İşletme Müdürü Akkaya: “Geleceğimizi yakmayalım”

Buğday, arpa gibi çeşitli hububat ürünlerinin hasadıyla birlikte gündeme gelen anız yakma veya zeytinlik alan ya da bahçe içindeki kuru ot-dal gibi materyallerin yakılmasının, beraberinde birçok riski de getirdiğini belirten Milas Orman İşletme Müdürü Çetin Akkaya, vatandaşın daha dikkatli olması çağrısında bulundu.

İşletme Müdürü Akkaya: “Geleceğimizi yakmayalım”

Her yıl yaz aylarında buğday-arpa gibi hububat hasadının ardından, ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ile ve çoğu zaman bir alışkanlık haline gelen, yasak olduğu halde anız yakma olayları, yanı sıra bahçe ve zeytinlik alanlardaki temizliğin ardından toplanan kuru ot, dal vb. materyallerin yakıldığını, bu durumun da orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, meyve bahçelerinde ve kanal kenarlarında hasarlara yol açması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkardığını söyleyen Milas Orman İşletme Müdürü Çetin Akkaya, konuyla ilgili vatandaşın daha duyarlı olmasını istedi.

 

ANIZ YAKANLARA CEZA

 

Milas Orman İşletme Müdürü Çetin Akkaya; “Anız ve kuru otlarla kaplı boş alanların yakılması yasaktır. Anız yakıldığını gören veya duyan çiftçilerimizin derhal idari ve adli mercilere veya İlçe Müdürlüğüne haber vermeleri zaten bir vatandaşlık görevi ve zorunluluktur. Milas çiftçisi olarak sürdürülebilir bir tarımsal üretim için mutlak gerekli olan tarla topraklarımızın verimliliğinin korunması, kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır. Ülkemiz topraklarının şimdiki ve gelecekteki nesilleri doyuracak ürünü verebilmesi, onlara güzel, yeşil ve yaşanabilir temiz bir çevre bırakılması, bu bilincin herkes tarafından benimsenmesine bağlıdır.

Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde, ot ve ekinler kurudu. Ot, anız ve ekin yangınlarının olmaması için vatandaşlarımızdan ricamız, araçla seyir halindeyken yanan sigaralarını dışarı atmasınlar. Mesire ve piknik alanlarında yakılan ateşi tamamen söndürmemiz gerekiyor. Cam şişeleri rastgele doğaya atmayalım. Unutmayalım ki, her yangın çiftçilerimizin bir yıllık emeğidir. Bunun yanında, yanan ot ve anızların içinde yaşayan hayvanların yanarak ölmelerine sebep olmamak için daha dikkatli olalım. Çocuklarımıza daha yeşil bir dünya bırakmak için daha dikkatli olalım, geleceğimizi yakmayalım” diyerek vatandaşa uyarıda bulundu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık