İhtiyar gençler, eğitimle “Tazelenecek”…

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ‘de bağlı; Fethiye, Bodrum, Milas ve Köyceğiz’de şubeleri olan  ‘Muğla Tazelenme Üniversitesi’ tanıtım toplantılarının ardından kayıtları kabul etmeye başladı, eğitim programı 30 Eylül’de başlayacak.  60 yaş üzeri ve en az lise mezunu olan herkesin katılabileceği eğitimler, Arkeoloji, Tıp, Felsefe, Sağlık, Mühendislik, Sosyoloji, Siyaset, Coğrafya, Psikoloji, Kimya, Biyoloji gibi alanların yanında, spor ve sanat çalışmalarını da kapsıyor.

İhtiyar gençler, eğitimle “Tazelenecek”…
  • 24 September 2019, Tuesday 17:52

Muğla Tazelenme Üniversitesi’nin 2017 yılında kuruluşunu gerçekleştiren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna, Tazelenme Üniversitesinin Dünyada çok yaygın olduğunu, Batı ülkelerinde, ‘Üçüncü Yaş Üniversitesi’ olarak nitelendirilen bu üniversiteye çok önem verildiği belirterek, şu bilgileri verdi:

”Yaşlı nüfus oranı Avrupa, ABD, Çin ve Japonya gibi ülkelerde yüzde 20’lerdedir. Bu ülkelerde yaşlı nüfusun tekrar yaşama kazandırılması, üretim süreci içinde yer alması için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalardan amaç yaşlanmayı geciktirmek, 80 ve 90’lı yaşlara kadar bireylerin beden ve düşünme gücü olarak sağlıklı kalabilmelerini sağlamaktır. Genel misyonumuz; 60 yaş üzeri vatandaşların toplumsal yaşama yeniden aktif olarak katılmalarını sağlamak.”

“Kuşaklar Arası Etkileşim Programı”

Yaşlıların fiziksel ve mental olarak aktif olmalarını sağlayacak bir ders programı uygulanan Tazelenme Üniversitesi’nin ders programı şöyle:

Haftada bir gün spor dersleri (voleybol, masa tenisi, atletizm, plates vb.) ve haftada iki gün de seçmeli dersler (resim, ritim, enstrüman, koro, dans, yabancı dil vb.) verilecek. Teorik dersler (Arkeoloji, Tıp, Felsefe, Sağlık, Mühendislik, Sosyoloji, Siyaset, Coğrafya, Psikoloji, Kimya, Biyoloji) haftada 5-6 saat, spor dersleri haftada 3-4 saat, seçmeli derslerin her biri ise haftada 2-3 saat olarak verilmekte.

Katılımcıların eğitim etkinlikleri içerisinde eğlenip sosyalleşmeleri de amaçlanırken, “Kuşaklar Arası Etkileşim Programı” ile de tazelenme öğrencilerinin,  lise, ortaokul ve ilkokul öğrencileri ile bir araya gelerek, kuşakların birbirini tanıması, genç kuşakların yaşlılık konusundaki farkındalıklarının artırılması hedefleniyor.

Ülkedeki yaşlı nüfus oranın yüzde 9,5 olmasına rağmen Muğla’da bu oranın yüzde 12,5 olduğuna vurgu yapan Prof. Tuna; gelecek yıllarda artacak öğrenci sayısını dikkate alarak derslik sayılarının arttırılması gerektiğini söyledi.  Tuna, aktif bir yaş alma süreci yaşamak ve tüm eğitimlerden ücretsiz bir şekilde yararlanmak isteyenlerin facebook sayfasından da kendilerini izleyebileceklerini, bilgi alabileceklerini kaydetti.

Kesin kayıtlar 30 Eylül’de…

Tazelenme üniversitesi ile ilgili daha önceki toplantılara katılan öğrenci adayları Zerrin Baydar ve Gülden Sökelioğlu’nun kurduğu whatsapp ve facebook gruplarında bununla ilgili duyurular paylaşılırken, whatsapp grubuna kayıtlı 65 kişinin ön kayıt yaptırmış gibi kabul edildiği belirtildi. Kesin kayıtlar ise açılışın gerçekleştirileceği, 30 Ekim Pazartesi günü yapılacak. 28 Eylül 2019 Cumartesi Atapark’ta saat 10 – 18 arası açık kalacak stantta bilgilendirme yapılacak. Pazartesi sabah 10’da ise Prof. Dr. Muammer Tuna ile Atatürk Anıtına çelenk konulacak ve aynı gün 16’da Milas Meslek Yüksekokulu’nda 2019 – 2020 eğitim dönemi ilk ders ile başlayacak.

Kayıt için; 2 fotoğraf, kimlik fotokopisi, aile hekiminden alınacak sağlık raporu, ayrıca Üniversite’nin hazırladığı “Tazelenme Üniversitesi’ne kendi isteğimle katılıyorum” yazan taahütnameyi imzalamak gerekiyor.

“Köy Enstitülerindeki hava”

Muğla’daki Tazelenme Üniversitesi öğrencileri, aldıkları eğitimlerin, kendi yaşamlarında yarattığı değişimi şöyle anlattılar:

Sadettin Özbek(64-Emekli, Muğla Sanatçılar Derneği Başkanı): “Tazelenme Üniversitesinde, Köy Enstitülerindeki havayı buluyorum. Teorik çalışmaların yanında işlikler var. Gelen arkadaşların çoğunluğu emekli  öğretmen. Bu öğretmenler hem öğrenci bazısı da işliklerde resim ve müzik öğretmenliği yapıyor. İngilizce dersine girenler var. Herkes bu çalışmaların içinde yer almaktan çok mutlu. Sosyoloji, felsefe, Cumhuriyet tarihi, halk sağlığı gibi dersleri alıyoruz. Öğrendiklerimizi yaşamımıza uygulayarak, daha kaliteli bir yaşama sahip olduk. Bu eğitimler sayesinde kendimi daha genç hissediyorum. İnsanlar her yaşta her şeyi yapabilir. Biz bunu öğrendik, burada.”

İlhan Sözbilir(64-TRT’den emekli, Ressam-Sanat Yönetmeni): “Yedi yıl önce Muğla’ya taşındım. 30 yaşında TRT’ye girdiğimde ayda iki kitap bitirme kararı almıştım. Ben zaten daha önce kendimi gençleştirme çalışmalarına başlamıştım. Tazelenme Üniversitesiyle tanışınca kendimi daha genç hissetmeye ve daha çok okumaya başladım. Bu çalışmalarla daha farklı bir sinerji yakaladık.“

Güzide Karakuyu(74-Terzi): “Bunca sene ben hayatımı dikiş dikerek geçirdim. 2006’ya kadar evde dikiş diktim. Çocukları evlendirdik. Tazelenme üniversitesinin açıldığını duydum. Kayıt yaptırdım. Hayatım durmuşken, birden hareketlendi. Bu sayede biraz daha aktif yaşama sahip oldum. Eğitimlerde bilgi sahibi oluyorum. Çok mutluyum. Arkadaş çevrem daha da genişledi.”

Nezik Tekin(64-Em. Beden Eğitimi Öğretmeni): “Tazelenme üniversitesi bana çok şey kazandırdı. Ben 5 yıl önce eşimi kaybetmiştim. Hayata küsmüştüm bir bakıma. Tazelenme Üniversitesine katılmakla yaşantım olumlu yönde değişti. Bu seneki tazelenme olimpiyatlarında aktivitelerimiz her alanda çok genişledi. Ben 64 yaşındayım ama kendimi 50 yaşında hissetmiyorum. Bir psikolojik rahatlamaya kavuştum. Bize bu olanağı yaratanlara çok teşekkür ediyorum.”

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık