Keçiler yaz aylarına hazırlandı

Milas’ta küçükbaş hayvanların, yaz aylarındaki sıcaklarda hastalanmasının önüne geçmek amacıyla kırkılma işlemi gerçekleştirildi. Aynı zamanda Yörük-Türkmen Kültür Derneği Başkanı olan Veteriner Hekim Mevlüt Kiriş, babasına ait keçileri Selimiye Timuçin Bililktan Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri eşliğinde kırktı.

Keçiler yaz aylarına hazırlandı

Hayvan sağlığı açısından zorunlu bir uygulama olan keçilerin kırkılması işlemi, hayvanların ısınan havalar ile birlikte rahatlaması, verim artışı, sağlıklarının korunması ve çiftçilere gelir elde edilmesi amacıyla gerçekleştiriliyor. Vücudu örten kıl; kışın ısı kaybını önlerken, yazın vücut ısının dengelenmesinde sorun çıkarıyor. Dolayısıyla keçilerin yılda bir kez kırkılması gerekiyor.

Milas’ta da Yörük Türkmen Derneği Başkanı Veteriner Hekim Mevlüt Kiriş nezaretinde keçiler kırkıldı. Kiriş, “Havanın ısınması ile beraber keçi ve koyunların tüyleri kesilir. Keçinin kılından kıl yaygı, kıl çadır yapılırken koyunun yünü keçe, döşek yatak vb eşyaların hepsinde kullanılır.” diyerek kesim hakkında bilgi verdi. 

Geçmişte kırkım işleminin ‘kırklık’ denilen bir makas yardımıyla yapıldığını anlatan Kiriş, “Günümüzde elektronik makinalarla da yapılmaya başlandı. Ancak biz yörükler, geçmişimizi unutturmamak adına ve çocuklarımıza göstermek amacıyla eski usül olan kırklık ile kesime devam ediyoruz.” dedi.


“Sürüler azaldı, hayvancılık tehlikede!”

Kiriş, “Sürüler azaldığı için az sayıda kişiler ile imece usulüyle kırkım işini beraber yapıyoruz. Bu hafta sonu son keçi sürüsüne sahip babam Veli Kiriş’e ait keçilerimizin kıllarını kırktık. Çobanlığın azaldığını üzülerek söylüyorum. Çünkü keçilerin otlayabileceği meralar ve orman alanları azalıyor. Her geçen gün inşaat alanları ve zirai alanlar artırılmakta ve hayvanlar ağıllara hapsedilmektedir. Ancak küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve üretilmesi sağlam ve geniş mera alanlarına sahip olduğu zaman ekonomik olacaktır. Her geçen gün nüfusun arttığı dünyamızda protein ihtiyacı da artmaktadır. En kıymetli protein kaynağı ürünler hayvansal kaynaklı gıdalardadır. Geçmişte 400-500 hayvana çok kalabalık sürü denirdi şimdi ise 50-100 baş hayvana sürü denilmektedir. Özellikle Milas ilçemizde benim ailemin de içinde olduğu, sülalemde konar göçerlik yapan en az 20 aile vardı. Şimdi ise sülalemizden sadece keçisi olan babam kaldı. O da yaşlandı ve meramız azaldı. Ancak ona rağmen elinden geldiğince çobanlığa devam ediyor.” dedi.


Hayvanlar azalıyor, hayvancılık okula giriyor

Eskiden kışın Milas’ta, yaz aylarında ise Muğla yaylalarında hayvanlarını ‘güttüklerini’ söyleyen Kiriş, “Meraya bağlı otlatılan küçükbaş hayvanların azalması devam ediyor. Son yıllarda, Veterinerlik Fakülteleri artmakta, hatta liselerde ‘hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği’ bölümleri açılmaktadır. İlçemizde de Selimiye’deki Timuçin Bilikten Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde bir bölüm açıldı. Muğla’da bu bölümde tek açılan okul burası. Bu bölümde  9.ve 10. sınıf öğrencilerimizin derslerine haftanın iki günü ben giriyorum. Derslerimiz arasında Zootekni dersimiz var. Konularımız içinde de kırkım konusunu işledik ve okulumuzda uygulamalı olarak keçi kırktık.” diye konuştu.

Müdür yardımcısı Aslı Kaya da keçi kırkımına yardım etti.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık