Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Hadi Bey Konağı artık belediyenin

İlçemizin Osmanlı dönemi ev ve konak mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve yıllardır onarım bekleyen Hadi Bey Konağı’nın kamulaştırma işlemlerinde sona gelindi. Konağın Belediye kontrolünde işlev kazandırılacağını açıklayan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat,  “Milas’ta şu anda 600 civarında acil restorasyon bekleyen sivil mimari yapılar var. Bu konuda bir farkındalık ve kültür bilinci yaratmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Hadi Bey Konağı artık belediyenin

Milas Belediye Başkanlığı’nın “Kültürel Mirası Koruma Programı” kapsamında gerçekleştirilen Milas Çomakdağ-Kızılağaç Mahallesi Kültür Varlıklarını Koruma Çalıştayı Değerlendirme Toplantısı sırasında yaptığı konuşmada, Milas mimarisi hakkında açıklama yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Balavca Deresi ve ilçedeki kültürel değerlerle ilgili olan çalışmalara hız vereceklerini belirterek, ilçenin en güzel sivil mimari örneklerinden biri olan ve alltındaki dükkanda uzun yıllar gazetemiz ÖNDER’in matbaasının da bulunduğu Hadi Eskişar Konağı ile ilgili müjdeli bir haber verdi.

GÖRKEMLİ KONAK, ZAMANIN PENÇESİNDE YOK OLMAKTAN KURTULACAK

Milas Belediyesi Ana Hizmet Binası’nın bulunduğu yerdeki Hadi Eskişar Konağı’nın tapu devir işlemleri tamamlandıktan sonra Belediye kontrolünde bir bina olarak restore edileceğini söyleyen Başkan Tokat,  “36 odalı, haremlik ve selamlığı olan bir bina. Harem ve selam arasındaki geçişlerde bir boy aynası var. İhtişamlı bir şey. Binayla ilgili restorasyon projesi hazırlayacağız. En kısa zamanda tamamlamayı umuyoruz. Bina birçok amaç için kullanılabilir. Bana sorarsanız Belediye binası olabilir. Çok güzel bir otel de olabilir.  Kamusal nitelikteki bu restorasyon çalışmalarında önem verdiğimiz, valilikten ve bakanlıktan bize destek olmalarını istediğimiz noktalardan birisi; kamunun yapacağı ya da yerel yönetimlerin yapacağı restorasyon örnekleriyle vatandaşlarımıza ışık ve rehber olup, onlara da öncülük yapılması gerekiyor bu tür örnekler sayesinde. Bizim vatandaşımız somut bir örnek görmeden, girişimde bulunmak istemiyor. Milas’ta şu anda 600 civarında acil restorasyon bekleyen sivil mimari yapı var. Bunların çoğu miras. Mülkiyet sorunlu. İlgisizlikten bekliyorlar öyle.” diye konuştu.

Konakla ilgili restorasyon projesi ile Milas’ta diğer tescilli ve restorasyon bekleyen binaların sahiplerine örnek olmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Tokat, “Bir  farkındalık ve kültür bilinci yaratmayı amaçlıyoruz. Valilikten bu konuda destek istiyoruz. İstediğimiz destek, emlak vergilerinden %10 kesilip te Valilikte sadece restorasyon amaçlı kullanılan fonda biriken paralardan hakkımız olanı istiyoruz. İlk seçildiğim dönemde Muğla Valisi Ahmet Altıparmak bu konuda bize çok destek oldu. Yanına gittiğimizde proje getirin size fondan para verelim diyerek bizi motive ediyordu. Sadece o dönemde 10 dolayında proje götürdük. Şimdiki valimiz de bu konuda duyarlı. Milas konusunda da duyarlı bir kişi. Kendisine bazı konularda sunumlar yaptık. Destek göreceğimize inanıyorum” dedi.

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık