Herakleia’da Kültür ve Sanatın Buluştuğu 100. Yıl Coşkusu

​​​​​​​Latmos Herakleia Kazı Başkanlığı ve Milas Müze Müdürlüğü organizatörlüğü ile İMİ Koleji öğrencilerinin Herakleia Antik Kenti’nde düzenlediği Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı Kutlaması, misafirlerine kültür ve sanatı buluşturan muhteşem bir gün yaşattı.

Herakleia’da Kültür ve Sanatın Buluştuğu 100. Yıl Coşkusu
  • 31 October 2023, Tuesday 12:29

İMİ Koleji ve Bafa Ortaokulu öğrencilerinin birbirinden başarılı performansları, izleyenlere coşku ve gurur dolu anlar yaşatırken, Atatürk’ün Cumhuriyeti gençliğe emanet etmekte ne kadar haklı olduğunu ispatlar nitelikteydi. Milas Müze Müdürü Ali Yalçın ile İMİ Koleji Okul öncesi ve İlkokul Müdürü Selin Koban, konuşmalarında büyük zorluklar ve mücadele sonucu kazanılan zafer sayesinde küllerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine vurgu yaptılar.

Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer ise arkeoloji biliminin gelişmesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim ve tarih alanlarında yaptığı reformların önemine değindiği konuşmasında, savaştan çıkmış yorgun Türk halkının ancak ve ancak sınırları çizilmiş vatan topraklarında yer alan tüm tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkarak ve onları koruyarak milli bir kimlikte birleşebileceğini tarif eden Atatürk vizyonunu anlattı. Prof. Dr. Büyüközer, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl coşkusunu paylaşan tüm katılımcılara yönelik konuşmasına şöyle devam etti:

“Bakın, şu anda arkamda Athena tapınağı var, şu anda Agora dediğimiz antik dönemde Herakleia Kentinin merkezini oluşturan yapı üzerindeyiz. Bunların tamamı bu coğrafyada yaşayan Karyalı dediğimiz bir millet tarafından oluşturulan eserlerdir. 1071 yılında Anadolu’ya geldiğimizde bu coğrafyada yaşayan köklü bir millet vardı. Anadolu’da siyasi hakimiyet sağlandıktan sonra bu coğrafyada eskiden beri yaşayan nüfus yaşamaya devam etti, bizler bunlarla kaynaştık ve yeni bir kültür oluşturduk. Bu nedenle “gavur eserleri” olarak yapılan adlandırmalara itibar etmeyin lütfen. Bu coğrafyada bulunanlar, bizden önce yaşamış olan insanların bıraktıklarıdır ve biz bunlardan etkilenerek kendi kültürümüzü oluştururuz. Atatürk’ün dediği gibi; bu topraklardaki her şey millidir, bizim milli değerimizdir. Bu nedenle bu topraklardaki her türlü esere, kültür varlığına sahip çıkmak her Türk vatandaşının görevidir. Şu anda bayrağı biz aldık ama bizden sonraki nesillere teslim edeceğiz. Önceliğimiz bu yapıların korunarak gelecek nesillere aktarılması. Bu doğrultuda da bizimle beraber bu yolda yürüyen başta İMİ Koleji olmak üzere, Muğla Valiliğimize - eski Muğla Valimiz Sayın Orhan Tavlı ve yeni Muğla Valimiz Sn. İdris Akbıyık’a- , Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne çok teşekkür ediyorum. Arkeolojik çalışmalar bir ekip işidir. Kapıkırı Köyü ile birlikteyiz, birlikte yaşamayı öğreniyoruz. Köy halkına ve aramızda olan Kapıkırı muhtarına teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda en çok emek veren İMİ Koleji’ydi. Bu heyecanı bizlere yaşatan öğrencilerine ve öğretmenlerine çok teşekkür ediyorum. Bafa Ortaokulu öğrencilerimiz de aramızda. Bu civarda yaşayan ve buradaki kültür mirasına ilk elden sahip çıkacak olan onlar ve kendilerine çok büyük sorumluluk düşüyor. Yörük Obaları Derneği de kültürü yaşatmak için gelecek nesillere aktarmak adına emek sarf eden bir avuç gönüllü, katkıları için çok teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ve performansların ardından ziyaretçiler Athena Tapınağı’nda açılan, Latmos ve Herakleia Antik Kentleri, bölgenin doğal güzellikleri, kazı çalışmaları ve gün yüzüne çıkarılan eserleri içeren poster sergisini gezerek, muhteşem doğanın ve havanın eşliğinde kültür ve sanatla dolu bir 100. Yıl coşkusu yaşadılar.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık