak. Kırma, eleme, yıkama tesisi ve beton santrali projesi de var. Sunum yapan görevliler beton santralinin çalışmaların bittikten sonra bulunduğu bölgeden kaldırılacağını da dile getirdi.

KÖYLÜ TEDİRGİN

Görevlilerin yapmış olduğu bilgilendirmelerin ardından mahalle muhtarları ve vatandaşlar söz aldı. Muhtarlar kamulaştırma sırasında yaşanılabilecek sorunları dile getirirken; vatandaşlar evlerinin, tarım arazilerinin, yer altı sularının yapılacak olan çalışmadan dolayı zarar görüp görmeyeceğini, olumsuz çevresel etkilere neden olup olmayacağını sorgulayarak, “Biz barajı istemiyoruz. Köyümüze çok yakın mesafede bulunuyor. Olası bir sorunda köyümüz sular altında kalacak. Zaten çok şiddetli yağmurlarda özellikle köyün alt tarafları sular altında kalıyor. Biz bunu kendimiz için tehlike olarak görüyoruz. Ayrıca bizim kullandığımız yer altı sularımız var. Baraj yapımından sonra bu yeraltı suları nasıl beslenecek. Bir de beton santrali sorunu var. Daha önce bu bölgede yatırım amacıyla taş ocağı beton santralleri açıldı. Fakat çalışmalar bittikten sonra kapatılmadı. Şimdi vatandaşlar sürekli taş ocaklarındaki patlatmalardan, beton santrallerinin çevreye olan zararından şikayetçi. Bizlerde bu sorunlarla yüz yüze kalmak istemiyoruz” dediler.

MUMCULAR’DAN BÜYÜK

Mumcular Barajı’nın yaklaşık 3 katı büyüklüğünde bir alana sahip olması beklenilen barajın yüzde 90’ı Kemikler Mahallesi’nde yüzde 10’u ise Yakaköy Mahallesi sınırları içerisinde kalacak.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık