Su eylemleri sürecek

Güllük'te 2006 senesinde Güllük Belediye Başkanı Yavuz Demir zamanında özelleştirilen su ve kanalizasyon işletmesi, geçtiğimiz bahar aylarında HZR Su adlı şirkete devredildi. Sözleşmeyi ve işletmeyi devralan şirketin, sözleşmenin kullanıcı aleyhine hükümlerini tam anlamıyla uygulamaya kalkmasıyla, suların aşırı zamlanması, 2 aylık su faturalarına 15 metreküpü aştığı gerekçesiyle yüksek tarifenin uygulanması, tüketicilerin tepkisini çekti. Eski Akfen, şimdiki HZR Su önünde üst üste fatura yakma eylemi yapılmaya başlandı. Dünkü (15 Temmuz Perşembe) eyleme, Güllük halkı ve Muhtar Ali Polat ile birlikte, Milas belediyesi meclis üyeleri Hüseyin Çöllüoğlu, Mustafa Özgülergil ve Mehmet Ateş de katıldı. 

Su eylemleri sürecek

Ellerinde pankartlar ile görüş, şikayet ve sorularını dile getiren yurttaşlar, resmi tatil olduğu için kapalı olan şirket önündeki eylemlerini her perşembe günü sürdüreceklerini vurgulayarak dağıldılar.

Hüseyin Çöllüoğlu, toplanan halkın eylemlerini haklı gördüklerini belirterek Milas belediyesi olarak sonuna kadar destekleyeceklerini belirtti.

Eyleme katılan yurttaşların sorunları şu başlıklar altında toplandı: Sözleşme devredilmesi mümkün olamaz denildiği halde; başka bir şirkete nasıl devredilebildi? (Şirket müdürü, geçtiğimiz haftalarda bana yanıt olarak, şirketin bu biriminin devredildiğini söylemişti.) Yıllar önce Güllük Belediye Meclisi %50 yerine,%25 atık su bedeli alınmasını kararlaştırdığı halde, niçin sürekli yüzde 50 su bedeli alınıyor? Şirket sözleşme hükümlerinin pekçoğunu zamanında yerine getirmediği halde, belediye sözleşmeyi niçin feshetmiyor? Ayrıca büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde aynı su tarifesi uygulanması gerekirken, Güllük halkı olarak niye bu kadar yüksek su bedeli ödüyoruz?

"Halka şirin görünmek için"

Mehmet Ateş %50 atık su bedeli alınmasının normal ve yasal olduğunu belirtirken, geçen yıllarda her seçim öncesinde halka şirin görünmek için şirketin suya zam yapılmasının önlendiğini, ama yeni şirketin daha önce yapılmayan zamları yaptığını dile getirdi. Ateş, bu tür eylemlerle, birtakım yaptırım ve denetimlerle şirketin baskılanabileceğini öne sürdü. Daha önce MUSKİ'nin sözleşmeyi feshetmeyi düşündüğünü, ancak şirketin (Akfen A.Ş.) yaptığı yatırımları ve kâr payını öne sürerek, çok yüksek bedel istediğini anımsatan Ateş ve Çöllüoğlu, Güllük'te en kısa zamanda MUSKİ genel müdürünün de katılımıyla bir toplantı düzenleyeceklerinin sözünü verdi. 

(Böyle bir toplantı yıllar önce Güllük Mahalle Meclisi'nin ve Milas Kent Konseyi'nin önayak olmasıyla Güllük'te çay bahçesinde gerçekleştirilmişti. O günden bugüne çok da fazla bir gelişme olduğu, meselenin çözümlendiği söylenemez. Ayrıca Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin karşılayamadığı devir bedelini HZR Su nasıl karşıladı merak ediyorum. Güllük'te su ve kanalizasyon işletmesi özel bir şirketin elinde olduğu için, farklı su tarifesi uygulanıyormuş, buna da halk olarak razı olmak zorundaymışız. G.E.)

Eylem sırasında musluklardan akan suyun içilebilecek kalitede olmadığı vurgulanarak, ayrıca şirketin düzenli olarak su analizlerini yaptırıp halka duyurulması gerektiği; şirket bunu yapmıyorsa, belediyenin ya da valiliğe bağlı ilgili müdürlüklerin hem musluklardan hem denizden örnekler alarak, bunları yapması istendi. Bu konuda hazırladıkları dilekçeyi imzaya açacaklarını bildiren Güllük Muhtarı ve yurttaşlar, eylemleri her perşembe günü yineleyeceklerini de belirtiler.

 

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık