Güllük Yasemin Sitesi’nden vatandaşlar: “SU HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ”

Güllük Yasemin Sitesi, bu şirin tatil beldemizin en büyük sitelerinden biri. 346 konut var. Ve uzun yıllardır, kendi kuyularından elde ettikleri suyu kullanıyorlar. Bu arada site sakinlerinin birçoğu, son 5-6 yıldır Türkiye’nin ilk ve tek özel su dağıtım firması AKFEN’e abone olmuşlar. Bilindiği gibi özelleştirilmiş su kanalizasyon işi nedeniyle, Türkiye’nin belki de en pahalı suyunu kullanıyor Güllüklüler. Bu nedenle site sakinlerinin bir kısmı da, eskisi gibi kendi kuyularının suyunu kullanmaya devam ediyorlar.

Güllük Yasemin Sitesi’nden vatandaşlar: “SU HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ”

Ancak bir süredir, site yönetimi, sık sık 5-6 günlük sürelerle bu ortak kullanma suyunu kesiyor. Vatandaşlar, neden kesildiğini sorunca da cevap alamıyorlar. Yani resmen susuz kalıyorlar.

İşte bu suyu kullanmaya devam eden, ama site yönetiminin sık sık yaptığı kesintiler nedeniyle mağdur olan vatandaşlar, son çareyi, site yönetimini jandarmaya ve son olarak da dün kaymakamlığa başvurarak, sorumlular hakkında gereken işlemin yapılmasını istemişler. Pandemi döneminde susuz bırakılmalarına son derece öfkeli olan vatandaşlar, Kaymakamlığa verdikleri dilekçelerinde, sorunlarını şöyle özetlemişler. Bakalım, sonucu ne olacak..

“T.C. Milas Kaymakamlığı'na;

Konu: Su hakkımızın engellenmesi

Milas, Güllük Mahallesi, Sıralık Mevkii, Yasemin Sitesi' nde ikamet etmekteyiz. 2000'li yılların başlarında yerleşimin başladığı sitemizde 346 konut bulunmaktadır. Yerleşimden itibaren sitemizde KULLANMA VE BAHÇE SULAMA SUYU ortak malımız olan, tapu kaydı mevcut, ruhsatlı kuyularımızdan temin edilmiştir. Tüm sitede yaklaşık 15 yıl su ihtiyacı bu şekilde karşılanmıştır.

Site sakinlerinin bir kısmı 5–6 yıldır özel bir şirket olan AKFEN' abonesi olarak  KULLANMA VE İÇME SUYU almaya başladı. BAHÇE SULAMA SUYU ise yine kuyularımızdan sağlanıyor.

Biz yaklaşık 40 konut maliki  KULLANMA VE BAHÇE SULAMA SUYUNU sitenin ortak mülkü olan kuyulardan almaya devam ediyoruz.

Ancak yaklaşık 20 YILDIR KULLANDIĞIMIZ bu su, yazılı ya da sözlü hiçbir bilgi verilmeden, TAMAMEN KEYFİ OLARAK yaklaşık 2 aydır 5–6 günlük sürelerle sık sık kesiliyor.

Defalarca yaptığımız girişimlere rağmen site yöneticilerinden konuyla ilgili hiçbir bilgi alamıyoruz.

Virüs salgınından korunmada şehirlere göre daha güvenli olması nedeniyle sitede kalanların sayısı geçen yıllara göre 10 kat arttı. Halen 120 aile sitede yaşamakta olup bu sayı giderek çoğalıyor ve bu ailelerde büyük çoğunluk 65 yaş üzerinde.

Bilindiği gibi tüm dünyada adeta kontrol edilemez boyutlara tırmanan Covid–19 salgınına karşı mücadele kapsamında ülkemizde de sıkı tedbirler uygulanıyor ve bu bağlamda 65 yaş üstü vatandaşların 10–13 saatleri dışında sokağa çıkmaları yasaklanmış durumda. 65 ve üstü yaş grubu vatandaşlar günün 21 saatini evlerinde geçirmek zorunda.

Virüs salgınına karşı mücadelede en etkin önlem temizliktir ve açıktır ki temizliğin ilk şartı da SUdur.

Malumunuz olduğu üzere, Birleşmiş Milletler (BM) kararları herkesin kişisel ve ev içi kullanımları için yeterli, güvenli, erişilebilir suya sahip olma hakkını öngörmektedir.  Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde de su hakkı anayasal, temel bir insan hakkıdır. Hiçbir kurum, kuruluş, makam ya da kişi ülkede yaşayanların suya erişimini  engelleyemez, su hakkını gasp edemez.

Kanaatimize göre bu hukuksal gerçekleri yok sayarak yapılan keyfi su kesintilerinin amacı AKFEN ABONESİ OLMAYAN SİTE SAKİNLERİNİ susuz bırakarak yasal hiçbir temeli olmadığı halde bu şirkete abone olmaya zorlamaktır.

Anayasal bir hak olan suya erişme hakkını engelleyerek halen sitede yaşayan ve kuyu suyu kullanan çok sayıda aileyi en doğal günlük temizlik ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun bırakan ve böylelikle Covid–19 salgınından korunma imkanlarını yok eden sorumlular pervasızca suç işlemektedir. Üstelik

salgın yasakları nedeniyle bedensel temizlik ihtiyaçlarımızı karşılayacağımız evimizden başka bir yer de yoktur.

Bu boyutuyla konu, hiç şüphesiz bir GÜVENLİK sorununa dönüşmüştür. SAĞLIKLI YAŞAMA HAKKIMIZ, CAN GÜVENLİĞİMİZ tehdit altındadır.

Su hakkına bir an önce kavuşabilmemiz için konunun ivedilikle değerlendirilmesini, gerekli inceleme–araştırmaların yürütülmesini, başta Yasemin Sitesi Toplu Yapı Yönetim Kurulu başkanı ve üyeleri olmak üzere sorumlular hakkında yasal işlem yapılmasını talep ediyoruz.

Saygılarımızla.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık