İKİ PARMAĞI İLE HAYATA TUTUNUYOR..

Milas’ta yüzde 90 fiziksel engeline rağmen, hayata sağlam olan iki parmağıyla ürettiği yöresel takılar sayesinde sıkı sıkı tutunan Fatma Burnak, engelli maaşının “Eve çift maaş giriyor” gerekçesiyle kesilmesi sonucu 83 yaşındaki annesiyle birlikte ekonomik zorluklar içinde yaşam mücadelesi veriyor.

İKİ PARMAĞI İLE HAYATA TUTUNUYOR..

Haber - Fotoğraf: Volkan Yıldız

Milas’a bağlı Kapıkırı Mahallesi’nde yaşayan 53 yaşındaki fiziksel engelli Fatma Burnak, annesiyle yaşadığı tek göz evde sadece iki parmağıyla ve küçük bir takoz yardımıyla çeşit çeşit yöresel takılar yapıyor.

Yardım olmadan bir bardak su dahi içemeyen 3 kardeşin en küçüğü olan Burnak, engellere rağmen yöresel takılar yaparak tutunduğu yaşama dair şunları anlattı: “Annem anlatır ben dünyaya top halinde gelmişim. Doğduğumda İzmir’de bir hastanede tedavi görmüşüm bir süre, babam benim engelimi bilmesin diye… Ama tüm çabalara rağmen engelim geçmemiş. Annem beni, doğduktan sonra tam 20 yaşıma kadar sırtında bohça taşır gibi taşıdı. Engelim nedeniyle hiçbir gün okula gidemedim. Yıllar sonra kendi imkânlarımla biraz okumayı öğrendim. Yardım olmadan bir bardak su dahi içemiyorum. Sağımdan, soluma dönemiyorum. Yatıp, kalkamıyorum. Bakıma muhtaç bir şekilde hayat sürüyorum. Allah göstermesin, evin içinde düşsem ve annem olmasa kesinlikle kalkamam.”

“BİR YUMAK İPLE YAŞAMA DÖNDÜM”

10 yaşındayken, annesi Behiye Burnak’ın oyun oynasın diye verdiği bir yumak iple yöresel motiflerde takılar yapmaya başladığını ve bu sayede yaşamaya başladığını anladığını ifade eden Burnak, ürettiği fularların, çeşitli takıların yüzde 90 raporla tescillenen engelini unutturduğunu söyledi.

Ürettiği ürünler sayesinde öz güven kazandığını anlatan Burnak, “10 yaşındayken annem bana oyuncak niyetine, vakit geçirmem için bir ip yumağı aldı. Ben de bu el işlerini yapmaya başladım. Arkadaşlarımın yanına gidemediğim için arkadaşlarım benim yanıma gelirdi. Bu iplerle, yaptığım takılarla oyun oynardık. Ben bu ürünleri üretmeden önce yaşamıyordum. Annem beni sırtında dışarı çıkardığında, ‘Anne karanlık yerden git, beni görmesinler’ derdim. Ama bu işle hayata sıkı sıkı sarıldım. Ürettiğim fularları, yöresel takıları zamanla satmaya başladım. Engelli arabama binerek, satışa çıkardığım el işleri bir miktar ekonomik kazanç sağlıyor. Tabi bu çok küçük rakamlar. Hiçbir zaman engelimi kullanarak,  kendimi acındırarak ürün satmaya çalışmadım. Emeğimi ortaya koydum, saygı duyulmasını istedim. Bu işin asıl faydası, bana öz güven vermesidir ve herkese engellilerin bir şeyler üretebildiğini göstermemi sağlamasıdır.” diye konuştu.

ÇİFT MAAŞ GEREKÇESİYLE ENGELLİ MAAŞI KESİLDİ

Burnak, bir süredir bakım aylığı ve engelli maaşı aldığını ancak yüzde 90 engeline rağmen engelli maaşının, “Eve çift maaş giriyor” gerekçesiyle kesildiğini belirtti.   

Annesiyle birlikte ekonomik zorluklar içerisinde geçinmeye çalıştığını kaydeden Burnak, engelli maaşının yeniden yatırılmasını isteyerek, “Yüzde 90 engelli olarak raporum var. Engelim olduğu için bir maaş bağlandı. Üç aydan üç aya engelli maaşı alıyordum. Bunu aylığa bağlayacaklarını söylediler. Sonra bu engelli maaşım,  bakım aylığı geliri de var gerekçesiyle kesildi. Şuan sadece ayda yaklaşık bin 200 lira bakım maaşıyla, annemle birlikte geçinmeye çalışıyoruz. Tabi bu maaşla ihtiyaçlarımızı gideremiyoruz. Ürettiğim ürünleri satıyorum ama bu iş bize düzenli ve yeterli bir gelir sağlamıyor. Bu iş bana para kazandırmıyor. Sadece engelliliğimi unutmamı sağlıyor. Halimiz, engelimiz ortada, engelli maaşımın yeniden temin edilmesini istiyorum” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık