İkizköylüler: “Ormanımızı Bir An Önce Kalıcı Olarak Koruma Altına Alın!”

İkizköy Çevre Komitesi, yazılı bir basın açıklaması yaparak, Akbelen Ormanı davasında mahkemenin üçüncü kez keşif kararı almasını eleştirdi.

İkizköylüler: “Ormanımızı Bir An Önce Kalıcı Olarak Koruma Altına Alın!”

Akbelen Ormanı’nın kömür madeni için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye tahsisinin iptali için İkizköylülerin dernekleri KARDOK aracılığı ile açtığı davada, Muğla 1. İdare Mahkemesi, 4 Temmuz 2022 tarihinde yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulması ve üçüncü kez yerinde keşif yapılmasına karar verdi; karar 12 Temmuz’da taraflara tebliğ edildi. İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, 14 Temmuz Perşembe günü yaptığı başvuru ile keşfin tekrarlanması kararından dönülmesini ve davaya duruşma ile devam edilmesini talep etti.

 

1 Mart 2022 tarihinde yapılan ikinci keşif sonucunda bilirkişi heyetince Mayıs ayında mahkemeye sunulan raporda Akbelen Ormanı’nın madene tahsisi ile ortaya çıkacak ekolojik yıkım farklı boyutları ile somut biçimde ortaya konmuştu. Ancak, raporun sonuç bölümünde maden ve jeoloji mühendisi bilirkişilerin görüşleri doğrultusunda Türkiye’nin elektrik ihtiyacı gerekçe gösterilerek, ekolojik yıkım belgelenmesine rağmen, madene tahsisin gerekliliği tespiti yapılmıştı.

 

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, üçüncü kez keşif yapılması kararı hakkında şöyle dedi: “Bu karar, yasa, Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan yasama hakkı, sağlıklı ve dengeli çevrede yasama hakkı, adil yargılanma hakkını, hukuk devleti ilkesini yok sayan, yargıya davaları en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması görevi yükleyen Anayasanın 141/4 maddesine açıkça aykırıdır. Bilirkişi raporunda mahkeme heyetinin karara varabilmesi için gerekli ve yeterli bilimsel değerlendirme mevcut. Zaten biz de rapora itiraz etmedik; sadece enerji şirketinin çıkarlarına yoğunlaşmış olan jeoloji ve maden mühendisliği uzmanlıklarının aykırı görüşlerinin, çevre hukuku açısından dikkate alınmasının mümkün olmadığını belirttik.”

 

İkinci keşif sonunda mahkemeye sunulan raporda;

Orman mühendisi bilirkişi; Açık ocak kömür madencilik faaliyeti sırasında ocak alanının

genişleyeceği alanın kesilecek ağaçlar, toprak kaybı ile birlikte ormansızlaşacağını, rehabilitasyon çalışmaları ile mevcut orman yapısının tekrar geri getirilmesinin mümkün olmadığı, oysa özellikle bir yıl önce bölgede yaşanan yangın felaketinden sonra Akbelen Ormanının yaban hayatı için korunması gereken doğal bir ekolojik koridor olduğunu ve korunması gerektiğini;

 

Çevre mühendisi bilirkişi; ocak alanı ile izne konu orman alanı arasındaki tarım alanlarının zarar göreceğini, madencilik faaliyetleri nedeniyle önemli düzeyde toz emisyonunun oluşacağını;

 

Hidrojeolog bilirkişi; mevsimsel yağışlarla yüzeye düşecek suyun yeraltına sızmaksızın yüzeysel akışa geçeceğini; bölgeye düşen mevsimsel yağışın yüzeysel akışa geçmesi su baskınlarının oluşmasına, bölgede bulunan yerleşik alanların ve tarımsal alanların olumsuz yönde etkilenmesine neden olacağını;

 

Biyolog bilirkişi; alanda yürütülecek maden faaliyeti sonucunda söz konusu

orman ve içerisinde var olan ekosistem geri dönüşümü olmayacak şekilde ortadan

kalkacağını tespit ve rapor etmişlerdi.

 

Avukat Cangı; “ihtiyat ilkesini davamıza uyguladığımızda, dört bilirkişinin

işlem konusu maden işletmesini olumsuz değerlendirmeleri, o projenin yasaklanması

için yeter de artar bile. Böylesine bir rapordan sonra, uyuşmazlığın çözümü için

Mahkemeye teknik bilgi aktaracak daha nasıl bir rapora ihtiyaç duyulabilir ki?” diyerek üçüncü kez keşfe ihtiyaç olmadığını vurguladı.

 

Mahkemenin tekrar keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasının gerekçesi olarak, "son rapora

taraflarca karşılıklı itiraz edildiği"ni gösterdiğini, ancak davacı İkizköylüler adına böyle bir itiraz yapılmadığını belirten Cangı; bilirkişi raporuna yönelik taleplerinin Akbelen Ormanının madene tahsisinin “geri dönüşü olmayacak ekolojik yıkıma yol açacağı bilimsel olarak kanıtlandığına göre, başka bir araştırmaya gerek kalmadan yürütmenin durdurulmasının devam ettirilmesine, dava dosyasının olgunlaştırılarak yapılacak duruşma sonrasında dava edilen tahsis izninin iptaline karar verilmesi;

gereği halinde davacı taraf olarak hukuki dinlenme hakkımızın gereği

olarak, bilirkişi raporunun; açıklamalarımız, taleplerimiz ve itirazlarımız

doğrultusunda yeniden düzenlenmesi” olduğunun altını çizdi.

İkizköy Çevre Komitesi, yayınladığı açıklamada, devamla şunları belirtti:

“7 Eylül’de gerçekleştirilen ve nihayetinde itirazlarımızla iptal ve tekrar edilen ilk bilirkişi keşfinde ise heyete başkanlık eden tarafgir bir hakimin hakaretlerine maruz kalan avukatlarımızın davacı olarak bizi temsil edebilmesine fırsat tanınmamıştı. Davacı İkizköylüler olarak keşfe alınmamış, dinlenmemiştik. Akbelen Ormanını ve yaşamı savunma hakkımız kasten engellenmişti.

 

Öte yandan, bilirkişi keşfi için 19 bin TL’lik bir mahkeme masrafı ödemesi de talep ediliyor. Biz küçük bir köy derneğiyiz. İkizköy’ü madene teslim etmemek için açtığımız başka davalarımız da var ve aynı davada üçüncü kez keşif masrafı ödemek durumunda kaldığımız için büyük bir yükün altına girmiş hissediyoruz. Ekolojik haklar için yürütülen hukuki mücadelelerde bilirkişi keşif masrafları, adalete erişimin önünde önemli bir engel oluşturuyor. Bazı mücadelelerde davalar, bu masraflar yüzünden ekolojik haklarını arayan davacılar tarafından sonuna kadar yürütülemiyor.

 

Davamızda bir türlü nihai karar verilemezken, bizlerin  ormanımızı korumak için gece gündüz tuttuğumuz nöbet,  17 Temmuz’da, yani bu hafta sonu bir yılını doldurmuş olacak. 17 Temmuz 2021 günü, Akbelen Ormanı davamız sürerken, ağaç kesimi yapan orman işletmesini durdurmuş ve bu hukuksuz uygulama bir kez daha yinelenmesin diye ormanın girişine çadırlamızı kurarak fiili olarak ormanımızı korumaya almıştık. 8 Ağustos günü, gelmiş geçmiş en büyük orman yangını felaketlerinden birini yaşarken, yüreğimiz ağzımızda günlerce uyumaksızın nöbet tutarken; YK Enerji, yangın önlemi bahanesi altında 105 ağacımızı daha katletmişti. Şirket hakkında bu yasadışı eylemi hakkında hiçbir idari ya da yasal işlem yapılmadı.

Tüm bunların üstünden koskoca bir yıl geçti. Devam eden davalarımıza, zorunlu olarak yenileri eklendi. Ancak hala bilim insanlarının korunması zorunlu dediği Akbelen Ormanı güvende değil. Artık yargıdan Akbelen Ormanının olduğu gibi korunmasına yönelik kalıcı bir karar bekliyoruz. Anımsatmak zorunda hissediyoruz: Anayasa, ormanlarımızın korunması görevini biz İkizköylüler gibi ormanın yakınında, içinde yaşayan yurttaşlar kadar, belki de daha öncelikli olarak devlete vermiştir. İklim krizinden kurtuluşumuzun anahtarı, temiz hava, su ve toprağın, çocuklarımızın geleceğinin garantisi ormanlarımızı, Akbelen Ormanını korumak üzere yargıyı görevini hızla yerine getirmeye davet ediyoruz.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık