Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

İkizköylüler Akbelen Ormanı’nı koruma altına aldı

​​​​​​​İkizköy mahallemiz sınırları içindeki Akbelen Ormanı’nın kesiminin durdurulması için İkizköylülerin mücadelesi sürüyor. Yeniköy Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen Akbelen Ormanına dikkat çekmek için İkizköylüler yine alanda eylemdeydi. İkizköylüler ayrıca eylemde, internet üzerinden de bir imza kampanyası başlattıklarını da duyurdular.

İkizköylüler Akbelen Ormanı’nı koruma altına aldı

20 Mayıs Perşembe günü İkizköylülerden ve kendilerini İkizköy’ün Dostları olarak tanıtan ve  Muğla’nın farklı ilçelerinden gelen çevre aktivistlerinden oluşan büyük bir grup, kesilmek istenen Akbelen Ormanında bir araya geldi. Ormanın Milas-Ören karayolundan girişini insan zinciri ile çevreleyen grup “Akbelen Ormanını Vermeyeceğiz” yazılı dev bir pankart açarak, Tarım ve Orman Bakanının YK Enerji AŞ’ye orman alanında kömür madeni işletme izni veren kararını protesto etti.

Protesto eyleminin ardından konuşan KARDOK Derneği Başkanı Hasan Yorulmaz, ormanın madene tahsisi anlamına gelen Bakan kararını yargıya taşıdıklarını, ancak dava süreci başlamasına rağmen Milas Orman İşletme Müdürlüğünün kesim hazırlıklarını devam ettirdiğini söyledi. İkizköylülerin çevre köylerle birlikte kurduğu derneğin davayı 15 gün önce açtığını belirten Yorulmaz, “Davayı açar açmaz ilgili tüm kurumları, dava sonuçlanmadan orman kesimine başlanmaması konusunda resmi dilekçelerle uyarmıştık. Henüz açtığımız davada Yürütmeyi Durdurma kararı verilmedi. Ancak Milas Orman Müdürlüğü, muhtarlığa yaptıkları tebligatla kesimin yakında başlayacağını hemen bayram öncesi duyurmuş. Gözümüz kulağımız Akbelen Ormanında. Burada Anayasanın 169. Maddesine açıkça aykırı olan bir maden izni kararı var. 169. Maddede ‘Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez’ denir. Yurttaşlar olarak mümkün olan her yoldan devlete ormanları koruma ödevini hatırlatacağız” dedi.

İkizköy Çevre Komitesi’nden Nejla Işık ise, İkizköylüler için temiz hava, su, iklim değişimlerinden ve covid salgın hastalıklardan korunma anlamına gelen Akbelen Ormanını korumak için kamuoyundan da destek beklediklerini söyledi. Işık, “Akbelen Ormanının yok edilmesini engellememizin, yürüttüğümüz idari süreçler ve davaların yanı sıra, belki onlardan da önemlisi kamuoyunda oluşacak duyarlılıkla mümkün olacağını biliyoruz.  Akbelen Ormanı, İkizköy’ün kömürün gölgesindeki uzun ve hazin öyküsündeki son durak. Burayı da kömüre kaybedersek, bizim artık köyümüzde yaşama şansımız kalmayacak” dedi. Işık, tüm doğa dostlarını İkizköy’ün #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz başlıklı, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman ve Enerji Bakanlıklarına hitaben başlatılan imza kampanyasına destek olmaya çağırdı.

Bodrum’dan eyleme desteğe gelen Belgin Koç ise, “İkizköy’ün 2 yıldır kesintisiz süren kömüre karşı insanca yaşam mücadelesi bizim, tüm Muğlalıların mücadelesidir. Bu ilde biz kömürün hava kirliliğinden, su varlıklarımızı yok etmesinden, yarattığı sağlık sorunlarından çok çektik. Ama 1990’larda termik santrallere karşı yürütülen mücadele ile çevre hareketine çok katkısı olmuş Muğla’da, uzun zamandır kömüre karşı sessiz kalmıştık. Belki de yıllardır içinde yaşadığımız öğrenilmiş çaresizlik halinden İkizköylü dostlarımızın mücadelesi ile çıkmaya başladık. Muğla’nın geleceğinde kömüre artık yer yok. Bunun için de ilk adımımız İkizköylülerle birlikte Akbelen Ormanını kömür madenine teslim etmemek olacak.” dedi.

İkizköylüler’in açıklamasına CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan da destek verdi. Özcan, yaptığı konuşmada Akbelen Ormanı’nı korumanın sadece İkizköylüler’in meselesi olmadığını, Akbelen Ormanı’nın Karacahisar’ın, Çamköy’ün, çevredeki bütün köylerin, Milas’ın, Bodrum’un ve tüm Muğla’nın meselesi olduğunun altını çizdi. Özcan sözlerini “ormanlar iklim değişikliği ve su kaynaklarının tükenmesi noktasında en büyük güvencemizdir. Hepimiz bu ormana kendi evimizin arkasındaki ormanmış gibi sahip çıkmalıyız” diyerek bitirdi.

Eylemde konuşan HDP Muğla İl Eş Başkanı Nihat Gençosman da İkizköylülerle her zaman dayanışma içinde olduklarını belirterek bundan sonra da tüm doğa koruma mücadelelerinde olduğu gibi İkizköy’e de destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Eyleme ayrıca CHP Milas İlçe Kadın Kolları, CHP Milas İlçe Gençlik Kolları, Türkiye İşçi Partisi ve DİSK Genel-İş Milas Şubesi ve Muğla Çağdaş Avukatlar Grubu temsilcileri de katılarak İkizköy’ün mücadelesine destek verdiler.

#AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz imza kampanyasına www.change.org/ikizkoydireniyor adresinden ulaşılabiliyor.

NE OLMUŞTU?

Akbelen Ormanı yaklaşık iki yıldır Orman Genel Müdürlüğü tarafından kesilmek isteniyor. 2019 yılındaki ilk girişimde idare tarafından alanın endüstriyel plantasyon olduğu söylenmiş; ancak İkizköylülerin ısrarlı eylemleri sonucu, orman kesim programından çıkarılmıştı. Bu yıl başlatılan kesim çalışmalarının dayanağı olarak ise Kasım 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı tarafından bizzat imzalanmış ve 740 dönümlük ormanlık alanda YK Enerji’ye kömür madeni işletme izni veren bir karar olduğu ortaya çıkmıştı.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık