Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

İkizköylüler, Akbelen ormanının kesiminin durdurulması için dava açtılar

İkizköylüler, uzunca zamandır kesilmemesi için direndikleri 740 dönümlük Akbelen Ormanı ile ilgili Orman Genel Müdürlüğü’nün “kesim izni”nin iptali için, Muğla 1. İdare Mahkemesinde dava açtılar.

İkizköylüler, Akbelen ormanının kesiminin durdurulması için dava açtılar

Konuyla ilgili İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK - Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’nin basın bülteni aşağıdaki gibi:

“ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN, YENİKÖY-KEMERKÖY TERMİK SANTRALLERİNE KÖMÜR OCAĞI AÇILMAK ÜZERE SATTIĞI  İKİZKÖY AKBELEN ORMANININ “KESİM İZNİNİN İPTALİ” İÇİN  ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ALEYHİNE MUĞLA 1. İDARE MAHKEMESİNDE DAVA AÇTIĞIMIZI KAMUOYUNA DUYURURUZ.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ormanları parayla satamaz; para yatıran şirketlere orman kesim izni verilmesi[i] (yani  ormanların satılması)  Anayasa’nın 169. Maddesine aykırıdır. Anayasa'nın 169/3. Maddesine göre; “Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasî propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz” denirken;  ormanları korumak için anayasal yükümlülüğü olan Orman Genel Müdürlüğü;  Akbelen Ormanını LİMAK-IC İÇTAŞ ortaklığının sahibi olduğu Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye para karşılığında satarak, hem anayasal suç işlemekte ve hem de Türk Ceza Kanunu’nun 257-260 maddeleri bağlamında  suç işlemektedir.

Ormanlarımızın korunması  halk sağlığı meselesidir. 2020 yılında yapılan bir bilimsel çalışmada; COVID 19 gibi hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıkları taşıyan hayvan nüfusunun insan eliyle tahrip edilmiş alanlarda, örneğin ormanların kesildiği alanlarda, el değmemiş doğal alanlara göre 2,5 kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu durum, virüslerin insanlara geçişinin de insan eliyle tahrip edilmiş alanlarda daha fazla olduğunu göstermektedir.[ii],[iii] Ayrıca; diğer bilimsel çalışmalar da COVID 19 hastalığının öldürücülüğünün hava kirliliği ile birlikte arttığını, yani termik santrallerin ve madenlerin baş sorumlularından olduğu hava kirliliğinin COVID 19’dan kaynaklı ölümleri arttırdığını göstermektedir.[iv] Öte yandan, bilim insanları, COVID 19 salgını sırasında harcanan paranın % 2'sini doğa alanlarını korumaya harcamanın gelecek 10 yılda yeni bir salgının ortaya çıkma riskini önemli oranda engellemek için yeterli olduğunu ortaya koymuştur.[v]    

Avukatlarımızca bu bilimsel delillere dayanarak OGM hakkında açılan dava Muğla İl Hıfzıssıhha Kurulu’na da  bildirilerek, COVID 19 salgınının daha da artmaması için Muğla Valiliği ve İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun gerekli önlemleri alması talep edilmiş; Akbelen Ormanı  kesildiği takdirde İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun da hukuki ve cezai sorumluluğunun olduğu bildirilmiştir.

Hepimizin biliyoruz ki,  ülkemiz  termik santrallerin, madenlerin ve orman kesimlerinin de suçlusu olduğu bu corona virüs sarmalından çıkamamaktadır. Bu durumda  40 yıldır Muğla halkını ve İkizköylüleri zehirleyen Yeniköy-Kemerköy termik santralleri  ve diğer termik santraller; artık ülkemizde halk  sağlığını ve güvenliğini tehdit eder hale gelmiştir. Ormanları keserek, ormanları parayla satarak corona virüs salgını derinleştirilerek ekonomik kriz batağından çıkılamayacağı kesindir.

Termik santrallerin ve madencilik faaliyetlerinin neden olduğu iklim krizi ve corona virus salgınıyla, çevre-ekoloji mücadelesinin yaşam hakkı mücadelesi haline geldiği kesinleşmiştir. Ormanlarımızı  savunmak, hayatımızı savunmakla eş anlamlıdır.

İkizköy Çevre Komitesi ve 

KARDOK - Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma

Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği

 

İKİZKÖY’DE NE OLMUŞTU?

Mart 2021 tarihinden beri Milas İkizköy mahallesi sınırları içindeki Akbelen Ormanının kesimi için Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından çalışmalar yürütülüyor. İkizköylülerin sahada yaptıkları müdahalelerle kesim işlemine 2 aydır geçilemiyor. KARDOK Derneği olarak yapılan bilgi edinme başvurusu sonucu, 740 dönümlük Akbelen Ormanının Tarım ve Orman Bakanı’nın onayı ile Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye linyit madeni işletmesi için izin verildiği ortaya çıktı. KARDOK Derneği adıyla bu olur kararının iptali için dava açıldı.[vi]

Aynı orman alanının kesimi için 2019 yılı Kasım ayında harekete geçen Milas Orman İşletme Müdürlüğünün çalışması, o zaman da İkizköylülerin alandaki müdahalesi ile durdurulmuş, yüzlerce imzalı dilekçe ile yapılan başvuru sonucu Orman Müdürlüğü kesimi 2020 yılı programından çıkarmak zorunda kalmıştı.

1979’dan beri Muğla’daki termik santrallere yakıt sağlayan ve neredeyse kesintisiz 15 km boyunca uzanan açık ocak linyit madeni, bu tarihe kadar ÇED’den muaf tutulmuş ve on binlerce dönüm orman ve tarım alanını yok ederek işletilmiş. 2014 yılındaki özelleştirmelerle Yeniköy ve Kemerköy Termik santralleri ile birlikte özel sektöre devredilen linyit madeninde YK Enerji hala ÇED’siz kapasite arttırımı yapmaya çalışıyor. İki yıldır İkizköy’ün Akbelen mevkiindeki 600 dönümlük yaşlı ve doğal kızılçam ormanının da madene tahsis edilmek üzere kesimi planlanıyor. Madendeki yeni saha açma ve kapasite arttırımı çalışmalarının, termik santrallerde yürütülen kapasite arttırımı projesi ile birlikte entegre ÇED’e tabi tutulması gerektiği gerekçesi ile İkizköylüler geçtiğimiz Aralık ayında mahkemeye başvurmuşlardı. Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti son olarak, farklı ruhsat alanlarının birleştirilerek maden kapasite arttırımı projelerinin ÇED mevzuatının uygulanması zorunluluğundan kaçırıldığı iddiasını yerinde incelemek için İkizköy Linyit İşletmesi’nde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Keşif tarihinin ve bilirkişi heyetinin belirlenmesi bekleniyor.

Öte yandan, YK Enerji İkizköy ve komşusu olan Çamköy ve Karacahisar’da köylülerin tarla ve zeytinliklerini de kamulaştırmaya uğraşıyor. Ancak başta İkizköylüler olmak üzere, yöre halkı arazilerini şirkete satmamak ve kamulaştırılmasına da engel olmak için 2 yıldır zorlu bir mücadele yürütüyor. Mücadeleyi tüzel bir kimlik altında yürütebilmek için İkizköy Karadam ve Karacahisar mahallelerinden yurttaşları bir araya getiren bir de doğa koruma ve dayanışma derneği kuruldu.”


 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis