İki yurttaşımızı kaybettikten sonra!..

​ÖNDER Haber / A.Kemal KAŞKAR -

İki yurttaşımızı kaybettikten sonra!..

Söke – Milas bölünmüş karayolunun Bafa geçişi yapımı, bir yandan projesine uygun gerçekleştirilmiyor olması, öte yandan da aylardır bir türlü bitirilememesi yüzünden yurttaşların tepkilerine neden oluyordu.

Bu arada, bir hafta arayla peşpeşe yaşanan iki kazada iki yaya yurttaşımızın yaşamlarını yitirmesi, geçtiğimiz Cumartesi günü beldede ‘sabrın sonu’nu getirmiş ve Bafalılar, yaklaşık üç saat boyunca İzmir – Milas karayolunu trafiğe kapatmışlardı.

5 Ağustos 2016

Cuma günü

5 Ağustos Cuma günü Bafa’da meydana gelen trafik kazasında, yolun karşısına geçmek isteyen yaya yurttaş bir aracın çarpması sonucu feci şekilde can vermişti …

Söke’den Milas istikametine doğru seyir halinde bulunan 16 LKF 24 plakalı kamyon, karayolunda karşıdan karşıya geçmeye çalışan Niyazi Atıcı adlı yurttaşa çarpmış, kamyonun altıda kalan Atıcı olay yerinde feci şekilde can vermişti.

 

13 Ağustos 2016 Cumartesi günü

13 Ağustos Cumartesi günü aynı yerde meydana gelen kazada ise, 23 BH 735 plakalı kamyonun çarpması sonucu Ayşegül Erarslan (30) adlı yurttaş ağır yaralı olarak sevkedildiği hastane yolunda yaşamını yitirmiş, saat 10 sıralarında meydana gelen bu kazanın ardından Bafalı yurttaşlar yolu trafiğe kapatarak başlattıkları protesto eylemini yaklaşık üç saat sürdürmüşler ve bu etkili eylem sırasında İzmir ve Milas istikametine doğru kilometrelerce araç kuyrukları oluşmuştu.

Yolun trafiğe açılması için yetkililerin yurttaşlarla yaptıkları görüşmeler sırasında verilen sözler arasında, projede yeralan kavşağın yapılması ve araçların yerleşim yerinden geçiş hızlarını düşürücü bir dizi önlemin alınacağı belirtilmişti.

Bu arada, görgü tanıklarının ifadelerine göre, Cumartesi günkü kazada yaşamını yitiren Ayşegül Erarslan’ın, karşıya geçmek için orta refüjde tretuvar üzerinde beklediği sırada, her ne ya da nasıl olduysa kamyonun çarpıp önüne düşürmesiyle yaşamını yitirdiğini dikkate alan yetkililer, orta refüje araçların çok yanaşmalarını engellemek için de ayrıca önlem alınması yönünde tercihte bulundular. Bu çerçevede, orta refüj kenarına uyarı tabelaları yerleştirildi ...

 

“Sevinelim mi?!..”

Bafalılar, dün alınan trafik güvenlik önlemlerini görünce, haklı olarak “Sevinelim mi?!” diye soruyor ve bu önlemlerin yanısıra yapımına başlanan kavşak çalışmasının ve trafik sinyalizasyon sisteminin kurulmasının önemine dikkat çekiyorlar.

 

‘Transit geçişler için yol yeraltına alınsın!’

Ancak ne tadar önlem alınırsa alınsın, ana yerleşim alanına göre yolun karşısında kalan Sağlık Ocağı ve Mezarlık örneklerini veren yurttaşlar, “Bunlara, yolun öbür tarafında kalan tarlalarımızı, bahçelerımizi, hayvanlarımızı da eklerseniz, bizim hayatımızın büyük bölümü, bu yolun karşısında geçiyor. Ama bizim bu yolun karşısına geçişimiz çok zorlaştı. Bu da bizim hayatımızı zorlaştırmasının yanında can ve mal güvenliğimizi ortadan kaldırdı. Her ne şekilde tedbir alınırsa alınsın, o tedbirler bizim için can ve mal güvenliği riskini ortadan kaldırmayacaktır. Bu bakımdan transit geçişler için yolun yeraltına alınmasını istiyoruz” diyorlar.

 

Soru Önergesi verildi

Bu arada, CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ, konuyla ilgili olarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle dün TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Önergenin sunuş bölümünde, Bafa’daki yol yapım çalışmalarının büyük bir trajediye dönüştüğüne dikkat çeken Üstündağ, “Yol yapım çalışmaları bir yandan devam ederken kavşak ve kaldırım düzenlemesi yapılmamış olmasından dolayı birçok vatandaşımız yaşamını yitirmektedir. Araçların hızlı bir şekilde bu bölgeden geçmesi nedeniyle de bu haliyle yol büyük bir tehlike arzetmektedir. Kazaların yoğunluğu ve ilgililerin duyarsızlığı Bafa halkını çileden çıkarmış ve 13.08.2016 tarihinde yaklaşık 3 saat yolu trafiğe kapatarak seslerini duyurmaya çalışmışlardır. Bu eylem verilen sözlü taahhütlerle sona erdirilmiş olsa da vatandaşın duyarlılığı zorlama noktasına gelmiş ve birçok olumsuz gelişmeye açık olarak bu sorun yaşanmaya devam etmektedir” dedi ve şu soruları yöneltti:

1.Bafa girişindeki kavşakların kamulaştırma işlemleri ne aşamadadır? Bu kavşaklarla ilgili mülk sahipleri tarafından herhangi bir dava açılmış mıdır? Açılan davaların niteliği nedir? Kamulaştırmaya itiraz davası varsa yürütmeyi durdurma kararı verilmiş midir? Açılan davalar Kamulaştırma bedeli ile ilgili ise bu durum kavşakların yapılmasına engel olmadığı halde niçin uygulamaya geçilmiyor?

2.Mezkur kavşaklar yapılmadan tretuar çekilerek hem Bafa girişi hem de turizm açısından son derece önemli tarihi Hereklia antik kenti ve Doğal Sit bölgesi olan  Bafa gölü ve Sulak alanına erişimin engellenmesi kamu yararı ile ne kadar uyumludur? Kapıkırı denilen antik kent ve Bafa gölünün sözkonusu kısımda turistik tesisler ve köyler vardır ve bu köylerden Bafa ve Milas yönüne dönmek mümkün olmadığı için araçlar yaklaşık 5 km uzaklıktaki Pınarcık köyü kavşağından (ki burada da kavşak yoktur) dönmek durumunda kalmaları zaman ve ekonomik olarak kayıplara yol açacağı gözetilerek geçici bir çözüm bulmayı düşünüyor musunuz?

3.Söke-Bodrum yolu turizm beldelerine giden çok önemli bir turizm yolu olup bu yol son derece hareketli ve yoğun olarak kullanılan bir yoldur. Ulaşımın geldiği önem ve nokta dikkate alındığında bu yolun yoğun kısımlarının yeraltına alınarak battı-çıktı tarzı düzenlemelerin yapılması için bir çalışma var mı?

4.Bafa’dan geçen yolun şehir merkezinde olmasından dolayı bu yolun kenarlarına    kaldırım düzenlemesi ile alt ve üst geçit yapılacak mıdır?

5.Yoldan geçen araçların son derece hızlı seyretmesi ve hızı düşürmeye dönük herhangi bir tedbir olmaması dikkate alındığında yapılacak kavşaklarda trafik ışıkları yapılması düşünülüyor mu?

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık