“Gümüşkesen Anıtı” Milas’mızın simgesidir

​​​​​​​Muğla Milletvekili Suat ÖZCAN, daha önce de çeşitli kereler gündeme getirdiğini belirttiği Gümüşkesen Anıtı’nın bahçesine ve hemen dibine yapılmaya başlanıp yarım kalan Milas Arkeoloji Binası ile ilgili, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

“Gümüşkesen Anıtı” Milas’mızın simgesidir

Suat Özcan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Gümüşkesen Mezar anıtının, Milas’ın  batısındaki Sodra dağının doğu yamacındaki şimdiki Gümüşlük Mahallesi sınırları içindeki antik kent nekrepolu (mezarlığı) sahası içerisindedir. Yapım tekniği ve mermer süslemelerinin karakteristik özelliğiyle ünlü; M.S. 2.yüzyılın ortalarında yapılmış bir anıt olduğu, zamanın Milaslı bir yöneticisi ve ailesi için inşa edildiğini çeşitli kaynak ve kitaplardan öğrenmekteyiz.

Gümüşkesen anıtın Milas ve Milas halkı için çok büyük önemi vardır. Başta Milas Kaymakamlığı olmak üzere Milas Belediyesi, kamu kurumları, okullar ile birçok Sivil Toplum Kuruluşunun  kurum amblemi olarak bu anıtın minyatürünü ya da grafiğini kullandığı bilinmektedir.

Milas halkının görüş ve düşüncesi alınmadan,1.derece ile korunan Gümüşkesen anıtının bahçesine; ‘Milas müzeler şehri olacak’ parolasıyla, Milas Arkeoloji müzesi inşaatına başlanmış, kabası bile bitirilmeden inşaat durmuştur ve bina şu anda virane ve metruk bir haldedir. Şimdiye kadar pek çok kez, basın toplantılarımda gündeme getirdim. Kültür ve Turizm Bakanı ile yapmış olduğum ikili görüşmelerde de durumu kendisine aktardım. Ancak hiç bir gelişme yok. Gümüşkesen Anıtı, bahçesindeki başlayıp bitirilmeyen Müze binası nedeniyle gölgelenmiş durumda. Milas’ın simgesi sanki yokediliyor. Üstelik, yarım kalan inşaatın başlamasından bu yana ziyaretçilere de kapalı durumda. Bu nedenle konuyu bu kez TBMM’nde, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle, yazılı bir soru önergesiyle tekrar gündeme getirdim.”

Suat Özcan’ın soru önergesi şöyle:

1-Milas Arkeoloji müzesi yapım ihalesi hangi tarihte yapılmış, inşaatına hangi tarihte başlanmış, hangi tarihte bitirilmesi planlanmıştır ve şu an ne durumdadır?

2-Bu ihalenin toplam bedeli ne kadardır?

3-Milas halkının karşı çıktığı bu müzenin bir başka alana yapılması için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

4-Gümüşkesen Anıtının bulunduğu alana yapılan kaba inşaatı kaldırıp, eski haline getirmeyi düşünüyor musunuz?

Milletvekili Özcan; Milas halkının ve birçok sivil toplum kuruluşunun sembolü olan Gümüşkesen Anıt mezarının eski, yani orijinal haline getirilmesi talebine hiçbirimizin kayıtsız kalmayacağını belirterek, “elbirliği ile bir değil bir çok müze yapacak alanı hep birlikte buluruz” dedi.

 

 

                 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık