Gümüşkesen Anıtı’na özgürlük..

Milas 78’liler Gönüllü Grubu, Gümüşkesen Anıtı’nın çehresini bozan yapının biran önce kaldırılması için basın açıklaması düzenledi.

Gümüşkesen Anıtı’na özgürlük..
  • 28 October 2022, Friday 15:29

Anıt etrafına yapılan inşaatın önünde gerçekleşen basın açıklamasına Milas 78’liler üyelerinin yanı sıra CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, eski dönem CHP’li vekiller Akın Üstündağ, Fahrettin Üstün, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Belediye Başkan Yardımcısı Harun Reşit Çavuşoğlu, CHP Milas İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya, Gelecek Partisi Milas İlçe Başkanı Murat Sodra, CHP’li belediye meclis üyeleri, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da katıldı.

2017 YILINDAN BU YANA ZİYARETE KAPALI

Açıklama öncesi toplanan kalabalığa yönelik bir bilgilendirme yapan Nevzat Çağlar Tüfekçi, “Gümüşkesen Anıtı’nın Milas ve arkeoloji dünyası için önemi büyük. Bodrum’daki Mausoleum’un bir minyatürü olarak inşa edilmiştir. Yakın zamana kadar anıtı görmek için çok sayıda yerli ve yabancı turist Milas’a gelirdi. 2017 yılında Arkeoloji Müzesi yapmak için anıtın siluetini kapatan, 18 asırlık bir tarihi eserle uyumlu olmayan, üç katlı, anıtın arsasını ve peyzajını bozan, anıtın güzelliğini yok eden bir betonkondu yapıldı. Ayrıca anıt 2017 yılından bu yana ziyarete kapalı. Duvarlarının üzerine ahşap perdeler konularak, anıtın görülmesini ve fotoğraf çekilmesini bile olanaksız hale getirdiler. Yurt içi ve yurt dışından gelen pek çok ziyaretçi, anıtı ziyarete edemeden, hayal kırıklığı içinde Milas’tan ayrılıyorlar. Muğla Kültür Varlıkları Bölge Kurulu, 7 Nisan 2022 tarihinde bu beton yapının yıkılması için karar almasına rağmen bugüne kadar bu konuda bir adım atılmadı. Milas 78’liler Gönüllü Grubu, anıtın bu durumuna dikkat çekmek ve yıkım işlemine bir an önce başlanabilmesi için bugün burada basın açıklaması yapacak. Katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

MİLAS'I KARAKTERİZE EDEN ANIT: GÜMÜŞKESEN ANITI

Tüfekçi konuşmasının ardından Milas 78’liler Gönüllü Grubu’nun açıklamasını okumak üzere sözü grup üyesi Hüseyin Yorulmaz’a bıraktı. Yorulmaz tarafından okunan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“Gümüşkesen Anıtı; Milâs’ı karakterize eden, logolarında yer alan bir simge anıttır. Bir zamanlar; tütün, pamuk, zeytin ve anıt; hepsi birarada, Milas'ı simgeleyen figürlerdi. Bu anıt 1800 yıldır ayakta, depremlere, mevsim koşullarına direnerek, bugünlere kadar gelebildi. Bu anıtı yapan usta, projeyi çizen mimar; nasıl bir ustalığa, bilgiye sahip ki 1800 yıldır yıkılmayan bir anıt yapmış. Anıtın, miras kalmasını sağlamış bizlere.

Bu tarihi anıtın çevresine ve onu hapsedecek şekilde, 2017 yılında, Arkeoloji Müzesi amacıyla üç katlı beton bir yapı yapıldı. Anıtı gölgelediği ve tarihi bir anıtın çevresinde böyle bir yapı uygun olmayacağı gerekçesiyle; arkeologlar ve tarihe duyarlı insanlar tarafından, zamanında bu yapıya karşı çıkıldı ve yapılmaması istenildi.

GÜMÜŞKESEN ANITI, DÜNYACA ÜNLÜ BİR ANITTIR

18 asırdır özgür olan bu anıt, 2022 yılında 5 yıldır adeta esir durumda. Anıtın daracık arsasına sözde müze yapmak amacıyla üç katlı bir beton yapı konduruldu. Oysa Milas'ta Arkeoloji Müzesi yapılacak, otopark sorunu olmayan bir alan bulunabilirdi.

Gümüşkesen Anıtı, dünyaca ünlü bir anıttır. Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Bodrum'daki Mausoleum'un küçük bir örneği olarak inşa edilmiştir. Bodrum'daki Mausoleum bugün yerinde yok ama Gümüşkesen Anıtı yerinde duruyor, bizim topraklarımızda ve burada. Bu anıt, bir an önce eski güzelliğine ve peyzajına kavuşturulmalıdır.

FOTOĞRAFI BİLE ÇEKİLEMİYOR

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 07.04.2022 tarihinde bu beton yapının yıkılmasına karar verdi. Bu karar, bir yanlıştan dönülmesi bağlamında sevindiriciydi. Fakat yıkım için bugüne kadar bir adım atılmadı, atılamadı. Anıt ziyaret edilemiyor, fotoğrafı bile çekilemiyor.

Milas kamuoyu, tarih ve turizm çevreleri; anıtın çevresindeki bu çirkin yapının bir an önce yıkılmasını ve anıtın ziyarete açılmasını sabırsızlıkla beklemektedir. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini, daha fazla vakit geçirmeden, yıkım için harekete geçmeye çağırıyoruz.”

ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA YAPMAYA HAZIRIZ

Yorulmaz’ın okuduğu açıklamanın ardından söz alan CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Gümüşkesen Anıtı’nı daha önce de vermiş olduğu soru önergeleriyle gündeme getirdiğini ve getirmeye devam edeceğini belirtirken, “Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle de konuyu bizzat görüştüm. O zaman da buranın yıkılacağı ifade edilmişti” derken, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, beton yapının utanılacak bir durum olduğunu ifade ederek, “bu yapının yapılma aşamasında sıkıntılar yaşandı ama yıkım çalışmalarında da bi o kadar sıkıntı yaşanacak. Çünkü çok güçlü bir beton yapı var. Burada büyük iş makinelerinin çalışması büyük zararlar verebilir. Biz Gümüşkesen Anıtı’nın yine her açıdan bakıldığında görünebileceğinin tekrar sağlanmasını istiyoruz. Kurumsal olarak da üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Yıkım sürecini biz de sizler kadar hassas bir şekilde takip ediyoruz” dedi.

“Milas’ın acil olarak Arkeoloji Müzesi’ne ihtiyacı var” diyerek müze binası sıkıntısına da dikkat çeken Başkan Tokat, “inşallah hatasız kazasız bu ucube yapıdan da kurtulacağız” dedi.

MİLAS’IN ZENGİNLİKLERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ

MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel “Milas’ın zenginliklerine sahip çıkacağız” mesajı verirken,

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Kültür değerlerimize sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmalıyız” dedi. CHP Milas İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya ise sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

Diğer katılımcıların da söz alarak konuyla ilgili görüşlerini ifade etmelerinin ardından basın açıklaması beton yapının önünde toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık