Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Kaymakamı Böke’den Sakarya İlkokulu açıklaması

Geçtiğimiz gün, Sakarya İlkokulu’nun restorasyona alınacağı, Sakarya İlkokulu’nun başka bir okula taşınacağı, ancak restorasyon sonrasında Sakarya Okulu binasının tekrar okul olarak değil de, zeytin müzesi yapılacağı yönünde duyumlar yayılmıştı. Biz de, daha üç-beş ay once iki kez, Sakarya İlkokulu’nun çatısında büyük deformasyonlar olduğunu belirterek, ‘okulun çürümesi me bekleniyor’ diye sormuştuk. Ancak tatminkar bir cevap verilmemişti.

Kaymakamı Böke’den Sakarya İlkokulu açıklaması

Aynı gün, Nevzat Çağlar Tüfekçi, sosyal medya hesabından bu konudaki duyumları dile getirerek, Sakarya’nın okul olarak kalması gerektiğini yazmıştı. Bunun üzerine, Kaymakam Böke’nin kendisini çağırarak, konu hakkında bir görüşme yaptığını, dün kendisinin yazdığı haberden öğrendik. Görüşme ve Kaymakam Böke’nin açıklamalarını aktaran N.Çağlar Tüfekçi’nin, habermilas’da yayınlanan haberi şöyle:

Nevzat Çağlar Tüfekçi

1922 yılında Muğla Valisi Müştak Bey tarafından yaptırılan ve Milas’ın ilk ilkokulu olma özelliğini taşıyan, neredeyse Cumhuriyetle yaşıt olan Sakarya İlkokulunun, zeytin müzesi yapılmak istenilmesiyle ilgili söylentiler üzerine; Sakarya İlkokulunun zeytin müzesi yapılamayacağına ilişkin haberimizden sonra Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke özel açıklama yaptı. 

Kaymakam Böke’nin daveti üzerine, makamında, Sakarya İlkokulunun durumuyla ilgili bir görüşme gerçekleştirdik. Böke, ilk olarak, duyumlar üzerinden haber yapmamın gazetecilik olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Varsayımlar üzerinden haber yapılmaz, haber olgular üzerinden yapılır. Haber kaynağınız sizi yanıltmış çünkü bu konuyla ilgili hiçbir yazışma olmadı. Arasaydınız beni, ben size burada anlattıklarımı söylerdim,” diyerek haber yapma anlayışımı eleştirdi.

Ben de duyuma dayalı bu haberi yapma tavrımı şöyle açıkladım: “Haklısınız. Duyumlara dayalı haber yapılmaz. Ben bunu biliyorum. Menteşe İlkokulunun Milli Eğitim binası yapılmasında oldubittiyle karşılaştığımızdan; ben duyuma dayalı olsa da Sakarya İlkokulu konusunda tekrar yeni bir oldubittiyle karşılaşmamak için; ön almak ve kamuoyu oluşturmak için bu haberi bilinçli olarak yaptım,” dedim.

Bu haberin yazılma şekli, bilgi kaynağımın doğru söylemediği ve beni yanılttığı diyaloğundan sonra Kaymakam Böke, şu anda Sakarya İlkokulu ile ilgili kesinleşen bir durumun olmadığını, Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanacak olan fizibilite raporunun sonucuna göre, binanın nasıl bir işlevsellikle geleceğe taşınabileceğinin netleşeceğini söyledi.

“CUMHURİYET MİMARİSİNE GÖRE İNŞA EDİLEN BİR BİNA”

Kaymakam Böke şunları söyledi: “Bu bina özel bir bina. Cumhuriyet mimarisine göre inşa edilen bir bina. Bizim derdimiz buraya illaki bir müze açılması değil. Bina tescilli. Binanın durumu değerlendirildi. Binayı korumak istiyoruz. Konuyu araştırıyoruz; öyle mi daha iyi korunur, böyle mi daha iyi korunur diye. Müze her yere yapılabilir. Okulda 330 öğrenci var. Kültür Bakanlığı tarafından fizibilite çalışmaları yapılıyor. 100 yıllık binayı nasıl daha iyi koruyabiliriz, burayı gelecek nesillere daha sağlıklı nasıl aktarabiliriz diye düşünüyoruz.“

Kaymakam Böke daha sonra şöyle devam etti: “Kentin hassasiyetlerini ve ihtiyaçlarını biliyorum. Kültürel değerleri ve mirası, nasıl daha iyi koruyabiliriz diye kafa yoruyoruz. Binanın işlevselliği için kendi aramızda fikir alışverişi yapıyoruz.”

Kaymakam Böke sözlerini şöyle tamamladı: “Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanacak fizibilite raporuna göre bu binayı ne yapacağımıza karar vereceğiz. Şu anda net bir şey yok. Müze yapılmasına karar verilirse, bunu kamuoyuyla paylaşırız. Bizim tüm amacımız, binanın en sağlıklı şekilde gelecek nesillere aktarılmasıdır. Kültürel varlıklarımıza, hassas şekilde davranıyoruz.“

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis