Kendilerini böyle yalanladılar

İkizköy’de zeytinler kesildi, olaylar çıktı: 2 gözaltı..

Kendilerini böyle yalanladılar

Yeniköy Kemerköy A.Ş. yetkilileri, Çarşamba günü santralde bir basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilere bilgi verdi ve sorularını cevapladı. Daha sonra gazetecileri, şimdiye kadar diktikleri zeytinliklere götürdü. Şirket Genel Müdürü Serhat Dinç, burada gazetecilere, “Zeytin kesmiyoruz, kesmedik” demişti. Konuyla ilgili haberimizi yandaki haberimizden izleyebilirsiniz.

YK Enerji Genel Müdürü Serhat Dinc'in yaptığı 'Zeytinleri kesmiyoruz' açıklamasından saatler sonra, bugün İkizköy'de zeytin ağaçlarının kesildiği ortaya çıktı. Çevre örgütleri ve aktivistler alana gelerek kesimi durdurdu. Alanda jandarma ile çıkan gerginlikte 2 kişi gözaltına alındı.
Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında konuşan YK Enerji Genel Müdürü Serhat Dinç, kömür sahası içerisindeki zeytin ağaçlarının kesilmediğini belirterek doğa dostu olduklarını ifade etmişti. Bugün ise Sabah 10.30 saatlerinde maden sahası içerideki, köylülerden daha once istimlak edilen zeytin ağaçlarının kesildiği ihbarını alan çevre dernekleri, kalabalık bir grupla maden sahasının İkizköy Işıkderesi’ne akın etti. Ağaçların kesildiğini gören vatandaşlar, yetkili personelin 'kesmiyoruz, taşımak için buduyoruz" cevabıyla karşılaştı. Ancak çoğu 70-80 yaşındaki ağaçların büyük bir kısmının söküldüğü ve kesildiği görüldü.

Çevre örgütleri, mahalle sakinleri ve aktivistlerin geldiği alanda YK Enerji'nin güvenlik görevlileri adeta barikat kurarak alana girişe izin vermedi. Daha sonra olay yerine gelen jandarma personeli ise protestolarin yaşandığı alana giden yolu kapatarak, girmek isteyen vatandaşlara cezai işlem uygulayacağını bildirdi. Konuyla ilgili olarak, olay mahalline giden İkizköylüler ve çevre örgütlerinin avukatı İsmail Hakkı Atal, jandarma yetkililerine, son çıkartılan maden yönetmeliğinin zeytin yasasına açıkça aykırı olduğunu, bu yönetmeliğe dayanarak zeytin ağaçlarının şirket tarafından kesilmek istendiğinin anlaşıldığını, bunun suç olduğunu, kendilerine bu yönde yazılı bir emir verilmediği takdirde ağaçların kesilmesini engellememek nedeniyle suçlu duruma düşeceklerini belirterek, Kaymakamlık ve Savcılık nezdinde, şirket yetkililerinin kanunsuz zeytin kesimi yaptıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Daha sonra olay yerine Milas Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ateş ve CHP Milas İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya da geldi.

Alandaki gerginlik; öğleden sonra had safhaya ulaştı. Alana girmeye çalışanlar, şirket yetkilileri ve özel güvenlik personelleri tarafından itildi, üzerine su döküldü. Bu sırada,

Jandarma personeli ters kelepçe uygulayarak TİP İl Başkanı Volkan Çetin ile EMEP İl Başkanı Nuri Alkoç’u gözaltına aldı. Bunun üzerine vatandaşlar, gözaltına alınan 2 kişinin tutulduğu araç önünde oturma eylemi yaptı.

İkizköy Direnişçilerinden Deniz Gümüşel, “şirket, tam anlamıyla zeytin yasasına aykırı bir şekilde zeytinleri köklemiş. Bu taşıma değil. Başka bir yere taşımak için değil, resmen iş makinalarıyla parçalayarak devirmişler ağaçları. Üstelik, bu işlemi yapmak için dayandıkları ve Zeytincilik Yasası’na aykırı olduğundan iptal edilmesi için davalar açılan son maden yönetmeliğine göre bile davranmamışlar. Yönetmelik diyor ki, Tarım Bakanlığı’nın kamu yararı olduğunu tespit etmesi halinde vereceği izinle, zeytinlik taşınabilir, diyor. Ama bu gün burada şirket yetkililerinin elinde Tarım Bakanlığı’nın ‘kamu yararı’ kararı yok. Tarım İl Müdürlüğü’nün verdiği bir izin falan da yok. Ve burada ağaçları kesiyorlar. Açıkça suç işliyorlar. Avukatımız gerekli suç duyurularını yapıyor şu anda” dedi.

O sırada bir köylünün ‘Sizi biz doğurduk, askere yolladık. Ben de oğlumu askere yolladım. Biz adam öldürmedik, kesmedik. Vatanımızı, yerimizi savunmak suç mu?” diyerek gösterdiği tepki vicdanları sızlattı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık