İyi bayramlar Milas!

ÖNDER Haber -

İyi bayramlar Milas!

Yarın bayram arefesi. Kurban Bayramı’nı, 12-15 Eylül tarihleri arasında yaşayacağız bu yıl.

Bayram öncesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan ile, kurbanlık alımı ve kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken konularla ilgili bir görüşme yaptık … Arslan, ilçemizde; Muğla Büyükşehir Belediyesi Mezbahası, Baltalıkapı Pazaryeri, Cumartesi Pazaryeri ve Akkent Cami yanının kurban kesim yerleri olarak belirlendiğine dikkat çekerek, kurban kesimi sonrasında büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerektiğini söyledi…

12 – 15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan Kurban Bayramı için vatandaşlar ve kurumlar hazırlıklarını çok büyük ölçüde tamamladılar. Labranda Bulvarı üzerindeki Milas Belediyesi Hayvan Pazarı’ndaki kurbanlık satışlarında da hareketlenme bir hayli arttı ...

 

Kurbanlık alırken dikkat

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, kurbanlık almak isteyen vatandaşlara, bazı konularda dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.

Büyük ve küçükbaş hayvan alırken kurbanlık olarak kesilmesi için hangi özellikleri taşıması gerektiğine dikkat çeken Arslan, “Kurban olarak kesilecek olan hayvanların kör, topal ve küçük yaşta olmaması, dini tarife uygun olması, büyükbaş hayvanın 2 yaşından, küçükbaş hayvanın 1 yaşından küçük olmaması, başka illerden getirilmiş kurbanlıklarda ‘Veteriner Sağlık Raporu’ olması, sığır cinsi hayvanlar için ‘Pasaport’unun olması, küçükbaş hayvanlar için ‘Nakil Belgesi’ olması, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunması, hayvanların çok zayıf olmaması, hayvanların yüksek ateşli olmaması, hayvanların kıllarının karışık ve mat halde olmaması, hayvanların pis kokulu ve ishalinin olmaması, hayvanların çevresine karşı çok duyarsız olmaması, hayvanların gebe olmaması, hayvanların burnunda kokulu ve irinli akıntısının olmaması gerekiyor” dedi.

 

Kesime götürürken dikkat

Kurbanlık hayvanların kesim yerlerine götürülürken de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Arslan, “Hayvanlara kötü davranılmamalı, hayvanlar aç ve susuz bırakılmamalı. Hayvanlar araçlara bindirilirken sopa ile vurulmamalı ve kuyruklarına sıkma, burkma gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır. Hayvanların araçlara bindirilme ve indirilme işlemi rampalardan yapılmalıdır, hayvanların güvenli bir biçimde sevklerini sağlamak amacıyla, üzerleri hava şartlarına uygun ve hayvanlara yeterli hava sağlayacak şekilde kapatılmalı, hayvanların yaralanmaması için aracın taban döşemeleri üzerine en az 2 santim kalınlığında yataklık, sap, saman, talaş gibi maddeler serilmeli, hayvanların yaralanmalarına sebebiyet verecek şekilde çok fazla sayıda hayvan araca yüklenmemelidir” dedi.

 

Kurban kesim yerleri

Kurban kesim yerlerinin Muğla Büyükşehir Belediyesince belirlendiğini ifade eden Arslan, Menteşe Mezbahası, Milas Mezbahası, Bodrum Eski Mezbahası, Yatağan Eski Mezbahası, Kavaklıdere Eski Mezbahası, Marmaris Mezbahası, Dalaman Eski Mezbahası, Datça Kurban Kesim Ünitesi, Fethiye Mezbahası’nda kesimlerin gerçekleştirileceğini söyledi.

Arslan, ilçemizde, Labranda Bulvarı üzerindeki mezbahanın yanısıra, Baltalıkapı Pazaryeri, Cumartesi Pazaryeri ve Akkent Cami yanında da kesimlerin yapılacağını sözlerine ekledi.

 

Vatandaşların bilmesi

gereken hususlar

Kurban kesim alanlarına gelen vatandaşların bilmesi gereken bazı konuların da olduğunu dile getiren Arslan, “Kurbanlık hayvanlara mezbahalara geliş zamanına göre sıra verilir. Sıra alınırken mezbaha idaresine hayvan pasaportu, nakil belgesi ve il dışından gelen kurbanlıklarda Veteriner Sağlık Raporu ibraz edilir. Mezbaha idarelerince verilen sıraya göre kurbanlık kesimi yapılır. Mezbahalarda kesilen büyükbaş kurbanlık karkaslar 15 – 20 kilogramlık parçalara bölünür. Mezbahalarda kesilen küçükbaş hayvanlar 4 parçaya bölünür” dedi.

 

Kurbanlık etlerin

saklanması

Kesimden sonra kurban etlerinin saklanma yöntemleri ile ilgili de bilgiler veren Arslan, “Kurban etleri, kesimin ardından 4 - 5 saat 14 - 12 derecede dinlendirilir, ancak soğuk dolaba konmaz. Etler -2 ve - 3 derecelerdeki dolaplarda ancak 7 - 8 gün saklanabilir. Etler küçük parçalar halinde birer pişirimlik olacak şekilde poşet veya yağlı kâğıtlara sarılarak - 18 / - 20 derecede dondurulur ve uzun süre dayanır. Donmuş etler buzdolabında çözdürülmelidir. Donmuş etler kalorifer ve soba üzerinde çözdürülmemelidir. Derin dondurucudan çıkarılan etler tekrar derin dondurucuya konulmamalıdır. Sakatat ve etler bir arada saklanmamalıdır. Etler kesinlikle çiğ ve az pişmiş halde tüketilmemeli, zira zoonoz hastalıklar çiğ veya az pişmiş etin tüketilmesiyle ortaya çıkar” dedi.

 

Kesim sonrası teslim

edilmesi gereken evraklar

Arslan, kurban olarak kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının; satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları veteriner hekimler, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, kurban kesimi yapanlar tarafından 23 Eylül 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Arslan, İl Kurban Hizmetleri Komisyonu kararları gereğince; büyükbaş hayvanın kesim ücretinin 220, küçükbaş hayvan kesim ücretinin ise 55 TL olarak belirlendiğini de sözlerine ekledi.

 

Mesajlar ... Mesajlar ...

Kurban Bayramı dolayısıyla gazetemize ulaşan kutlama mesajları ise şöyle ...

 

Muğla Valisi Amir Çiçek

Toplumumuzda sevgi, barış, kardeşlik, birlik, beraberlik ve yardımlaşma duygularının yoğun bir şekilde yaşandığı Kurban Bayramı kutlu olsun.

Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği müstesna günlerdendir. Bayramlar, milletçe kenetlenmenin, yardımlaşmanın her zaman en güzel vesilelerden biri olmuştur.

Bu güzel zamanlarda ülke olarak yaşadığımız üzücü olayların üstesinden gelerek millet olarak birbirimize daha çok bağlandığımız bir ortamda bayramı geçirecek olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ülkemizin birliği, dirliği ve bütünlüğüne zarar vermek isteyenlere karşı dirayetle duran aziz milletimiz sayesinde Kurban Bayramı’nı huzur ve güven içerisinde geçireceğiz.

Geçmişte olduğu gibi üzücü olayların üstesinden milletçe gelmesini bildik. Tıpkı tarihte ecdadımızın yaptığı gibi vatan hainleriyle mücadele ederek her geçen gün birbirine daha çok bağlı, vatanını, milletini ve bayrağını en üst seviyede tutan bir toplum olarak huzuru ve güveni topyekûn sağladık. Her ne yaşarsak yaşayalım, bir ve diri olduğumuzu tüm dünyaya gösterdik.

Son zamanlarda yaşadığımız üzücü olaylarda dahi ülke olarak gösterdiğimiz sağduyu, kenetlenme, milli ve manevi değerlerimize bağlılığımız Kurban Bayramı’nın manevi ikliminde daha da yoğunlaşacak, ülkemizde barış ve kardeşlik duygularının en güzel şekilde yaşanmasına vesile olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, değerli Muğlalıların ve bayramı ilimizde geçirmekte olan tüm misafirlerimizin bayramını kutlar, bayramın ülkemize, İslam alemine ve bütün insanlığa barış, huzur, mutluluk ve kardeşlik getirmesini dilerim.

 

Muğla Büyükşehir

Belediye Başkanı

Dr. Osman Gürün

Ülkemizde yaşanan terör olayları, doğusundan batısına bütün milletimizi derinden yaralamakta ve üzmektedir. Türk Milleti olarak her zamankinden daha fazla bir olmaya, birlikte olmaya, el ele olmaya ihtiyacımız var. Hiçbir zaman umutsuz olmaya hakkımız yok. Bayramlar bu anlamda bizleri bir araya getiren, 7’den 70’e sevgi ve saygı içerisinde birlikte geçirdiğimiz özel günlerdir. Bu Kurban Bayramı’nda bütün coğrafyalarda ve ülkemizde barış rüzgarlarının estiği, çocukların sokaklarda özgürce ev ev dolaştığı, büyüklerin ellerini öptüğü, şekerleme topladıkları, sevgi, saygı ve hoşgörünün sınırsız yaşandığı mutlu bir bayram diliyor, bütün vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı kutluyorum.

 

Milas Kaymakamı

Fuat Gürel

Bayramlar, kişisel husumetlerin ortadan kalktığı, kırgınlıkların unutulduğu, aile büyüklerinin yalnız bırakılmadığı, kardeşlik duygularının yoğunlaştığı dini ve milli özel günlerdir.

Mutsuzluğun ve umutsuzluğun olmadığı, sevgi dolu, huzurlu bir bayram geçirmeniz dileklerimle; Milaslı hemşerilerimin Kurban Bayramını tebrik ederim.

 

Milas Belediye Başkanı

Muhammet Tokat

Birlik, beraberlik, dayanışma ve bütünlük içerisinde bir Kurban Bayramı’nı daha idrak edecek olmanın heyecanı içindeyiz. Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştığı günlerdir.

İlçemizde de Kurban Bayramının, sevginin ve kardeşliğin en yüksek düzeyde hissedileceği, insanlarımızın birbirlerine sıkıca kenetleneceği, milli birlik ve beraberliğimizi sağlayan değerlerin her yönüyle yaşanacağı günler olarak geçmesini temenni ediyor, bütün vatandaşlarımızın Kurban Bayramını kutluyor, saygı ve sevgiler sunuyorum.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık