Kadın cinayetlerine tepki büyüyor

​​​​​​​Milas’ta tüfekle vurularak öldürülen Bensu Narlı, doğum gününde Güllük’te anıldı. Kadın platformlarının basın açıklamasında bulunduğu anma töreninde; kadına şiddete, kadın cinayetlerine ve katillere tepki büyük oldu.

Kadın cinayetlerine tepki büyüyor

Milas’ta sevgilisi olduğu öne sürülen Serhat K. tarafından katledilmesinin ardından kadına şiddet, kadın cinayetleri bir kez daha ülke gündemine geldi. Milas Kadın Dayanışması, Milas Cumhuriyet Kadınları Derneği, Bodrum Demokrasi Grupları, Menteşe Kadın Platformu, Muğla Tabib Odası, Muğla Sağlık Emekçileri Sendikası, Muğla Eğitim Sen Kadın Meclisi, Milas Kent Konseyi, Milas Anatolie Kadın Koop, Tüm BEL-SEN Muğla Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, katledilen Bensu Narlı’nın doğup büyüdüğü Milas’a bağlı Güllük Mahallesi meydanında bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Bensu’nun annesi ve aile bireyleri ile çok sayıda kadının katıldığı anma töreni; Bensu’nun fotoğrafının bulunduğu masaya karanfil bırakılmasıyla başladı.

Ardından basın açıklamasına geçildi ve açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Şiddet; baskıcı otoriter ataerkil zihniyetle sistemli ve organize bir şekilde uygulanmaktadır. Bu kendini bilmez bir erkeğin alkol almasıyla, sapık-psikopat olmasıyla, fevri davranmasıyla, tehrik edilmesiyle tek başına yaptığı bir suç değildir. Bu organize bir suçtur. Her yer şiddet mahalli… Biz kadınlar, dayanışma ile hiçbir kadının, çocuğun şiddet karşısında yalnız kalmaması için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir suçun cezasız kalmaması, saldırganların elini kolunu sallayarak, bir başkasının canını yakmaması için örgütlü bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz.

TALEPLERİMİZ

*Muğla, kadına yönelik şiddette ülke genelinde ilk beş il arasında yer alıyor. Bir senede 12 kadın öldürüldü. Daha geçtiğimiz günlerde Pınar Gültekin Ula’da kan donduracak şekilde katledildi, Elif Gültekin Milas’ta işlettiği büfesinde saldırıya uğradı, 83 yaşındaki bir kadın kapısının önünde tecavüze uğradı, ölümden döndü. Bugün Bensu… yarın başka canlar yanmasın. Başka hayatlar solmasın. Bu nedenle ülkeyi yönetenlerin olduğu gibi; yerel yönetimlerin de kadına yönelik şiddeti önlemekle yükümlü ve sorumlu olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Muğla’nın her yerinde kadın dayanışma merkezleri faaliyete geçsin. Kadın sığınakları açılsın. Muğla’nın her ilçesinde cinsel taciz ve saldırıya karşı destek birim merkezleri kurulsun. Muğla’nın her ilçesinde 7/24 faaliyet gösteren alo şiddet hattı kurulsun. Muğla’da yaşayan biz kadınlar devletyetkililerinden olduğu gibi kendi yerel yönetimlerimizden bunları isteme hakkını kendimizde görüyoruz.

*İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmasına son verin, ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair 6284 sayılı kanun, ILO 190 sayılı şiddet ve taciz sözleşmesi ile kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması sözleşmesini (CEDAW) etkin bir şekilde uygulayın. Resmi kurum ve kuruluşların ve çalışanların görevlerini yerine getirmelerini sağlayın.

*Toplumu ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı şiddet politikalarından ve şiddet dilinden biran önce vazgeçin. Kadına okulda, sokakta, evde, işte ikinci sınıf muamelesi yapmayın, kedini güçlendiren mekanizmaları işletin.

Başta yetkililer olmak üzere, herkese bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Hayatı biz var ediyoruz, biz doğuruyor, biz besliyor, biz bakıyor, biz sarıyor, biz emek veriyoruz. Bizi yok saymaya, yok etmeye haklarımızı gasp etmeye, canımızı yakmaya hiç kimsenin hakkı yok. Hayatlarımıza, bedenlerimize, kimliğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. İsyandayız… Haklıyız… Kadınlar birlikte güçlüyüz.”

CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka da basın açıklamasının ardından konuşarak, kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetinTürkiye’de günden güne artış gösterdiğini belirdi.

“KADIN KENDİNİ EN GÜVENDE HİSSETTİĞİ YERDE ŞİDDET GÖRÜYOR, ÖLDÜRÜLÜYOR”

Kadınların kendilerini aslında en güvenli gördükleri, görmek istedikleri evde şiddete uğradıklarını, öldürüldüklerini belirten Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekerek tüm kadınları birlikte mücadeleye davet etti.

Bensu Narlı’nın anıldığı, katilinin ve diğer kadın katillerinin lanetlendiği basın açıklaması, konuşmaların ardından sloganlar eşliğinde sona erdi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık