İleriki Yaşlarda Yaşanan Mide Kanamalarına Dikkat Edin!

Mide kanamaları günümüzde oldukça yaygın görülen bir durumdur. Öyle ki tüm gastrointestinal sisteminde bulunan organlarda meydana gelen kanamaların yaklaşık ?’ı midede meydana gelmektedir.

İleriki Yaşlarda Yaşanan Mide Kanamalarına Dikkat Edin!

Ülkemizde ise her 1000 kişiden 1’i hayatının herhangi bir döneminde mide kanaması ile baş başa kalmaktadır. Mide Kanaması hastalığının belirtileri nelerdir, nasıl ortaya çıkar şeklindeki soruların cevabını yazımızın devamını okuyarak bulabilirsiniz. Mide kanamaları akut ve kronik olmak üzere iki şekilde görülmektedir. Akut mide kanamaları yaklaşık 10 gün sürerken kronik mide kanamaları ise 2 ay kadar sürebilmektedir.

Mide kanamaları uzun süreli devam ettiğinde ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine neden olduğu gibi hastanın hayatını tehlikeye de atmaktadır. Öyle ki 60 yaş üzerinde daha yaygın görülen mide kanamaları tedavi edilmediğinde büyük oranda sindirim sistemi problemlerine neden olmaktadır.

Mide kanamaları yaygın görülen bir sindirim sistemi rahatsızlığı olsa önlenebilmesi ve tedavi edilmesi oldukça kolay olan bir hastalıktır. Özellikle bilinçsiz ilaç kullanımı ve çeşitli ülserlere bağlı olarak meydana gelen mide kanamaları çeşitli tedavi yöntemleri ile kolaylıkla ortadan kaldırılabilmektedir.

Mide Kanamasının Nedenleri Nelerdir ?

Mide kanamaları birçok nedene bağlı olarak görülse de en yaygın nedenler midenin hemen üst kısmında meydana gelen yara oluşumlarıdır. Karaciğerde meydana gelen hasarlar ve yemek borusunun mideye bağlandığı kısımda meydana gelen hasarlar da mide kanamasına yaygın bir şekilde neden olmaktadır. Bunun yanı sıra uzmandoktor.net görüşüne göre çeşitli tümör oluşumları da çok sık mide kanamasına neden olmaktadır. Vücutta çeşitli bakteri ve virüs enfeksiyonlarının ortaya çıkması (özellikle helicopter pylori), aşırı baharat içeren yemeklerin tüketilmesi ve çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan mide ülserleri yaygın bir şekilde mide kanamakarına neden olabilmektedir.

Mide kanamalarının diğer bir yaygın nedeni ise çeşitli sindirim sistemi hastalıklarının varlığıdır. Özellikle mide ülserleri, yemek borusu iltihapları, gastrit ve kafa travması gibi nedenler mide kanamasına yaygın bir şekilde neden olmaktadır. Bunların yanı sıra bilinçsiz ilaç tüketimi, yan etkisi olan ilaçların tüketilmesi, sigara ve alkol tüketimi gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak da mide kanamasına neden olabilmektedir. Mide Kanaması nasıl geçer tedavisi nasıldır gibi sorulara cevap verebilmek için mide kanamasının nedenlerinin iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir.

Mide Kanamasının Belirtileri Nelerdir ?

Mide kanamaları birçok nedene bağlı olarak görülebildiği için görülen belirtiler de o oranda farklılık göstermektedir. Midede meydana gelen kanamalar ani ve şiddetli bir biçimde görülebileceği gibi hafif seyirli olan ve uzun süre devam kanamalar şeklinde de olabilmektedir.

Özellikle mide duvarında çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen mide kanamalarında halsizlik, karın ağrısı, yorgunluk ve kan hücrelerinde meydana gelen azalmalar gibi belirtiler görülebilmektedir.

Şiddetli ve ani bir şekilde meydana gelen mide kanamalarında kusmuğun içerisinde kan, dışkıda koyu renklilik ve kan gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Yukarıdaki belirtilerin yanı sıra mide kanamasında meydana gelen diğer belirtileri şu şekildedir;

  • Sürekli diyare
  • Hazımsızlık ve gaz birikmesi
  • İştahta azalmalar ve kilo kaybı
  • Kalp çarpıntısı
  • Dışkıda katran rengi
  • Tokluk hissi
  • Kusmuğun kahve telvesine benzemesi
  • Solunum güçlüğü
  • Mide bulantısı
  • Hipotansiyon ve baygınlık hissi gibi belirtiler yaygın olarak görülen belirti ve bulgulardandır.

Mide Kanamasının Tedavisi Nasıldır ?

Mide kanaması tedavisinde asıl amaç kanamanın nedenlerinin bulunması ve ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Tedavide istirahat ve ilaç tedavisinden cerrahi tedaviye kadar birçok yöntem kullanılmaktadır. Hangi tıbbi tedavinin yapılıp hangisinin yapılmayacağına onkoloji doktorları karar vermektedir. Kullanılacak yöntemler hastanın durumuna, kanamanın nedenine ve miktarına göre farklılık göstermektedir.

En sık uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi hemoklips adı verilen bir yöntemdir. Bu yöntem ile kanama odağı kapatılır ve kanama sona erer. Endoskopi aracı kullanılarak yapılan bu işlemde yaklaşık 10 gün içerisinde kanama sona erer ve kendiliğinden düşer. Hızlı bir yöntem olan bu tedavi yöntemi ile kısa süre içerisinde mide kanaması sonra erer.

Bunun yanı sıra kanamayı önleyici çeşitli ilaçlar ve cerrahi müdahaleler yardımı ile de tedavide büyük oranda başarı sağlanabilmektedir.

Mide kanaması her ne kadar erken fark edildiğinde ciddi sağlık problemlerine neden olmasa da ciddi bir şekilde ilerleyiş göstererek çeşitli komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bunun için mide kanamasında erken tanı ve erken tedavi oldukça önemlidir.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık