İlçemizin ‘kültür’ turizmi her yönüyle ele alındı

Moderatörlüğünü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çeken’in yaptığı, Doç. Dr. Gökhan Ayazlar, Doç. Dr. Savaş Artuğer, Öğretim Görevlisi Dr. Ertan Çakmakçı ve Dr. Öğretim Üyesi Uğur Çalışkan’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, turizm sektörü ve özellikle ilçemizin kültür turizminde bulunduğu nokta, gelecekteki hedefler neler olmalı konusu, geniş bir şekilde ele alındı.

İlçemizin ‘kültür’ turizmi her yönüyle ele alındı

Her yıl olduğu gibi bu sene de 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası kapsamında, Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda, Milas Kent Konseyi tarafından organize edilen panele; Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kır, Milas Veterinerlik Fakültesi Sekreteri Hasan Kocabıyık, Milas MYO Müdür Yardımcısı Ahmet Trabzon ve bazı öğretim görevlileri, Muğla Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av. Gürsel İnce, Milas Yörük Obaları Kültür Derneği Başkanı Erkan Turgut, Milas-Bodrum Havalimanı Turizm Danışma Bürosu Sorumlusu Ebru Ekici, panelin evsahipliğini yapan Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük ve kent konseyi yönetim kurulu, bazı okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çeken’in yaptığı panelde; Doç. Dr. Gökhan Ayazlar “Turizm 4.O”, Doç. Dr. Savaş Artuğer “Alternatif turizm türü-kuş gözlemciliği”, Dr. Öğretim Üyesi Uğur Çalışkan “İklim değişikliği ve kültürel miras” ve Öğretim Görevlisi Dr. Ertan Çakmakçı “Turizmin toplumsal yapıya etkisi” konuları etraflıca değerlendirirken, ülkemizin ve bölgemizin turizm potansiyelini bütün yönleriyle ele aldılar.

Tüm panelistler özellikle ilçemizin kültürel bakımdan çok zengin olduğuna dikkat çekerken, bu zenginliği dijital ortama aktarmanın ve bu yolla bölgeye yabancı konukların çekilebileceğine vurgu yaptılar.

Konuşmacılar, bir an önce ilçemizin bir kültür envanteri oluşturarak, sonrasında ise bu değerleri birer birer tanıtarak, yıl 12 ay bölgeye turistin gelmesinin sağlanabileceğini belirttiler.

Panelistlerden Dr. Öğretim Üyesi Uğur Çalışkan ise tüm dünya için en büyük tehlikenin, küresel ısınma vb faktörler nedeniyle sürekli değişen iklim bozulması olduğunu belirterek; “Bugün sahip çıkmamız gereken kültür varlıklarımız var diyebiliyoruz ancak belki 100 yıl sonra koruyacağımız, sahip çıkacağımız bir kültür zenginliğimiz olmayabilir. Dolayısıyla, diğer konuşmacı arkadaşlarımın belirttiği gibi önce ilçenin kültür envanteri çıkarılmalı, ardından ise bu varlıkları koruma yolu tespit edilmelidir. Burada en büyük görev ise Milas halkına düşüyor. Özellikle de geleceğimizin teminatı olan ve atalarımızdan devraldığımız bu toprakları gelecekte kendilerine bırakacağımız gençlerimize büyük görev düşüyor” dedi.

Doç. Dr. Savaş Artuğer’in “Alternatif turizm türü-kuş gözlemciliği” konusunu ele aldığı konuşmasının ardından kürsüye çıkan Milas Kaymakamı Eren Arslan ise özellikle Tuzla Sulak Alanı’nın, bakanlığın belirttiği sulak alan kapsamında olmadığını, bunun sağlanması için de gerekli yazışmaların başlatıldığını ve sürdüğünü söyledi.

Almanya’nın yılda 20 milyar Euro, Avrupa Birliği ülkelerinin ise yılda 140 milyar Euro kaynak aktardığı kültür turizmi altyapısı için Türkiye’nin de bir an önce bu alanda yatırım yapması gerektiği vurgulanan panelin sonunda kürsüye çıkan Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, biraz da serzenişte bulunarak; “Gönül isterdi ki davet ettiğimiz tüm siyasi partilerden birer temsilci, sivil toplum kuruluşu, oda ve derneklerimizin yöneticileri, kurum ve kuruluşların temsilcileri ve özellikle de halkımız bu salonu tıklım tıklım doldursun, ilçemiz ve bu kentte yaşayan insanlar turizm ne demek, nasıl daha fazla yararlanabiliriz, kültür varlıklarımızı nasıl koruruz gibi konularda bilgi sahibi olsunlar isterdik; ancak çeşitli nedenlerle ne yazık ki her zaman olduğu gibi yine bu salonu dolduramadık” diyerek, tüm panelistlere ve panele katılanlara teşekkür etti.

Panelin sonunda Milas Kaymakamlığı adına Milas-Bodrum Havalimanı Turizm Danışma Bürosu Sorumlusu Ebru Ekici, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Milas Kent Konseyi yöneticileri, panelistlere günün anısına çeşitli hediyeler takdim ettiler.

     

Editör: Şahin ŞAHİN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık