Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Güllük Limanı ÇED Raporu kabul edildi

Milas’ın Güllük Mahallesi’nde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan Güllük Limanı Revizyonu projesinin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, komisyonca yeterli bulunarak kabul edildi. Rapor, 10 gün süreyle halkın görüşlerine açıldı. Vatandaşların görüşleri 10 gün süreyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde kabul edilecek.

Güllük Limanı ÇED Raporu kabul edildi

Güllük Limanı’nda 25 milyon dolarlık yatırım hazırlığında sona gelindi. Milas’a bağlı Güllük Mahallesi’nde 2006 yılında hizmet vermeye başlayan limana ek olarak yapılacak yeni liman ile kapasite artışı yaşanmayacak ancak daha önce en fazla 60 bin DWT’lik gemiler yanaşırken, projenin ardından 100 bin DWT’lik gemiler de limana yanaşabilecek. Proje kapsamında inşaat faaliyetlerinin 1 yıl süreceği, tesisin ömrünün ise 50 yıl olarak planlandığı öğrenildi.
Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Güllük Limanı Revizyonu projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve son şekli verilen ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunarak kabul edildi. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde ve Bakanlıkta 10 gün süreyle görüşe açıldı. Bu kapsamda Bakanlık, halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilecek. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 gün halkın görüşüne açılarak, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilecek.

Güllük Limanı’ndaki mevcut iskele, yapısı kırık, iki parçalı durumda bulunuyor. İlk iskelenin boyu 131 metre olup, genişliği 20 metre ve alanı 2 bin 610 metrekare. İlk iskelenin bitiş noktasından belli bir açıyla kıvrılan ikinci iskelenin boyu ise 213.43 metre, eni 20.38 metre ve alanı 4.250 metrekare. Liman deniz tarafı dolgu kısmı ise 15 bin 714 metre ve kara tarafı dolgu kısmı da 39 bin 670 metrekare. Limana mevcut haliyle yılda 500 gemi yaklaşıyor.

Güllük Limanı Revizyonu Projesi için iskelenin boyu 502 metre, genişliği 40 metre ve iskele alanı 19 bin 863 metrekare olarak planlanıyor. Güllük Limanı Revizyonu kapsamında deniz tabanı derinliği -16 metre olarak planlandı.

Güllük limanı mevcut haliyle yılda 6,3 milyon ton dökme yük ve 700 bin ton genel kargo yük kapasitesine sahip durumda. Limana yılda 500 geminin yanaştığı biliniyor. Söz konusu proje, Güllük Limanı iskelesinin şekli yapısındaki olumsuzlukları giderecek bir revizyon olduğundan kapasitelerde artış söz konusu olmayacak. Kapasite, aynı şekilde korunacak. 

Faaliyet alanına 2,5 kilometre mesafede Milas-Bodrum Havalimanı, Bin 700 metre mesafede eski Güllük Limanı, 950 metre mesafede ise maden depolama sahaları ve balık çiftlikleri yer alıyor. Faaliyet alanına bitişik durumda, yine faaliyet sahibine ait Bodrum ve Milas ilçelerinde denizde bulunan balık çiftliklerinde çalışan personelin alanlara ulaşımının sağlanması, aynı zamanda çiftliklerde kullanılan yem, yavru balık gibi ihtiyaçlarının tedarik edilmesi ve çiftliklerde yetiştirilen balıkların alıcı firmalara nakliyesinin sağlanması amacıyla “İskele (Su Ürünleri Yükleme-Boşaltma) Amaçlı’’ yapılması planlanıyor. Bu projenin ÇED süreci, Güllük Limanı Revizyonu ÇED Dosyası’ndan ayrı olarak yürütülüyor.

ÇED’DEKİ CEVAPLARA GÖRE LİMAN ‘ÇEVRECİ’
Öte yandan 11 Nisan’da Güllük’te yapılan Halkın Katılımıyla ÇED Bilgilendirme Toplantısı’nda bulunan çok sayıda vatandaşların soruları ve tepkileri ÇED Raporu’nda cevaplandı. Faaliyet alanında deniz çayırları ekosistemine zarar verileceği tepkilerine ilişkin verilen cevapta, “Güllük Limanı Revizyonu Projesi alanında ve yakın çevresinde yaptığımız incelemelerde ve literatür taramasında burada Posidonia oceanica türüne rastlanmamıştır. Mevcut alan daha önce 15-20 yıl boyunca balık çiftliklerinin konuşlandığı alandır” denildi.

Güllük Körfezi ile ilgili ‘’Güllük Körfezi Bakteriyolojisi’’ çalışmasında, körfezde tuzluluk oranının değiştiği, ağır metallerin oluştuğu, patojen bakterilerin arttığını, limanın kirlilik yükünü arttırdığı eleştirilerine ise, yanıt olarak, “Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Beril Salman Akın tarafından “Güllük Limanı Revizyonu Projesi Çevresel Etkiler Açısından Değerlendirme’’ raporu hazırlanmış ve rapor içerisinde ‘faaliyet alanı için mevcut kirlilik kaynakları ve bölgedeki çevre sorunları literatür bilgileri ve saha çalışmaları ile bu rapor kapsamında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Mevcut bilimsel çalışma sonuçlarına göre Güllük bölgesinde deniz suyu kalitesinin özellikle yoğun turizm aktivitesi, evsel ve endüstriyel atıksu deşarjları ve kirlilik yükü taşıyan akarsuların boşalımı nedeniyle’’ şeklinde belirtilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Güllük’te yaşayan vatandaşların liman yüzünden denize giremedikleri tepkisine de aynı yanıt verildi.

Limandaki faaliyetlerden kaynaklı toz ve gürültüden yöre halkının rahatsız olduğu tepkilerine ise, “Limandaki yükleme-boşaltma faaliyetlerinden kaynaklı toz yayılımını ve etkilerini ortaya koymak için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş akredite labaratuvar tarafından, tesis alanı ve tesis etki alanında toz emisyon ölçümleri yaptırılmış ve sonuçlar raporda verilmiştir. Ölçüm sonuçlarına göre mevcut durumda toz emisyon değerleri yönetmelik sınır değerlerinin altında kalmaktadır.” denildi.

Yöre halkının geçim kaynakları olan turizm, balıkçılık ve zeytincilik üzerine olumsuz etkisinin olduğu ve arka taraftaki zeytinliklerin tıraşlanacağı iddialarına da, “Söz konusu yatırım liman revizyon projesi olup, kara tarafında herhangi bir faaliyet yapılması planlanmamaktadır. Proje alanı ve çevresinde bulunan tarım arazilerine, mera vasıflı arazilere ve zeytinliklere herhangi bir etkisi olmayacaktır. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü Ekoloji ve Çevre Biyolojisi A.B.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latif Kurt tarafından, “Planlanan faaliyetten kaynaklı zeytinlerin vejetatif ve generatif gelişiminin doğrudan etkilenmesi söz konusu değildir. Ayrıca zeytinlikler körfez ve dalyan kıyısı boyunca uzanan yolun doğu kesimindeki yamaçlarda kaldığından ve proje alanı geri sahasında herhangi bir çalışma yapılmayacağından, faaliyetten doğrudan etkilenmesi beklenmemektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi son 15-20 yıl içinde kuruldukları tahmin edilen Küçük ölçekli zeytinliklerin çoğu bakımsız olup makilikler ile karışmış durumdadır. Planlanan faaliyet ile zeytinlikler arada yol ile ayrıldığından faaliyetten doğrudan etkilenmesi beklenmemektedir’’ şeklinde değerlendirilmiştir.” denildi.

Projenin Güllük’e hiçbir katkısı olmayacağı eleştirilerine ise, “Güllük Limanı Revizyonu Projesi şekil itibariyle Güllük Limanı’nın dezavantajlarını ortadan kaldırırken, büyük gemilerin yanaşmasına imkan sağlayarak, küçük gemilerden kaynaklı deniz trafik yoğunluğunu da azaltacaktır. Projenin inşaat ve montaj çalışmaları kapsamında yaklaşık 100 kişinin istihdam edilmesi planlanırken, işletme aşamasında ise ilave personel istihdamı planlanmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 1

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis