Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

HAYVAN SATIŞ VE KESİM YERLERİ BAYRAMA HAZIR

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl/İlçe teşkilatı olarak Kurban Bayramı öncesi başlayan denetimlerini Bayram boyunca da sürdürecek. 

HAYVAN SATIŞ VE KESİM YERLERİ BAYRAMA HAZIR
  • 17 July 2021, Saturday 10:10

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hayvan satış ve kesim yerlerinde denetim ve rehberlik amaçlı eğitimlerimiz devam ediyor. Kurban Bayramı boyunca da devam edecek. Hayvan sağlığı, sağlıklı et ve gıda tüketimi için İl/İlçe Müdürlüklerimizle birlikte Kurban Bayramı,  her bireyin sorumluluk sahibi olmasını gerektiren bir süreçtir. Celebinden kasabına, kasabından vatandaşına herkes bu dört günlük sürecin önemli bir parçasıdır. Kurban Bayramı süresince kesimi gerçekleştirilen hayvan sayısı bir yıl boyunca kesimi yapılan hayvanların neredeyse dörtte biri kadardır. Bu da hayvan hareketlerinin ve tüketime hazırlanan et miktarının dört günde normalin ne kadar üzerinde olduğunu gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla artan hayvan hareketleri aşamasından etin tüketime hazır hale getirilmesine kadar kurbanlık hayvanların sağlığı ve refahına daha çok özen göstermek durumundayız.

Hayvan satış yerleri ve kesim yerleri kamu kurumları koordinasyonunda düzenlenmekte ve denetlenmektedir. Halkımızı ilçe kurban hizmetleri komisyonlarının belirlediği geçici kurban satış ve kurban kesim yerlerinde kurbanlıklarını almak ve izinli kesim yerlerini kullanmak konusunda uyarmak isteriz. Ayrıca bu yıl gün geçtikçe azalan kasaplık hayvanlarımızı koruyup, artışını sağlayabilmek adına gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanlarının kurban olarak satılmasına kurban satış yerlerine sokulmasına ve kurbanlık olarak kesilmesine Bakanlığımız tarafından yasak getirilmiştir.

Bakanlığımız hayvan bilgi ve hareketlerini düzenleyen TÜRKVET' sisteminde kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla  https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/web sayfasını hazırlayarak kullanıma açmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. Ayrıca söz konusu bilgilerin sorgulanabileceği" HaySag" isimli mobil uygulama geliştirilerek kullanıma açılmıştır. Satın alınacak kurbanlıklarla ilgili bilgilere vatandaşlarımız bu şekilde ulaşabilirler. İlçe Müdürlüklerimiz konu ile ilgili afiş, broşür dağıtımı ve bilgilendirme çalışması yapmaktadır.

Vatandaşlarımız hayvan seçerken gebe ve damızlık dişi olmamasına, gelecek nesillere bırakacağımız hayvan mirasımız açısından dikkat etmeleri önemlidir.  Kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu ve numaralı kulak küpesi, büyükbaş hayvan pasaportu küçükbaşlarda nakil beyannamesi bulunmalıdır. Kesimi yapılan hayvanların kulak küpeleri köylerde muhtarlara teslim edilmeli, muhtarlar tarafından teslim alınan küpeler İlçe Müdürlüklerine teslim edilmelidir. 

 Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesi, et ve deri dâhil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkısını sağlayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini hatırlamakta fayda vardır. Bu konuda tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık